15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βατόπουλος για κορωνοϊό: «Μπαίνει σε φάση χρονιότητας- Πλέον θα έχουμε μόνιμα μέτρα»

Ημερομηνία:

O καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Covid-19 δεν έχει τελειώσει και ότι μπαίνουμε σε φάση χρονιότητας. Συνεπώς δεν θα έχουμε έκτακτα, αλλά μόνιμα μέτρα, τα οποία θα αλλάξουν κάπως τον τρόπο, ζωής μας».

Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εμφάνισης μιας παραλλαγής, η οποία θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, που είναι ένα υπαρκτό σενάριο). Η επιδημία, όπως έχουμε δει, λέει ο καθηγητής, εξελίσσεται σε επάλληλα επιδημικά κύματα.

«Θα πρέπει να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από δω και πέρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει ένα αναπνευστικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί για κάποιους να γίνει βαρύ, ενίοτε και να αποβεί μοιραίο. Άρα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα την κοινωνική μας ζωή. Δηλαδή οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να συνηθίσουν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να φοράνε μάσκα. Οι πιο νέοι θα πρέπει από την πλευρά τους να προσέχουν τους πιο ηλικιωμένους κλπ.», τόνισε.

«Αυτά τα κύματα κρατούν κάπου δυο-τρεις μήνες, με δύο τρεις μήνες μεσοδιάστημα ηρεμίας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τέταρτο. Άρα έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι μετά θα έρθει ένα πέμπτο, ένα έκτο, ένα έβδομο κύμα, τα οποία υποθέτουμε, ότι θα είναι πολύ πιο ήπια, διότι ήδη ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό είναι ανοσοποιημένος, είτε από το εμβόλιο, είτε από τη νόσο, είτε και από τα δύο. Δεν είναι απόλυτο ότι όσο περνάει ο χρόνος θα γίνεται πιο ήπιος ο ιός. Το είδαμε με τη Δέλτα, που έδινε πιο σοβαρό νόσημα σε σχέση με την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα. Δεν είμαστε βέβαιοι για το τι πρέπει να περιμένουμε. Λογικά θα επικρατούν οι πιο μεταδοτικές και λιγότερο παθογόνες παραλλαγές, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο» είπε ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά με την αύξηση της θετικότητας τα τελευταία 24ωρα, λόγω της έντονης κινητικότητας τις ημέρες του Πάσχα ο κ. Βατόπουλος αναφέρει ότι «λογικά θα υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε τύψεις ότι “ξεσαλώσαμε” το Πάσχα. Μετά από δύο χρόνια ο κόσμος έχει ήδη μπει σε μία νέα φάση. Άλλωστε και ψυχολογικά όταν έχεις μία συνεχή κατάσταση, παύει να είναι οξεία. Και να σημειώσουμε ότι αλλιώς αντιμετωπίζαμε τη μόλυνση πριν από δύο χρόνια και αλλιώς σήμερα, όταν πχ μαθαίνουμε ότι κάποιος από το περιβάλλον μας είναι θετικός».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ