18.8 C
Chania
Monday, October 21, 2024

Αυστραλία: Σφοδρές αποδοκιμασίες κατά του βασιλιά Κάρολου – «Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας»

Ημερομηνία:

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ δέχτηκε αποδοκιμασίες από μια Αβορίγινα βουλευτή, αφού έφτασε στην Αυστραλία για την πρώτη επίσκεψη στη χώρα από μονάρχη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Κάρολος, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του βασιλική περιοδεία μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του καρκίνου του τον Φεβρουάριο, ήρθε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες τη Δευτέρα αφού ολοκλήρωσε ομιλία στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας, στην οποία προέτρεψε σε ισχυρότερη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. «Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας! Δώστε μας αυτό που μας κλέψατε!» φώναξε η γερουσιαστής Λίντια Θορπ.

«Τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Καταστρέψατε τη γη μας!», είπε οργισμένα η Θορπ, προσθέτοντας ότι «αυτή δεν είναι η γη σας!», καθώς απομακρύνθηκε από την ασφάλεια. Η Θορπ, η οποία είναι η πρώτη ιθαγενής που εκπροσωπεί την πολιτεία της Βικτώριας στη Γερουσία, απεικονίστηκε νωρίτερα να γυρίζει την πλάτη της όταν έπαιζε το God Save the King εν αναμονή της άφιξης του Καρόλου.

Η Αυστραλία εποικίστηκε από τους Βρετανούς στα τέλη του 18ου αιώνα, με αποτέλεσμα τον μαζικό εκτοπισμό των κοινοτήτων των Αβοριγίνων και αμέτρητους θανάτους λόγω ασθενειών και σφαγών καθώς ο εποικισμός εξαπλωνόταν. Η χώρα έχει de facto ανεξαρτησία από τη Βρετανία από το 1901, αλλά παραμένει ένα βασίλειο της Κοινοπολιτείας με τον Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό του κράτους.

Οι Αυστραλοί ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του μονάρχη σε δημοψήφισμα του 1999 και πέρυσι απέρριψαν προτάσεις για την αναγνώριση των ιθαγενών Αυστραλών στο σύνταγμα και τη σύσταση συμβουλευτικού οργάνου των ιθαγενών. Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε εξέφρασε την προτίμησή του η Αυστραλία να αποκοπεί από τη μοναρχία, αλλά απέκλεισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα προσγειώθηκαν στο Σίδνεϊ την Παρασκευή, ξεκινώντας μια εννιαήμερη περιοδεία στην Αυστραλία και τη Σαμόα. Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Κάρολος κάλεσε την Αυστραλία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζοντας την αυξανόμενη ένταση των πυρκαγιών και των πλημμυρών στη χώρα «αδιαμφισβήτητο σημάδι» της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

«Η Αυστραλία διαθέτει όλα τα φυσικά συστατικά για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου αναγεννητικού τρόπου ζωής», δήλωσε ο Κάρολος, επί μακρόν υπέρμαχος του περιβάλλοντος. «Αξιοποιώντας τη δύναμη με την οποία η φύση έχει προικίσει το έθνος, είτε πρόκειται για τον άνεμο είτε για τη διάσημη ηλιοφάνεια, η Αυστραλία ακολουθεί το δρόμο προς ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να είμαστε καλοί διαχειριστές του κόσμου. Και καλοί πρόγονοι για εκείνους που έρχονται μετά από εμάς».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρεσιτάλ πιάνου από τον Andrew Zolinsly στα Χανιά

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου...

Χανιά: Μαθητές «στολίζουν» με γιασεμί τον «Πράσινο Τοίχο» του Δημοτικού Πάρκινγκ ΚΥΔΩΝ

Η ΚΥΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος...

Άρθρο Γ. Σταθάκη για τον “αιφνίδιο θάνατο” της Αριστεράς

Ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, γράφει στο NEWS 24/7...