24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

“…αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά”: Μαζικά στους δρόμους οι φοιτητές και οι μαθητές των Χανίων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια | Φωτός

Ημερομηνία:

Για ακόμη μια φορά φοιτητές, εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές λυκείων βγήκαν στους δρόμους των Χανίων για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης η Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς γέμισε από διαδηλωτές που συντεταγμένα και κάτω από τα πανό τους, περίπου στις 13.30, ξεκίνησαν την πορεία τους απαιτώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία, για όλους.

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν και τα εξής:

  • Κυριάκο πιερρακακη ακου το καλά αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά

  • Τοσα χρόνια αγώνες της νεολαίας τον δρόμο δείχνει ο Νίκος Τεμπονέρας

Σύμφωνα με τους φοιτητές που κινητοποιήθηκαν:

  • Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αποτελέσουν ένα ακόμα χτύπημα στα πτυχία, στα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Θα αποδίδουν πτυχία με μικρότερη εμβέλεια απασχόλησης, αφού τα πτυχία θα είναι κατακερματισμένα με εξειδικευμένο πεδίο εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι, από την μία η όξυνση του ανταγωνισμού και ένα διαρκές κυνήγι επανακατάρτησης, και από την άλλη η «προσαρμογή» των δημόσιων ΑΕΙ ακόμα και μέσω της αναδιάρθρωσης των πτυχίων που αυτά παρέχουν.  Θα μεγαλώσει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων, αποφοίτων. Εξάλλου, όταν τα υπερεξειδικευμένα «πτυχία» παύουν να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες του εργοδότη, οι αναλώσιμοι πτυχιούχοι θα απολύονται και θα μπαίνουν σε αέναο κυνήγι προσόντων με δικό τους κόστος. Δε θα αναβαθμιστούν τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με το προχώρημα της ισοτίμησης με τα ιδιωτικά, αλλά θα επιτευχθεί μία συνολική συμπίεση προς τα κάτω. Το πτυχίο μετατρέπεται σ’ ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών.

  • Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λαμβάνουν κομμάτι της πίτας της χρηματοδότησης, και τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν ακόμα παραπάνω.  Ήδη μέσω εξαγγελιών η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι μέσω της αξιολόγησης της ΕΘΑΕΕ η κρατική χρηματοδότηση θα μοιράζεται σε δημόσια και ιδιωτικά με τα δημόσια να καλούνται να βρίσκουν πόρους μόνα τους. Έτσι τα δίδακτρα θα είναι το επόμενο βήμα στα προπτυχιακά, προκειμένου τα δημόσια ΑΕΙ να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά, ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των μαθητών θα δυσκολευτούν ή δεν θα τα καταφέρουν καν, να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν μια ζωή!

  • Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ οι φοιτητές των δημοσίων αντιμετώπισαν το άγχος των συνεχόμενων εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουν να σπουδάσουν.
  • Η κορυφή του παγόβουνου είναι η αμφιβόλου επιπέδου κατάρτιση που θα παρέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επηρεάζοντας ακόμη και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρονται, αφού θα εξαρτάτε από το πόσο ακριβά είναι τα δίδακτρα που πλήρωση ο «απόφοιτος». Ακόμη και σε νευραλγικής σημασίας τομείς όπως η υγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νέα προγράμματα σπουδών θα βρίσκονται σε ‘’τιμοκαταλόγους’’ των νέων ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σημειώνουμε ότι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν από μια σειρά Φοιτητικών Συλλόγων σε πανεπιστήμια όλης της χώρας που συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες επί του επίμαχου νομοσχεδίου αλλά και για το μέλλον της εκπαίδευσης συνολικά, αποφασίζοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με δράσεις στις εκάστοτε σχολές και καταλήψεις.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ