18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Βράβευσαν και τίμησαν τη Ντοά που επέστρεψε στα Χανιά αλλά τίποτα δεν άλλαξε με τα έγγραφά της | φωτός

Ημερομηνία:

Στα Χανιά βρέθηκε χθες η Ντοά Αλ Ζαμέλ, η 19χρονη πρόσφυγας πολέμου από τη Συρία, μία πό τους λίγους επιζώντες του ναυαγίου των 500 νεκρών στα ανοιχτά της Μάλτας. Αντιπεριφέρεια Χανίων και Δήμος Χανίων προχώρησαν σε τιμητικές εκδηλώσεις, της απέδωσαν βραβεία. Για την ηρωική της πράξη να σώσει δύο βρέφη, μίλησαν αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος Χανίων. Όμως, για τη Ντοά, και παρά τη βεβαιότητα που δημιούργησε η έκδοση ανακοίνωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία γινόταν αναφορά στην υπαγωγή της σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, λίγα έχουν αλλάξει. Τις τρεις βδομάδες που βρισκόταν στην Αθήνα, καμία διαδικασία δεν προχώρησε.

Στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Χανίων, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 3 το μεσημέρι, η Ντοά ήταν χαμογελαστή. Δίπλα της η κόρη του προέδρου του Συλλόγου Αιγυπτίων Χανίων, Ασράφ Καμπάλα.

Η βράβευση της Ντοά

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε, ο Δήμαρχος Χανίων ανακοίνωσε ότι κατόπιν και της απόφασης που είχε ληφθεί θα τιμηθεί η Ντοά Αλ Ζαμέλ για την ηρωική της πράξη κατά τη διάρκεια του ναυαγίου της Μάλτας.

“Θεωρήσαμε χρέος μας ως Δήμος Χανίων να πράξουμε το αυτονόητο και να σε τιμήσουμε, όχι μόνο γιατί βρέθηκες στη θάλασσα, όταν λαθροδιακινητές βύθισαν εσκεμμένα το σκάφος, στο οποίο επέβαινες και σώθηκες, αλλά και επειδή κατόρθωσες, δείχνοντας ασύγκριτη γενναιότητα να σώσεις δύο μωρά, 12 και 17 μηνών, που σου τα εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους, λίγο πριν χάσουν και οι ίδιοι τη ζωή τους” είπε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.  Τελειώνοντας, χαρακτήρισε σπάνιες “τέτοιες πράξεις αυταπάρνησης και αλτρουισμού” .

Αποδόθηκε τιμητική πλακέτα, βγήκαν φωτογραφίες, ειπώθηκαν λόγια συμπαράστασης και αλληλεγγύης από όλους τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων που ένας – ένας έσφιξαν το χέρι της Ντοά. Ο κ. Λειψάκης της έδωσε ένα κλαδί ελιάς.

Ψήφισμα υπέρ της Ντοά και μικρό χρηματικό ποσό

Αυτό που προέκυψε είναι ότι οι δημοτικές αρχές του νομού και όλες οι παρατάξεις στέκονται δίπλα της. Κι αυτό είναι σημαντικό.

Όπως μας είπε ο κ. Βάμβουκας θα προτείνει στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να εκδοθεί ψήφισμα υποστήριξης και συμπαράστασης, γνωμοδοτώντας θετικά και παροτρύνοντας τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, διευκολύνοντας την τιμητική πολιτογράφηση της Ντοάα, εφόσον αυτή είναι η επιθυμία της ή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης χρειαστεί, ώστε να καταστεί δυνατή η μόνιμη παραμονή της εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουν ότι και αυτή η κίνηση θα ασκήσει κάποια πίεση.

Επίσης, έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό 500 ευρώ για τις ανάγκες της κατά τη διαμονή της στη χώρα μας.

Επιστρέφει στα Χανιά δίχως κάποια λύση

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ντοά δε θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Αντιθέτως, θέλει να ζήσει στη Σουηδία όπου βρίσκονται και οι συγγενείς του νεκρού αρραβωνιαστικού της. Αλλά οι διαδικασίες, παρά την εκφρασμένη θέληση του Υπουργείου Εσωτερικών να βοηθήσει τη Ντοά, αποδεικνύονται αρκετά χρονοβόρες.

Όπως μας είπαν, άγνωστο για ποιο λόγο, η Ντοά αν και παρέμεινε 3 βδομάδες στην Αθήνα, λίγα – πολύ λίγα έγιναν προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του ζητήματος με τα έγγραφά της. Τώρα πλέον, πάρθηκε η απόφαση να επιστρέψει πίσω στα Χανιά όπου και θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...