20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βαρδής Τσουρής, ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα των αναρχικών στα Χανιά

Ημερομηνία:

Γνωρίζουμε ότι οι αναρχικοί δεν αναγνωρίζουν ηγέτες, όμως εμείς δεν είμαστε αναρχικοί και οπότε μπορούμε να πούμε δύο λόγια για τον Βαρδή Τσουρή και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στο να έχει ο αναρχικός χώρος μία ξεχωριστή θέση στο νομό Χανίων. Γιατί, η αλήθεια είναι, ότι το πνεύμα της κατάληψης Rosa Nera ήταν διαποτισμένο και από το πνεύμα του Βαρδή Τσουρή.

Ο Βαρδής Τσουρής ήταν ένας άνθρωπος που άσκησε μεγάλη επιρροή με το παράδειγμά του. Πάντα μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες, από τον αντιβασικό αγώνα, ως τους αγώνες για το περιβάλλον και ενάντια στον πράσινο καπιταλισμό, ηταν το κατ’ εξοχήν πρόσωπο το οποίο οι Χανιώτες αναγνώριζαν ως αναρχικό. Και ο αναρχικός από περιθωριακός και βίαιος απέκτησε το πρόσωπο του Βαρδή Τσουρή, ενός λεβέντη αγωνιστή που δεν υποχωρούσε από τις ιδέες του, που όμως ταυτόχρονα ήταν διαλεκτικός και ενωτικός και μπορούσε να συνυπάρχει με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, ακόμη και με αυτούς που  διαφωνούσε ριζικά σε πολλά ζητήματα.

Αυτή η εικόνα που διέφερε ριζικά από την “εικόνα στις ειδήσεις”, νομιμοποίησε για πολλούς Χανιώτες το αρχικό εγχείρημα της κατάληψης Rosa Nera.

Βεβαίως, οι σύντροφοί του έκαναν τη Rosa Nera αυτό που ήταν, δηλαδή έναν ανοιχτό χώρο στον οποίο πέρα από κατάληψη ανθρώπων που εμφυσούνται από τις ιδέες της αναρχίας, χρησιμοποιήθηκε από πολιτιστικές και άλλες κοινωνικές ομάδες που έψαχναν στέγη για να αναπτυχθούν, ενώ στα υπνοδωμάτιά της έμειναν αγωνιστές και φιλόσοφοι από όλο τον κόσμο, αλλά και άστεγοι και μετανάστες, όχι όμως φασίστες.

Από τους χώρους της κατάληψης Rosa Nera στο πέρασμα των 16 χρόνων πέρασαν πολλές χιλιάδες Χανιώτες. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι γενιές Χανιωτών μεγάλωσαν  περνώντας αρκετό χρόνο μέσα στην κατάληψη.

Η Χανιώτικη κοινωνία – κυρίως οι νέοι της άνθρωποι – μέσα σε ένα διάστημα μίας βδομάδας έχουν ήδη βγει πολλές φορές κατά χιλιάδες στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην κατάληψη Rosa Nera αλλά και την αντίθεσή τους στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι.

Για να στηρίξουν την κατάληψη που συνδέθηκε και με τον Βαρδή Τσουρή, τον άνθρωπο που ανέτρεψε αρνητικά στερεότυπα και αποτέλεσε την “έξωθεν καλή μαρτυρία” που έκανε εφικτό το άνοιγμα στη Χανιώτικη κοινωνία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...