Βιβλίο ιστορίας που διδάσκεται σε σχολεία της Πολωνίας εξισώνει τον φεμινισμό με τον ναζισμό

Κανένα σχόλιο

Ένα εγχειρίδιο για το μάθημα «Ιστορία και παρόν», το οποίο θεωρείται εξαιρετικά πολιτικοποιημένο και προκατειλημμένο, θα κυκλοφορήσει στα πολωνικά σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ένα εναλλακτικό, πιο αντικειμενικό εγχειρίδιο έλαβε χθες (29 Αυγούστου) υπουργική έγκριση.

Το εγχειρίδιο «1945 – 1979 Historia i teraźniejszość» του καθηγητή Wojciech Roszkowski έχει βρει απήχηση στην Πολωνία. Το βιβλίο έχει θεωρηθεί εξαιρετικά μεροληπτικό. Έχει επικριθεί όχι μόνο για το περιεχόμενό του, αλλά και για το δοκιμιακό, πειστικό γλωσσικό του ύφος.

Το βιβλίο περιείχε πολλές δεξιές απόψεις του ίδιου του συγγραφέα, οι οποίες παρουσιάζονταν ως ιστορικά γεγονότα. Στο σύγγραμμά του, ο Roszkowski, μεταξύ άλλων, εξισώνει τον φεμινισμό με τον ναζισμό, επικρίνει τον δυτικό πολιτισμό και την πολιτική γενικότερα και παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες προβαίνοντάς τες μέσα από το πρίσμα των δικών του, ριζοσπαστικά καθολικών απόψεων. Ο συγγραφέας του εγχειριδίου συνέκρινε επίσης τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με την «αναπαραγωγή» ανθρώπων, αλλά το απόσπασμα αυτό αφαιρέθηκε από το εγχειρίδιο.

"Sponsored links"

Το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (IPN) υπερασπίστηκαν το εγχειρίδιο και τον συγγραφέα του. Το τελευταίο ίδρυμα εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Roszkowski. Το IPN έχει επίσης κατηγορηθεί για αναξιοπιστία και ψέματα σχετικά με την ιστορία.

Το θέμα του σχολικού βιβλίου είναι τόσο προβεβλημένο που έχουν δημιουργηθεί ακόμη και δημοσκοπήσεις σχετικά με αυτό. Από το 72,4% των ερωτηθέντων που έχουν ακούσει για το εγχειρίδιο, το 73,3% έχει αρνητική γνώμη γι’ αυτό.

«Κατά τη γνώμη πολλών ανθρώπων -κυρίως εκπαιδευτικών και γονέων μαθητών που έχουν δει το βιβλίο- δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί για το σχολικό εκπαιδευτικό υλικό», κατήγγειλε ο Πολωνός Διαμεσολαβητής για τα πολιτικά δικαιώματα, Marcin Wiącek, στον Υπουργό Παιδείας και Επιστημών, Przemyslaw Czarnek.

Η Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne (WSIP), η οποία εκδίδει σχολικά εγχειρίδια, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στο βιβλίο του Roszkowski. Το βιβλίο τους έλαβε υπουργική έγκριση τη Δευτέρα (29 Αυγούστου) και, όπως και το βιβλίο του Roszkowski, θα είναι διαθέσιμο στα πολωνικά σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου. Το βιβλίο του WSIP έχει λάβει μέχρι στιγμής καλές κριτικές και θεωρείται πολύ πιο αντικειμενικό.

euractiv.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live