“Βλέννα” πάχους 15 μέτρων απειλεί το Αιγαίο: Συναγερμός στη θάλασσα του Μαρμαρά

Κανένα σχόλιο

Ένα παχύ, στρώμα “θαλάσσιας βλέννας” απειλεί τη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα.

Σύμφωνα με τούρκους επιστήμονες, το πάχος της “θαλάσσιας βλέννας” αγγίζει τα 15 μ. και αυτή σταδιακά ρέει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η αποκρουστική βλέννα έχει δημιουργηθεί επειδή υπάρχει υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν.

"Sponsored links"

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η “θαλάσσια βλέννα” θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας στην Κωνσταντινούπολη.

"Βλέννα" πάχους 15 μέτρων απειλεί το Αιγαίο: Συναγερμός στη θάλασσα του Μαρμαρά [εικόνες - βίντεο]

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.

Το ‘sea snot’ μεταφράζεται ως θαλάσσια βλεννογόνος. Πρόκειται για συλλογή οργανικής ύλης που μοιάζει με μπάλες βλέννας, οι οποίες μπορούν να φτάσουν και τα 125 μίλια σε μήκος. Είναι γεμάτες επιβλαβείς ιούς και βακτήρια που ‘καταπίνουν’ και πνίγουν’ την αθώα θαλάσσια ζωή και ο λόγος της ύπαρξης τους είναι η θέρμανση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Πλέον έχουν ισχυρή παρουσία και στη Μεσόγειο, που είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και θα ‘ξεραθεί’ αν συνεχίσουμε στην πορεία που έχουμε χαράξει -βάσει έρευνας που έκανε το ΜΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μαζί με την Κύπρο) που θα δεχθεί την μεγαλύτερη πίεση από την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα έχει μέχρι σήμερα κάνει τα λιγότερα προκειμένου να προσαρμοστεί στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

thetoc.gr

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις