21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βιβλία και Συγγραφείς της Κρήτης – Αθηνάς Κανιτσάκη: «Το πρώτο μεγάλο ταξίδι»

Ημερομηνία:

Γράφει η Πηνελόπη Ντουντουλάκη

Ένα όμορφο και χαριτωμένο κοριτσίστικο πρόσωπο. Μαλλιά καστανά σε μέτριο μήκος κομμένα, με χωρίστρα, και χτενισμένα σε στυλ «τσάρλεστον» με τις άκρες προς τα έξω. Μάτια που ατενίζουν δυναμικά το Αύριο. Χέρια που πλαισιώνουν το πρόσωπο, το αριστερό να στηρίζει το πηγούνι και το δεξί με ακουμπισμένη τη ράχη της παλάμης στη δεξιά παρειά.

Στη φωτογραφία που περιγράφουμε και που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου, εικονίζεται  η γνωστή σε όλους μας και αγαπητή Αθηνά Κανιτσάκη-Κατσαρού, πολυγραφότατη και αναμφίβολα ταλαντούχα. Είναι λίγο καιρό μετά την αποφοίτησή της από το εξατάξιο Γυμνάσιο της Σάμου. Τότε που είχε επιστρέψει από το πρώτο της μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Αγγλία, όπου είχε μείνει, για κάποιο διάστημα, προκειμένου να πραγματοποιήσει σπουδές στην αγγλική γλώσσα. Οι εντυπώσεις της από εκείνο το ταξίδι και την επί μήνες διαμονή της στο Κέημπριτζ συνέθεσαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πόνημα.

Το βιβλίο με τίτλο «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ» έχει όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά  που διακρίνουν τη γραφή της Αθηνάς Κανιτσάκη. Διαθέτει απαράμιλλη φρεσκάδα λόγου, αμεσότητα και σαφήνεια. Με ένα τρόπο μαγικό, θα λέγαμε, καθιστά τον αναγνώστη ενθουσιώδη συνταξιδιώτη στις διαδρομές όπου η έμπνευση και ο λόγος οδηγούν. Το συγκεκριμένο βιβλίο μάλιστα, που έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα,  χαρακτηρίζεται από αφήγηση τόσο ζωντανή, ώστε  διαβάζεται «απνευστί» και προσκαλεί για νέες αναγνώσεις.

Κατοικίες βικτωριανού ρυθμού και άνθρωποι περισσότερο ή λιγότερο απόμακροι,  συνήθως όμως αξιοσημείωτα ευγενικοί και διακριτικά φιλόξενοι, αξιοθέατα και μουσεία, κοινωνικοί ρυθμοί και διατροφικές συνήθειες, η ενοριακή ζωή των Ελλήνων  της διασποράς,  αναπάντεχες γιορτινές ιδέες και ευτράπελες, αλλά χαρμόσυνες στιγμές, φιλίες που ρίζωσαν, άνθισαν  και κράτησαν επάξια τη θέση τους στο πεδίο της αναγνώρισης, η διαρκής αναπόληση της πατρώας γης και των οικείων προσώπων, η νοσταλγία της επανόδου.

Κάθε ενότητα του βιβλίου, το οποίο εκ πρώτης όψεως εντάσσεται στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, συνιστά και μια ενδιαφέρουσα ιστορία, χρωματισμένη με τους απαράμιλλους τόνους του αφηγηματικού χαρίσματος  που διακρίνει τη συγγραφέα. Ανθρώπινη ματιά, χιούμορ «τόσο όσο», αποτύπωση μιας καθολικής μελέτης ενός άλλου τόπου και πολιτισμού.

Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητή Αθηνά. Το πόνημά σου αυτό, αφιερωμένο στο πρώτο σου μεγάλο ταξίδι, μας προσφέρει πλούσιες και παραστατικές περιγραφές από εικόνες ιδωμένες με τα μάτια της νιότης που προσεγγίζει έναν άλλο κόσμο. Οι αναφορές σε θέματα πολιτισμικών διαφορών, αλλά και αντιστοιχιών, σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Μέσα από τα πολλά χαριτωμένα στιγμιότυπα που καταγράφονται, η αφήγησή σου μας χαρίζει το χαμόγελο, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι. Παράλληλα, μέσα από τη νοσταλγία, τη συγκίνηση και τη διακριτική αναφορά στην Απώλεια σε κάποιες από τις τελευταίες σελίδες,  βλέπουμε εσένα στο Τώρα. Σε βλέπουμε να στέκεσαι στο πλατύσκαλο της βιωματικής σοφίας και της υπαρξιακής ωριμότητας, καθώς ατενίζεις το Αύριο με τη δύναμη της ματιάς που έχει το κορίτσια της φωτογραφίας στο εξώφυλλο του νέου βιβλίου σου.

Να είναι καλοτάξιδο και αυτό, να προχωράς πάντοτε με καλές εμπνεύσεις!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...