Βορίδης: Απέτυχε το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη, αλλά… δεν φταίει το υπουργείο!

Κανένα σχόλιο

Την αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη παραδέχθηκε εμμέσως στη βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Όπως επισήμανε, στο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κεγκέρογλου για την ανεπιτυχή έκβαση του προγράμματος φυτοπροστασίας σε επίπεδο Κρήτης, τα τελευταία τρία χρόνια, ο κ. Βορίδης παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος που φέρνει σε αδιέξοδο του ελαιοπαραγωγούς, ωστόσο επιχείρησε να αποποιηθεί την ευθύνη, ισχυριζόμενος ότι το υπουργείο εμπλέκεται στο πρόγραμμα φυτοπροστασίας μόνο ως προς την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών για την προμήθεια του υλικού.

Μάλιστα, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι Περιφέρειες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τους κατά τόπους διαγωνισμούς και ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας το πρόγραμμα φυτοπροστασίας/δακοκτονίας προχώρησε κανονικά. “Γνωρίζουμε τα παράπονα που διατυπώνονται στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα, και πρέπει να διερευνήσουμε τι είναι αυτό που δεν πήγε καλά“.

Αναφερόμενος στην πρόταση Κεγκέρογλου περί σύστασης ειδικής επιστημονικής επιτροπής που διερευνήσει τα αίτια της προβληματικής δακοκτονίας, ο κ. Βορίδης μολονότι εμφανίστηκε θετικός περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα εξετάσει την πρόταση.

Αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία

Με αφορμή τη συζήτηση στη βουλή της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε και το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι για την αποζημίωση των πληγέντων σημειώνοντας ότι θα στηρίξει τον ΕΛΓΑ στο έργο αυτό. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι παραγωγοί που είχαν τις περιουσίες τους να υφίστανται ζημιές από την κακοκαιρία θα μπορούν να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώσει καλλιέργειες στις οποίες δεν έχουν ληφθεί μέτρα φυτοπροστασίας.

Η ανακοίνωση Κεγκέρογλου

Σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ για την επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή, σημειώνονται τα εξής:

“Τις μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη τόσο στην ελαιοπαραγωγή όσο και στις άλλες καλλιέργειες έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου.

Συγκεκριμένα με αφορμή τη συζήτηση για την αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας και γενικότερα της φυτοπροστασίας και την ανάγκη σύστασης επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τέθηκαν και τα ζητήματα των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες και ιδιαίτερα της απώλειας της παραγωγής λόγω της χαλαζόπτωσης.

Ο Βουλευτής ζήτησε:

Α) Να στηριχθεί ο ΕΛΓΑ προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην εξατομίκευση των ζημιών και στην γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς της Κρήτης.

Β) Για να μην έχουμε και του χρόνου αποτυχία της φυτοπροστασίας της ελιάς να συσταθεί επιστημονική επιτροπή για τη μελέτη του θέματος της αντιμετώπισης του δάκου αλλά και των άλλων «εχθρών» της ελαιοπαραγωγής.

Γ) Υποβολή φακέλου στην Ε.Ε. για την έγκριση καταβολής αποζημιώσεων για το εισόδημα που έχασαν οι ελαιοπαραγωγοί τρία (3) χρόνια τώρα με ευθύνη του κράτους.

Ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε για την στήριξη του ΕΛΓΑ προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα το έργο της καταγραφής των ζημιών αλλά για τα θέματα αποτυχίας του προγράμματος δακοκτονίας προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη εκτός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αποδέχθηκε ότι μόνο φέτος το Υπουργείο τροποποίησε τις διαδικασίες παραδεχόμενος ότι τα προηγούμενα χρόνια το Πρόγραμμα απέτυχε.

Για το θέμα της υποβολής φακέλου στην Ε.Ε. για τα κονδύλια των αποζημιώσεων, ο Υπουργός, ενώ δέχθηκε το πρόβλημα είπε ότι πρέπει να βρούμε και τις ανάλογες διαδικασίες”.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live