14.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Βίτσας: Όλα όσα είπε για τη Σούδα και τους εξοπλισμούς – “Δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που να λένε να σταματήσει η λειτουργία τους”

Ημερομηνία:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση» και στους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαίρη Πολλάλη, ανέφερε:

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το δικό του ταξίδι που προηγήθηκε και σχετικά με το τι ζητούν οι Αμερικάνοι για τη βάση της Σούδας:

Κατ’ αρχήν η αμερικάνικη βάση της Σούδας υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Από κει και πέρα εγώ θέλω να μείνω στο εξής: ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς έχει γίνει και στην Ελλάδα και στην Αμερική εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Εννοώ το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει πολύ τα πράγματα και φθάνουμε σε αυτή τη συνάντηση, η οποία έχει προξενήσει πολύ ενδιαφέρον και στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή αλλά και στην επιχειρηματική σκηνή, με αρκετά, επιτρέψτε μου να πω, όπλα.

Δηλαδή το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις δυσκολίες των παρελθόντων ετών, έχουμε φθάσει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε πιάσει τους στόχους μας, ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κλείσουν γρήγορα οι επόμενες αξιολογήσεις και όλοι προσδοκούν το ταχύτερο δυνατόν να τελειώσει η μνημονιακή περίοδος.

Αυτό είναι ένα βασικό και το δεύτερο, ότι έχουν δημιουργηθεί οι όροι στην Ελλάδα για σταθερότητα και συγχρόνως η Ελλάδα παραμένει πομπός ειρήνης, συνεργασίας και γεωστρατηγικής σταθερότητας, σε ένα περιβάλλον, που, όχι λίγο αλλά πολύ, πλήττεται από μια αστάθεια από πολέμους από προσφυγικά ρεύματα, από μεταναστευτικά ρεύματα κτλ

Για το πόσο αξιοποιείται η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας:

Τα πλεονεκτήματά μας τα χρησιμοποιούμε πρώτα και κύρια για δικούς μας λόγους. Θέλουμε να έχουμε μια χώρα ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας, συνανάπτυξης με τη γύρω περιοχή.

Συγχρόνως άλλες χώρες, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν και συμφέροντα σε αυτή την περιοχή και συγχρόνως θέλουν να δουν αν σταθεροποιείται και ποιο είναι το κέντρο αυτής της σταθερότητας, σε πολλά επίπεδα.

Θα σας αναφέρω δύο: το ένα είναι το ενεργειακό, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι στις γύρω μας χώρες, στα Βαλκάνια αλλά και στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οπλικά συστήματα είναι αμερικάνικης κατασκευής και άρα θα ενδιαφέρονταν να υπάρχει ένα κέντρο αναβάθμισης, επεξεργασίας, συντήρησης κτλ στην πιο σταθερή χώρα που υπάρχει στην περιοχή.

Δεν εννοώ ένα μόνο κέντρο αλλά η Ελλάδα ως κέντρο. Έχουμε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες είναι και καλά παραδείγματα, όπως υπάρχουν και δύσκολα παραδείγματα, ανάπτυξης συνεργασιών με άλλες εταιρείες και κατά κύριο λόγο με αμερικάνικες εταιρείες.

Το δικό μου πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ, αυτό είχε στόχο, δηλαδή το γεγονός ότι προωθούσα την αμυντική μας βιομηχανία και τις δυνατότητές της.

Το δεύτερο ήταν να προωθήσουμε ορισμένες ιδέες ιστορικού τουρισμού στο χώρο των βετεράνων του αμερικάνικου στρατού που είναι ένας πολύ ισχυρός θεσμός στην Αμερική. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας είναι η ίδρυση παραρτήματος της ένωσης βετεράνων στην Ελλάδα.

Για το αν υπάρχει συζήτηση επέκτασης της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας για πάνω από ένα χρόνο:

Είναι ένα ζήτημα επιπέδου κυβέρνησης και πρωθυπουργού. Εκδηλώνουμε τις απόψεις μας αλλά δε νομίζω πως υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα οι οποίοι να λένε σήμερα να σταματήσει η λειτουργία της Σούδας.

Τώρα το αν η διάρκεια της συμφωνίας θα είναι ένας χρόνος ή θα είναι δύο χρόνια και τα λοιπά, είναι το ίδιο πράγμα. Ακούμε να λέγονται πολλά αλλά σήμερα είμαστε επικεντρωμένοι σε άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το πως η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής καλών ειδήσεων.

Μπορεί για τους δημοσιογράφους οι καλές ειδήσεις να μην είναι ειδήσεις.

Στην Αμερική στις συναντήσεις που είχα έλεγα, έχουμε μια έκφραση στην Ελλάδα που λέμε «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική», χρειάζεται όμως αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν την Ελλάδα, μια νέα Ελλάδα και όχι μόνο την ιστορία της.

Σε αυτή την κατεύθυνση η προσλαμβάνουσα που έχουμε από τις συναντήσεις και τις επαφές που κάναμε – και ο πρόεδρος της κυβέρνησης αλλά και άλλοι υπουργοί, γιατί ο πρόεδρος θα έρθει να δημιουργήσει το πλαίσιο και από κει και πέρα οι συνεργάτες του, οι υπουργοί κτλ θα πάνε στο πιο συγκεκριμένο – είναι ότι υπάρχει πολύ αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Αμερική, από ομογενείς αλλά και από μη ομογενείς.

Ως τώρα, μπορώ να σας πω με ευκολία, πως πέραν του παραδοσιακού που είναι ο τουρισμός, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα ζητήματα της ενέργειας, υπάρχει ενδιαφέρον για τον χώρο του θεάματος, δεν πήγε για να κάνει βόλτα ο πρωθυπουργός στα στούντιο ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις συνεργασίες και τις κοινές γραμμές παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία και ενδιαφέρονται πάρα πολύ στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο επίπεδο των κατασκευών σε χώρες οι οποίες αντικειμενικά θα προχωρήσει η ανοικοδόμησή τους

Για το αν αισθάνεται άβολα σε σχέση με τη συνεργασία με τους Αμερικανούς και αν έχει ιδεολογικό πρόβλημα όπως η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση:

Η ΝΔ, άκουσα και τον αρχηγό της να μιλάει για συγκυριακά θέματα. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη και αυτό αποδεικνύεται από όσα έχουν γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι έπεσε η ανεργία, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη συνάντηση, τη σημερινή στην ουσία, με την Κριστίν Λαγκάρντ διατυπώθηκαν αυτά που διατυπώθηκαν με τόσο μεγάλη ευκρίνεια.

Όσον αφορά το ερώτημά σας (αν υπάρχει ιδεολογικό πρόβλημα) εγώ να θυμίσω πως το 1974 ο ιδρυτής της ΝΔ, ήταν αυτός που έβγαλε τη χώρα από το ΝΑΤΟ. Και καλά έκανε.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Δεύτερο να ξεκαθαρίσει η ΝΔ τι ακριβώς θέλει. Θέλει να πούμε στην Αμερική ότι ‘’εμείς δεν θέλουμε να έχουμε σχέση μαζί σας’’. Και τρίτο εγώ νοιώθω πολύ βολικά στο βαθμό που αυτό βοηθάει τη χώρα μας να ξεφύγει από την κρίση και συγχρόνως να παίξει τους ρόλους που προανέφερα.

Ο κόσμος έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει με νέες δυσκολίες αλλά και νέες δυνατότητες. Η κατάσταση έχει αλλάξει και στη δικιά μας γειτονιά αλλά έχει αλλάξει και στην Αμερική. Μην κάνουμε δηλαδή λογικά άλματα.

Αυτό πρέπει να το παίρνεις υπόψη σου σε σχέση και με το τι κάνεις στην παρούσα περίοδο. Στην παρούσα περίοδο εμείς έχουμε κάποια έκτακτα ή τακτικά προβλήματα, για παράδειγμα η κατάσταση στην Τουρκία, οι κίνδυνοι ατυχημάτων από τις παραβιάσεις, η προκλητικότητα η οποία έχει διαμορφωθεί και η οποία επηρεάζει τελικά και κοινωνικά αλλά και οικονομικά τη χώρα μας. Το τι βοήθεια μπορεί να δοθεί από την Αμερική αλλά και από άλλες χώρες είναι σημαντικό.

Για προκλητικότητα της Τουρκία και πόσο είναι έτοιμη η Ελλάδα να απαντήσει σε αυτή και τι σχεδιασμός υπάρχει για την προμήθεια νέων εξοπλισμών:

Εμείς έχουμε αμυντικό σχεδιασμό, δεν έχουμε κανενός είδους επιθετικό σχεδιασμό. Σαν Ελλάδα έχουμε κατακτήσει τα δικαιώματά μας και την κυριαρχία μας με διεθνείς συμβάσεις και με το διεθνές δίκαιο αλλά πριν από αυτό με μεγάλους αγώνες, δηλαδή δεν μας χαρίστηκε κάτι και ο ελληνικός λαός και βεβαίως οι Ένοπλες Δυνάμεις του είναι πάντοτε έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση.

Θέλουμε όμως την ειρήνη και σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε και διπλωματικά, μιλάω σαν κυβέρνηση, και στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό θέλουμε να κάνουμε γιατί βλέπουμε δυνατότητες συνεργασίας. Δεν θέλουμε να υπάρχει εξαγωγή της κρίσης στη γείτονα χώρα. Κρίση που έχει κατά κύριο λόγο προς τα άλλα της σύνορα. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιείται το προσφυγικό, ένα ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σαν όπλο διεθνούς πολιτικής. Αυτό δεν πρέπει, είναι απαράδεκτο να γίνεται.

Αν τώρα κανείς κοιτάξει το χάρτη και τα γεγονότα θα δει ότι δεν έχουμε πολεμικές συγκρούσεις όπως είχαμε πριν δύο χρόνια και άρα το αν αυξάνεται ή μειώνεται η προσφυγική ροή δεν έχει να κάνει με αυτό το γεγονός αλλά με το γεγονός ότι κάποιος κρατάει την κάνουλα και παίζει με τις ζωές ανθρώπων.

Σαν κυβέρνηση προσπαθούμε μέσα από δυσκολίες να διαμορφώσουμε τους όρους συνεργασίας και χρησιμοποιούμε όλες μας τις δυνατότητες, ώστε να παραμείνει ενεργή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που είναι το ένα και το βασικό, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του ασύλου και όσοι είναι να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, που η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από νησιά και να αποφορτιστούν τα νησιά, ώστε να ανακουφιστούν. Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο 2016 και το 2015.

Όταν λέμε τώρα ότι αυξήθηκε η ροή εννοούμε ότι το 2015 πέρναγαν 5.000 άνθρωποι την ημέρα και τώρα περνάνε 5.000 το καλοκαίρι ολόκληρο ή γίνεται 5.200-5.500.

Για το αν υπάρχει σχέδιο για αναβάθμιση και προμηθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών:

Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα με πέντε προγράμματα, άλλα ενεργά όπως είναι τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που είναι μια ενεργή σύμβαση η οποία προχωράει, όπως είναι τα νέα ελικόπτερα που έχουμε αγοράσει από τον αμερικάνικο στρατό με πολύ καλή συμφωνία και έχουμε μπροστά μας την υπόθεση της αναβάθμισης των μαχητικών μας αεροπλάνων και την υπόθεση της απόκτησης με ειδικούς όρους μιας δύναμης ελικοπτέρων.

Από την άλλη μεριά, έχω πει πολλές φορές ότι λύση δεν είναι να κυνηγάς τον άλλον στους εξοπλισμούς, η κίνηση είναι να διαμορφώνεις τους όρους και το δόγμα της αποτροπής, να επενδύεις στο ανθρώπινο δυναμικό σου – και επενδύουμε πάρα πολύ και στη μόρφωση και στην εξάσκηση – και να κάνεις στοχευμένες αγορές που σου πολλαπλασιάζουν τη δύναμη. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται οι συγκρούσεις με κάποιους παλιούς τρόπους.

armyvoice.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ