27.7 C
Chania
Παρασκευή, 31 Ιουλίου, 2026

Βαρύ πένθος στην Κρήτη: Συγκίνηση και οδύνη στις κηδείες των πυροσβεστών Παντελή Διαμαντάκη και Μανώλη Στρατιδάκη, δύο ανθρώπων του ήθους και της προσφοράς

Ημερομηνία:

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και οδύνης, η Κρήτη αποχαιρέτησε τους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κρύα Βρύση στο Νότιο Ρέθυμνο, την ώρα που έδιναν μάχη με τις φλόγες στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι από το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στον Φουρφουρά και στο Γερακάρι Αμαρίου για να απευθύνουν το «τελευταίο αντίο» στον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη, η θυσία των οποίων έχει βυθίσει στο πένθος ολόκληρο το νησί.

Το «τελευταίο αντίο» στον Φουρφουρά και το Γερακάρι

Οι εξόδιες ακολουθίες των δύο ανδρών τελέστηκαν στους τόπους καταγωγής τους, με την παρουσία του κόσμου να είναι συγκινητική. Στον Φουρφουρά, οικογένεια, συνάδελφοι και πολίτες αποχαιρέτησαν τον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη, τιμώντας έναν νέο άνθρωπο που προσέφερε τη ζωή του υπηρετώντας το Πυροσβεστικό Σώμα.

Λίγες ώρες αργότερα, η εξόδιος ακολουθία του 58χρονου Μανώλη Στρατιδάκη τελέστηκε στο Γερακάρι Αμαρίου. Ο 58χρονος τιμήθηκε για το αίσθημα ευθύνης και την αυταπάρνηση που επέδειξε μέχρι την τελευταία στιγμή, υπερασπιζόμενος ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Πολιτική παρουσία και απότιση φόρου τιμής

Στην τελετή στο Γερακάρι παρέστησαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες και τους οικείους των εκλιπόντων.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φορείς και αρχές εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια, υπογραμμίζοντας την αυτοθυσία των δύο ανδρών στην πρώτη γραμμή της κατάσβεσης.

Η παρακαταθήκη και η προσφορά στην τοπική κοινωνία

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού στην πορεία και την κοινωνική δράση του Μανώλη Στρατιδάκη. Ο 58χρονος πυροσβέστης είχε διατελέσει πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γερακαρίου, με τους συγχωριανούς και τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που διακρινόταν για το ήθος, την εργατικότητα και την ανιδιοτελή προσφορά του στα κοινά.

Όπως τόνισαν εκπρόσωποι των φορέων, η μνήμη του Παντελή Διαμαντάκη και του Μανώλη Στρατιδάκη θα παραμείνει ζωντανή ως σύμβολο γενναιότητας, αυταπάρνησης και προσφοράς προς την κοινωνία.

Η απώλεια των δύο πυροσβεστών αφήνει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στο Νότιο Ρέθυμνο, την ώρα που οι προσπάθειες στην περιοχή συνεχίζονται εν μέσω ανυπολόγιστων καταστροφών. Η θυσία των δύο ανδρών στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες υπενθυμίζει το βαρύ τίμημα που καταβάλλουν οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας στην προάσπιση του κοινωνικού συνόλου.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ