Πέρα από ορισμένους ανθρώπους που είναι πολύ αυστηροί με τους τύπους, αυτή ήταν η κύρια αντιπολιτευτική κριτική. Γι’ αυτό βρήκαν να πουν. Δεν φταίνε αυτοί, τόσο μπορούν. Και καμιά φορά δεν είναι κακό να παραδέχεσαι ότι τόσο μπορείς, μέχρι εκεί φτάνεις. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο ευτύχημα -ή και πρόβλημα αν το δει κανείς μακροσκοπικά- του κ. Μητσοτάκη: κυβερνά χωρίς σοβαρή αντιπολιτευτική κριτική.

Μπροστά στην κυβέρνηση έχει απλωθεί, όμως, μια μπανανόφλουδα που, αν την πατήσει, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Η κατάσταση δεν σηκώνει κρεσέντο αυτοθαυμασμού. Δεν έγιναν όλα καλά, για να φτάσουμε ως εδώ. Έγιναν λάθη και πολλές φορές χοντρά λάθη. Υπήρξαν κινήσεις που ακυρώνονταν από άλλες, αντιφατικές κινήσεις. Δίνονταν λάθος μηνύματα, όπως την περίοδο που η κοινωνία άνοιγε σε ένα περιβάλλον αμεριμνησίας, σαν το φθινόπωρο να έμοιαζε τόσο μακρινό. Χρειάζεται πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια και μετριοπάθεια. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι ο κ. Μητσοτάκης το καταλαβαίνει. Καλό θα είναι να το καταλάβουν και ορισμένοι συν αυτώ.

Η καραντίνα που θα περάσουμε δεν είναι σε καμία περίπτωση σαν την άλλη. Τον Μάρτιο κανείς δεν ήξερε τι μας περίμενε. Ακούγαμε για την πανδημία, η οποία προκαλούσε όλεθρο στην Κίνα και έδειχνε τα «δόντια» της στην Ιταλία, αλλά δεν ξέραμε. Μπήκαμε σε μια βάρκα προς το…άγνωστο και η κυβέρνηση, μαζί με τους επιστήμονες και όλο τον κρατικό μηχανισμό, μας έβγαλε ασφαλώς στην άλλη μεριά. Μπορεί σε ορισμένους να μην αρέσει, αλλά αυτό έγινε. Χωρίς ηρωισμούς, η κυβέρνηση πήρε γρήγορες και σωστές αποφάσεις. Έδωσε χρόνο και ανάσες στο σύστημα Υγείας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί σε σημείο κατάρρευσης. Προστάτευσε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Και όλοι δέχθηκαν να κάνουν θυσίες, παραχωρήσεις και συμβιβασμούς για το κοινό καλό και για τους ανθρώπους μας.

Τώρα είναι αλλιώς. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και πολλοί εξ αυτών μπερδεμένοι. Έβλεπαν αρκετά αντιφατικά μηνύματα τους προηγούμενους μήνες και, ταυτόχρονα, όσο περνούσε ο χρόνος αναπτυσσόταν όλο και μεγαλύτερες υπεραπλουστεύσεις και ψεκασμένες θεωρίες. Καλά κάνει ο πρωθυπουργός και λέει τα πράγματα με το όνομα τους, αλλά εδώ έχουμε πρόβλημα. Ο Πετράκος με το viral βίντεό του, ένας γιατρός ονόματι Βόβολης που έχει και κόμμα τρομάρα του και διάφοροι άλλοι γραφικοί ή περιθωριακοί έχουν πέρασμα. Επίσης, υπάρχει η φυσική κόπωση. Πολλοί θέλουν πίσω τις ζωές τους. Και, βεβαίως, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η οικονομική ζημιά. Συζητάμε για μια ύφεση 10% με μια άνεση, σαν να μην αφήνει ερείπια και ανθρώπους σε απελπισία. Για ποιες γιορτές συζητάμε συνεπώς;

Τι θέλω να πω; Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασύρεται και να απαντά σε όσους ψάχνουν λόγο ύπαρξης στο αν είπε ο πρωθυπουργός «Σωτήρη» τον κ. Τσιόδρα. Η μάχη δεν είναι με αυτούς. Η κυβέρνηση λογοδοτεί στην κοινωνία. Πρέπει να επουλώσει άμεσα τα θραύσματα εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχει η συνταγή του πρώτου lockdown και, μάλιστα, τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση λόγω της εμπειρίας διαχείρισης. Εξίσου κρίσιμη είναι και η μάχη στήριξης του παραγωγικού ιστού, για να μην καταρρεύσει. Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, θα είναι στο επόμενο άνοιγμα, όποτε και αν είναι αυτό.

Μέχρι τότε είμαστε σε μάχη υπαρξιακής φύσεως, την οποία όλοι πρέπει να δώσουμε μαζί. Το ταμείο θα γίνει στο τέλος.

reader.gr