28.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ημερομηνία:

Μια ομάδα βουλευτών του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο Μανώλης Συντυχάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Μετανάστευσης, ζητώντας την παράταση των συμβάσεων 560 εργαζομένων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται μέσω ενός κοινωφελούς προγράμματος και παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι ανάγκες του Υπουργείου αυξάνονται συνεχώς λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η απόλυση των 560 εργαζομένων θα οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επιπλέον, οι βουλευτές τονίζουν ότι η μακροχρόνια πρακτική των κυβερνήσεων να καλύπτουν τις ανάγκες του Υπουργείου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι απαράδεκτη και ζητούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να λήξει η σύμβαση 560 εργαζομένων του κοινωφελούς προγράμματος της ΔΥΠΑ (δημόσια πρόσκληση 14/2022) «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΥΠΥΤ)». Μετά την επέκταση του προγράμματος κατά 4 μήνες, τον Ιούνιο του 2024, οι εργαζόμενοι υπηρετούν πλέον ήδη 18 μήνες στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε θέσεις «πρώτης γραμμής», όπως στην καταγραφή, τη στέγαση, τη σίτιση, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον ρουχισμό κλπ. προσφύγων και μεταναστών.

Οι εργαζόμενοι μέσω του κοινωφελούς προγράμματος έχουν αιτηθεί την ανανέωση των συμβάσεών τους από τις 25/7/2024 στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς να έχουν λάβει καμία απάντηση, την ώρα που διαπιστώνονται οι υψηλότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019. Ενδεικτικά, το 1ο εξάμηνο οι αφίξεις κατέγραψαν μια άνοδο της τάξεως του 158,78%. Τον Ιανουάριο του 2023 οι αφίξεις αφορούσαν σε 1664 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ τον Ιανουάριο 2024 σε 3.283, ποσοστό αύξησης 97,3%. Ο Φεβρουάριος του 2023 κατέγραψε 841 αφίξεις ενώ τον ίδιο μήνα του 2024 καταγράφηκαν 3.828 αφίξεις, ποσοστό αύξησης 355,71%.

Όσο η φωτιά του πολέμου συνεχίζει να καίει στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση και η κυβέρνηση μπλέκει τη χώρα μας ολοένα και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, είναι φανερό ότι θα προκαλούνται νέα καραβάνια ξεριζωμένων που χρήζουν προστασίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, η απόλυση των 560 εργαζομένων του κοινωφελούς προγράμματος θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όταν ήδη το ολιγάριθμο – αναλογικά των αυξημένων αφίξεων και υποχρεώσεων – ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Επιπλέον, εξαιτίας της πολύ μεγάλης αναμονής της έκδοσης της ΚΥΑ για την υφιστάμενη επιμήκυνση του προγράμματος, περίπου 152 ΚΟΧ δεν αποδέχθηκαν τη συνέχιση της απασχόλησής τους, με αποτέλεσμα σήμερα στις ΥΠΥΤ να απασχολούνται 560 εργαζόμενοι έναντι των προβλεπόμενων 712, ενώ ακόμα και ο μικρός αριθμός μόνιμων υπαλλήλων που αναμένεται να διοριστούν δεν θα μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες και σε συνθήκες αυξημένων μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, πραγματοποιούν διάφορες συμβάσεις, με την δικαιολογία ότι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, το οποίο δεν ευσταθεί, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα περίπου το 70% των εργαζομένων του Υπουργείου Μετανάστευσης να απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας

Την ώρα που η τεράστια ακρίβεια «σπάει κόκαλα», η εργασιακή ανασφάλεια τσακίζει, που ο πραγματικός μισθός δεν μπορεί να καλύψει πολλές φορές ούτε τις βασικές ανάγκες, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι συνεχίζονται, εκτοπίζοντας λαούς από τις χώρες τους, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα βρεθούν με ακόμα περισσότερες ελλείψεις, ενώ παράλληλα υπηρεσίες εκχωρούνται σε εργολάβους, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Οι εργαζόμενοι της ΔΠ14/2022 να συνεχίσουν να εργάζονται στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΥΠΥΤ.

– Να πραγματοποιηθούν προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Στολτίδης Λεωνίδας

Δελής Γιάννης

Αμπατιέλος Νίκος

Γκιόκας Γιάννης

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Μεταξάς Βασίλης
Συντυχάκης Μανώλης

Τσοκάνης Χρήστος

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ