28.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Βιολογική αντιμετώπιση της tuta absoluta με ωφέλιμα έντομα

Ημερομηνία:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΜΑΙΧ η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ορθολογική διαχείριση βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων σε υδροπονία καλλιέργεια ντομάτας και μαρουλιού “Hydroflies”» που εντάχθηκε βάση της Κ3_01_03 στις 15-10-2012 στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013, με συγχρηματοδότηση κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη κλειστών συστημάτων υδροπονίας σε θερμοκήπια (ανακύκλωση θρεπτικών διαλυμάτων) για δύο σημαντικά λαχανικά, την τομάτα και το μαρούλι καθώς και η εκπαίδευση των γεωργών στη χρήση τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ουραγοί στις υδροπονικές καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστά κάτω από 8% επί του συνόλου των θερμοκηπίων.

Έντομα κατά της tuta absoluta.

Επίσης, η ομάδα του “Hydroflies” θα αναπτύξει σύστημα μαζικής εκτροφής δύο σημαντικών ωφελίμων εντόμων -του Nesidiokoris tenuis και του Makrolofus pygmeus- τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διάφορων φυτοφάγων όπως Tuta absoluta, αλευρώδης και άλλων προκειμένου να μειωθεί η χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Τέλος θα γραφτεί ένα πρωτόκολλο διαχείρισης θρεπτικών διαλυμάτων και φυτοπαθολογικών προβλημάτων για τις εν λόγω καλλιέργειες για Κρήτη και Κύπρο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να εφαρμοστεί ενιαία πιστοποίηση για τα προϊόντα αυτά. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε ότι θα αυξηθούν τα ήδη υπάρχοντα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων προϊόντων ενώ θα μεγιστοποιηθεί και η ασφάλεια ως προς την κατανάλωσή τους.

Οι συμμετέχοντες δημόσιοι εταίροι, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων (ΕΛΓΟ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ) συνδυάζουν σημαντική ερευνητική εμπειρία στα ανωτέρω θέματα και μέσω της άμεσης συνεργασίας τους σε αυτή την πρόταση θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί απευθείας σε γεωργούς σε Κύπρο και Κρήτη. Η μεταφορά της γνώσης στους γεωργούς θα επιτευχθεί μέσω της συμμετοχής του Δήμου Κ. Πολεμιδιών (ΔΗΠΟ) στην Κύπρο και του MAIX και ΕΛΓΟ στην Κρήτη.

Βαρδής Καλογεράκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε...

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται...

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε...