23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα το λάβουν ολόκληρο και ποιοι κατά αναλογία

Ημερομηνία:

Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, μέχρι 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο, που θα καταβληθεί σε όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Σε 26,67 ευρώ για κάθε ημέρα που ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και σε 800 ευρώ τον μήνα, ανέρχεται η αποζημίωση που θα καταβληθεί από το κράτος, για το διάστημα, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, που η χώρα θα βρίσκεται σε lockdown.

Το μέτρο εκτιμάται πως αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης αυξάνεται από 17,80 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, σε 26,67 ευρώ, ενώ για τους ελάχιστους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ολόκληρο τον Νοέμβριο η μέγιστη αποζημίωση που θα λάβουν θα είναι 800 ευρώ, αντί 534 ευρώ, που προέβλεπε το μέτρο που εφαρμόστηκε από την πρώτη φάση της πανδημίας.

Για το διάστημα της αναστολής το κράτος θα καταβάλει και τις εισφορές του εργαζόμενου που του αναλογούν ενώ ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε απολύσεις προσωπικού τόσο στη διάρκεια των αναστολών όσο και μετά, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής των συμβάσεων. Παράδειγμα εάν η αναστολή είναι διάρκειας 26 ημερών (έως τις 30 Νοεμβρίου), δεν μπορεί να προβεί σε απολύσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Το ύψος της κρατικής ενίσχυσης, είναι προκαθορισμένο για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών που λαμβάνουν από την εεργασία τους. Δηλαδή αυτός που αμείβεται με 1.500 ευρώ, μηνιαίως και αυτός που αμείβεται με 650 ευρώ μηνιαίως θα λάβουν το ίδιο ποσό για τις ίδιες μέρες αναστολής σύμβασης. Είναι σαφές ότι ευνοούνται οι χαμηλά αμειβόμενοι.

Το ποσό της ειδικής αποζημίωσης, από τον μήνα Νοέμβριο, αυξάνεται σε 800 από 534 ευρώ τον μήνα, τόσο για τους εργαζόμενους που θα «παγώσουν» οι συμβάσεις τους λόγω του lockdown, από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, όσο και για εκείνους οι οποίοι ήταν ήδη αναστολή, όπως οι απασχολούμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ, για τον μήνα Νοέμβριο. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία του ποσού, με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής. Το υπόλοιπο ποσό θα το λάβουν από τους εργοδότες τους. Παραδείγματα:

  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έκλεισαν λόγω (αρχικά) του τοπικού lockdown και μπήκαν σε αναστολή σύμβασης από τις 3 Νοεμβρίου, θα λάβουν κρατική ενίσχυση ύψους 746,76 ευρώ, ενώ για τις δύο ημέρες που απασχολήθηκαν θα πληρωθούν από τους εργοδότες τους.
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Αττικής που «κατεβάζουν ρολά» από αύριο Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, δικαιούνται αποζημίωσης για 24 ημέρες και θα λάβουν από το κράτος το ποσό των 640,08 ευρώ. Από τους εργοδότες τους θα λάβουν την αμοιβή που αναλογεί στις 6 ημέρες του Νοεμβρίου.
  • Ορισμένοι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων ίσως τεθούν σε αναστολή για λιγότερες μέρες, καθώς μπορεί η επιχείρηση να τους απασχολεί για διάφορες εργασίες, π.χ. συντήρησης μηχανημάτων, φύλαξη  κ.λπ. και να ανασταλούν οι συμβάσεις εργασίας τους, για λιγότερες μέρες.

Άλλωστε είναι στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να θέσουν σε αναστολή είτε το σύνολο είτε ένα μέρος των εργαζομένων.
Στην περίπτωση αυτή, θα λάβουν αναλογία της κρατικής αποζημίωσης, υπολογιζόμενης με 26,67 ευρώ ανά ημέρα.

Έτσι, αν η αναστολή είναι για πέντε μέρες το ποσό που θα εισπράξουν θα είναι 133,35 ευρώ, αν είναι για 10  μέρες το ποσό θα είναι 266,70 ευρώ κ.ο.κ. (αναλυτικότερα στον πίνακα).

Ωστόσο, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, πέραν της ειδικής αποζημίωσης που θα λάβουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποκτούν και άλλα ευεργετήματα, όπως είναι η αναστολή πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων του Νοεμβρίου και συγκεκριμένα της πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 26,67 ευρώ την ημέρα, για τον μήνα Νοέμβριο θα καταβληθεί λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τονίζεται, πως, το ποσό της ενίσχυσης είναι ακατάσχετο, έναντι οφειλών προς το δημόσιο, ΕΦΚΑ ή τράπεζες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...