28.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Αφιλόξενη για τους τυφλούς η Κρήτη…

Ημερομηνία:

Tης Στέλλας Οικονομάκη

Κάποιοι συνάνθρωποί μας στερούνται κάτι που για εμάς είναι δεδομένο. Την όραση τους! Δε γνωρίζουν την έννοια των χρωμάτων, δεν έχουν δει ποτέ τη μορφή των αγαπημένων τους προσώπων, ζουν ανάμεσά μας χωρίς να μπορούν να μοιραστούν μαζί μας εικόνες της καθημερινότητας.
Κι όμως, οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δική τους πορεία! Εργάζονται, διαβάζουν, πορεύονται με το δικό τους μοναδικό τρόπο χωρίς να στερούνται τίποτα. Η όρασή τους αντικαθίσταται από τις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Η αφή, η όσφρηση, η ακοή και η γεύση μεγεθύνονται και καλύπτουν επαρκώς το κενό. Κάτι που στο βάθος δεν είναι κενό… Κάτι που είναι διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, αποδεικνύουν καθημερινά τις δυνατότητές τους, που δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτές των βλεπόντων! Η 15η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Μέρα του Λευκού Μπαστουνιού, το βασικό βοήθημα για την κίνησή τους. Ο κ. Παναγιώτης Γραμμενίδης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, μίλησε στο prismanews.gr για τις υποδομές, το σεβασμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν υποδομές στο Ηράκλειο. Φροντίζουμε μόνοι μας και διεκδικούμε από το Δήμο και την Περιφέρεια όσα θα έπρεπε να υπάρχουν. Αν δεν υπήρχαν οι απαιτήσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης φοβάμαι πως τίποτα δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή ένωση είναι το εφαλτήριο όργανο για την Ελληνική κοινωνία, λέει χαρακτηριστικά ο κ.Γραμμενίδης.

Τα πλακάκια όδευσης, το βασικό που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνεται η μετακίνηση ασφαλής και αυτόνομη. Σε κάποια πεζοδρόμια υπάρχουν, όχι όμως σε όλα! Η απουσία δε ηχητικών φαναριών αποτελεί πρόβλημα εφόσον στοχεύουμε στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των τυφλών. Δυστυχώς, τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα της αμέλειας που υπάρχει. Το βασικό είναι η συμπεριφορά του κόσμου. Δεν υπάρχει η σχετική ενημέρωση και οι συμπολίτες μας δε γνωρίζουν πως θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν για να βοηθήσουν κι όχι να μπερδέψουν, αναφέρει.

Απώτερος στόχος των προσπαθειών μας είναι να μπορέσουν οι τυφλοί να αποκτήσουν αυτονομία, να κινούνται χωρίς συνοδό και να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις καθημερινές απαιτήσεις. Καταφέραμε να έχουμε στην Κρήτη μια εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, η οποία βοηθάει στο να εκπαιδευτούν επαρκώς οι τυφλοί από παιδιά και να ζήσουν ως αυτόνομοι ενήλικες, τόνισε.

Ο κ. Γραμμενίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημαντική βοήθεια της τεχνολογίας στη ζωή των τυφλών. Μας έλυσε τα χέρια. Μπορούμε πλέον βασιζόμενοι στην τεχνολογία να διαβάζουμε, να γράφουμε, να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, να ενημερωνόμαστε χωρίς να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου βλέποντα. Ακόμα και στον τομέα της Εκπαίδευσης έχει αποτελέσει σωτήριο όργανο!

Θέλω να παρακαλέσω τον κόσμο, ο οποίος ξέρω ότι είναι ευαίσθητος, να αφουγκραστεί τα δικαιώματά μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί, δε χρειαζόμαστε οίκτο. Θέλουμε ίση αντιμετώπιση! Κατανοούμε τη συνύπαρξή μας με τους βλέποντες και αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι υπάρχει ακόμα μια ομάδα που θέλει να κυκλοφορήσει εκτός από εκείνους, λέει κλείνοντας ο κ. Γραμμενίδης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε...

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται...

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε...