21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Βούλιαξαν» στα ληξιπρόθεσμα το 2014 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ημερομηνία:

«Φορτώθηκαν» με 9 δισ. νέα χρέη στην εφορία – Δεύτερη ευκαιρία με νέα ρύθμιση χρεών

«Γονάτισαν» πλήρως από την κρίση και τους φόρους οι επιχειρήσεις και αυταποσχολούμενοι καθώς, μόνο μέσα στο 2014, άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 9 δισ. ευρώ. Άλλα 2 δισ. νέα χρέη «φορτώθηκαν» και τα νοικοκυριά, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που εισπράττονται μέσα στο 2015.

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως για όλους αυτούς «θα έρθει πολύ σύντομα νέα ρύθμιση» με 100 δόσεις για όλους όσους έχουν οφειλές στην εφορία, αλλά καλούν όσους μπορούν να υπαχθούν άμεσα στη υφιστάμενη ρύθμιση, πριν «ανοίξει» η νέα για να μεταφερθούν σε αυτήν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αν και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών αυξήθηκε κατά 15 δισ. μέσα στη χρονιά που πέρασε, φτάνοντας στα 75 δισ. συνολικά, περίπου 4 δισ. ήταν οι τόκοι και προσαυξήσεις από παλαιά χρέη («σκελετούς στα συρτάρια») που είχαν δημιουργηθεί μέχρι και το 2013.

Τα περίπου 2 δισ. νέα χρέη που άφησαν τα νοικοκυριά αφορούν κυρίως σε απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ακινήτων, καταγράφοντας μία μάλλον μικρή αύξηση 15%-20% σε σχέση με το 2013.

Ωστόσο τα υπόλοιπα 9 δισ. ήταν νέα χρέη, που έμειναν απλήρωτα μέσα στο 2014 από επιτηδευματίες. Ειδικά στους αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζεται ότι μέσα στο 2014 άφησαν 90% περισσότερα νέα χρέη έναντι του 2013, καθώς αυξήθηκαν από περίπου 1,3 δισ. στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα χρέη των επιχειρήσεων (όχι τόκοι) αυξήθηκαν κατά 80%, φτάνοντας σχεδόν στα 6,5 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς, έναντι περίπου 3,5 δισ. που είχαν δημιουργηθεί μέσα στο 2013.

protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...