Βίοι παράλληλοι

Κανένα σχόλιο

Του Κανάκη Γερωνυμάκη
Μετά από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο εφτιάξανε την «Κοινωνία των Εθνών» για προστασία της παγκόσμιας ειρήνης. Όμως ο Μουσολίνι που από δάσκαλος έγινε δημοσιογράφος και από δημοσιογράφος το 1919 ίδρυσε τον «Ιταλικό Δεσμό Πάλης» (μια πρώτη φασιστική κίνηση) ενώ προηγουμένως το έπαιζε σοσιαλιστής. Το 1922, ο βασιλιάς Βίκτωρας Εμμανουήλ του έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως. Το 1936 εκατάλαβε την Αιθιοπία και το 1939 εκατάλαβε την Αλβανία, παραβιάζοντας τους όρους και τους κανονισμούς της Κοινωνίας των Εθνών. Παράλληλα η Γερμανία εξοπλιζότανε παραβιάζοντας τα άρθρα της συνθήκης που υπεγράφη κατά το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Οι υπουργοί των εξωτερικών Ρωσίας – Γερμανίας, υπέγραψαν σύμφωνο μη επιθέσεως και η Ρωσία κατέλαβε στη Βαλτική τις μικρές χώρες Εσθονια και Λαπωνία και η Γερμανία κατέλαβε την Πολωνία και ειδικά η κατάληψη της Πολωνίας εσήμανε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο που εστοίχισε τη ζωή σε 70 εκατομμύρια ανθρώπους έμμεσα και άμεσα και τεράστιες απώλειες μα και υλικές ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μουσολίνι ακολούθησε τον Χίτλερ και τον Χιροχίτο σ’ αυτόν τον πόλεμο ονειρευόμενος να αναστήσει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εκατάφερε όμως και την Ιταλία να διαλύσει τότε, και αυτός, προσπαθώντας να λιποτακτήσει, τον συλλάβανε στο Κόμο και τον εκτελέσανε στο Μιλάνο που, νεκρό τον κρέμασαν από τα πόδια σε ένα χασάπικο. Μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου ιδρύσανε τον ΟΗΕ για την παγκόσμια ειρήνη.

Μα αν ο 20ος αιώνας είχε ένα Φίρερ, και έναν Ντούτσε, έχει και ο 21ος αιώνας έναν Ερντογκάν, όπου αποτελεί μικρογραφία τους. Παραβιάζει τους όρους του ΟΗΕ, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Εισβάλει στη Συρία, κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, παραβι9άζει εναέρια και θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδος, υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες με την Λιβύη, παραβιάζοντας ξένες ΑΟΖ, επεμβαίνει στην εσωτερική διαμάχη της Λιβύης πηγαίνοντας κόντρα και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ. Καυτηριάζονται οι δραστηριότητές του από τον ΟΗΕ, από την ΕΕ, από το Ισραήλ, από την Αίγυπτο, από την Ιταλία, από την Γαλλία, από τη Γερμανία, από την Ρωσία, από τις ΗΠΑ κα.

Είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρει και αυτός να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και ο Ντούτσε δεν ανέστησε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Φαντάζεται μεγάλο το ανάστημά του και μεγάλη τη δύναμή του και χτυπά γροθιές στον τοίχο, όταν τα βάζει με τους πάντες, μη εξαιρουμένων των μεγάλων δυνάμεων. Βέβαια κάνει κακό στην περιοχή. Είναι σίγουρο ότι ακόμα θα συνεχίσει να κάνει κακό και ακόμα είναι σίγουρο ότι τελικά θα βάλει τη χώρα του σε φθορά και σε διεθνή απομόνωση και αυτός στην ιστορία θα μείνει ανάλογος με τον Μουσολίνι, είναι όμως ικανός να προκαλέσει ζημιές και σημαντικές ενοχλήσεις στην περιοχή πριν φτάσει στο άδοξο τέλος του. Ενώ αυτός κινείται σε διεθνή παραβατικότητα, δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να τον ανέχεται απεριόριστα.

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις