23.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Το Σέλινο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Ημερομηνία:

Του Λουκά Μπασιά *

Πριν λίγο καιρό είχα τη χαρά να αποκτήσω το νέο βιβλίο του γιατρού Ευτύχη Λαμπουσάκη, αφιερωμένο στη μνήμη των Σελινιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στους επαναστατικούς αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης από την Τουρκική τυραννία.

Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ κεφάλαια. Στο πρώτο γίνεται αναφορά στην κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους και στην πρώιμη Τουρκοκρατία 1645-1821.

Στο δεύτερο γίνεται συνοπτική αναφορά  στην επανάσταση του 1821-1830, στο κίνημα των Μουρνιδών (1831), στην επανάσταση του Χαιρέτη (1841) και στο κίνημα του Μαυρογένη (1858).

Στο τρίτο γίνεται συνοπτική αναφορά στις επαναστάσεις 1866-1869, 1878, 1889 και 1895.

Στο τέταρτο γίνεται αναφορά σε γεγονότα του 1897 στο Σέλινο, στην εκκένωση της Καντάνου, στην αποχώρηση των Τούρκων από το Σέλινο, στην αποχώρηση του Τουρκικού στρατού από την Κρήτη, σε Σελινιώτικες  σφραγίδες της περιόδου της Τουρκοκρατίας, κτλ.

Στο έκτο δίδονται διάφορα δημογραφικά στοιχεία, δημοτικά τραγούδια και μοιρολόγια.

Στο έβδομο γίνεται αναφορά σε πρωτοπόρους, όπως τους ονομάζει,  του απελευθερωτικού αγώνα,  και συγκεκριμένα στους:

1)Αντώνη Γεωργιακάκη η Γιώργιακα,  2)Γεώργιο Ν. Γεωργιακάκη,  3)Θοδωρομανώλη,  4)Γεώργιο  Εμμ. Κορκίδη, 5)Ιάκωβο Κουμή, 6)Κωνσταντίνο Κριάρη, 7)Κωνσταντίνο Ν. Μπασιά,  8)Φραγκιά Τσισκάκη.

Παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες τους, όπου βέβαια υπάρχουν, αναφέρει συνοπτικά στοιχεία από τη δράση τους.

Επίσης κάνει αναφορά στους Σελινιώτες αγωνιστές Α, Β και Γ τάξεως, στους διακριθέντες Σελινιώτες αγωνιστές των επαναστάσεων και σε διακριθέντες Σελινιώτες κληρικούς.

Στο όγδοο κεφάλαιο αναφέρονται Σελινιώτες θύματα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τέλος σε παράτημα παρουσιάζεται χειρόγραφο από το ΙΑΚ που περιέχει πολλούς Σελινιώτες φονευθέντες από τους Τούρκους.

Όπως είναι γνωστό οι αγώνες των Σελινιωτών, μαζί βέβαια με τους αγώνες και των άλλων Κρητικών,  αναφέρονται στα ογκώδη ιστορικά βιβλία των Ψυλλάκη, Κριάρη, Μουρέλου κτλ, αλλά και σε έγγραφα που υπάρχουν στα ιστορικά αρχεία, σε δημοσιεύσεις εφημερίδων και αλλού.

Όμως δεν είναι εύκολο στον καθένα είτε να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά, είτε,  ακόμη και αν έχει πρόσβαση,  να βρει χωρίς μεγάλη δυσκολία όσα αφορούν την επαρχία Σελίνου, αφού οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές και διάσπαρτες.

Ετσι το συγκεκριμένο βιβλίο, που είναι 220 σελίδες, δίνει μια ικανοποιητική εικόνα για πολλά από όσα συνέβησαν κατά την Τουρκοκρατία και αφορούν την επαρχία.

Για αυτό θεωρώ πως ο συγγραφέας βοηθά σημαντικά καθένα που ενδιαφέρεται για την ιστορία του Σελίνου.

Ο Ευτύχης Λαμπουσάκης, γιατρός,  και για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, έχει γράψει και αρκετά άλλα βιβλία που αφορούν το Σέλινο. Η αγάπη του για τον τόπο της καταγωγής του είναι μεγάλη. Είχαμε την τιμή να είναι μέλος στο Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου  για αρκετά χρόνια.

Με το συνολικό  συγγραφικό του έργο, έχει συμβάλει στην προβολή της ιστορίας της επαρχίας, αναφερόμενος παράλληλα  και σε πολλά λαογραφικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν την περιοχή.

Του εύχομαι να έχει υγεία και να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη την προσφορά του.

* Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...