Βραδιά του Ερευνητή 2022 στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στο Ρέθυμνο

Κανένα σχόλιο

Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου εορτάζεται πανευρωπαϊκά ο θεσμός της Βραδιάς του Ερευνητή. Φέτος σε επτά πόλεις της Ελλάδας δεκάδες επιστήμονες – ερευνητές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συντονίζονται και διοργανώνουν μέσω πρωτοβουλιών δράσεις για το κοινό με στόχο την προώθηση της έρευνας.

Για το Ρέθυμνο την Βραδιά του Ερευνητή συντονίζει από το 2018 το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ (IPPL) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που φέτος έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει δια ζώσης την εκδήλωση της βραδιάς στις εγκαταστάσεις του στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου (περιοχή ΑΣΕΑΡ), χάρτης.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 17:00 θα λάβουν χώρα πλήθος εκδηλώσεων σχετικά με την έρευνα στο Ινστιτούτο, ξεναγήσεις στα εργαστήρια, παρουσιάσεις πειραμάτων και προσομοιώσεων, εκλαϊκευμένες ομιλίες αλλά και δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά.

"Sponsored links"

Επίσης, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 στα πλαίσια συμπληρωματικών δράσεων ο χώρος Science in the City στην Αγ. Βαρβάρα (πρώην Βιβλιοθήκη) θα είναι ανοικτός 15:00 – 17:00 να υποδεχτεί μικρά και μεγάλα παιδιά σε πολλές δραστηριότητες για την επιστήμη με την χρήση νέων τεχνολογιών ενώ στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, 17:30 – 21:00, θα δοθούν εκλαϊκευμένες ομιλίες σε διάφορα επιστημονικά πεδία από διακεκριμένους ερευνητές.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ/ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. Ισόγειο και προαύλιος χώρος του IPPL

17:00-20:00 Δράσεις με «ερευνητική διάθεση» για μικρά και μεγάλα παιδιά. Πειράματα, παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές, παρουσιάσεις που θα ξεσηκώσουν τον «ερευνητή» μέσα σου. Με την υποστήριξη του «Science in the City».

Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ στο Υπόγειο του IPPL

17:00-20:20: Προγραμματισμένες επισκέψεις μικρών ομάδων στα εργαστήρια του Ινστιτούτου, διάρκειας 35 λεπτών. Έναρξη κάθε Group: 17:00,  17:40,  18:20,  19:00,  19:40

Group-1) Εργαστήριο-Α. α) παρουσίαση διατάξεων παλμικής ισχύος δημιουργίας πλάσματος και εφαρμογών με επίδειξη πειράματος, β) παρουσίαση διάταξης υπερσυμπίεσης αερίου από ηχητικά κύματα έκρηξης από laser, γ) ζωντανή επίδειξη καταγραφής ακουστικών ρυθμών οργάνων με τη μέθοδο ESPI, δ) πειράματα επίδειξης σε διάθλαση, περίθλαση, συμβολή φωτός και άλλα φαινόμενα.

Group-2) Εργαστήριο-Γ. α) Laser Δίας, το ισχυρότερο Laser στην Ελλάδα, β) παρουσίαση πειραμάτων επιτάχυνσης σωματιδίων και των εφαρμογών που έχουν, γ) παρουσίαση πειραμάτων παραγωγής αρμονικών του laser και εφαρμογή στην πολυφασματική μικροσκοπία ακτίνων-Χ, δ) laser υπερστενών παλμών και εφαρμογή στον οπτο-ακουστικό χαρακτηρισμό υλικών, ε) δυναμικός χαρακτηρισμός επιφανειών και μικροδονήσεών τους με ανάλυση νανομέτρου. Επίδειξη δημιουργίας πλάσματος από laser στον αέρα!

Group-3) Εργαστήρια-Δ&Ε. Ζωντανή μουσική από εργαλειομηχανή! Παρουσιάσεις προσομοιώσεων α) δημιουργίας πλάσματος από ρεύμα σε καλώδιο, από τη στερεή φάση έως το πλάσμα, β) αλληλεπίδρασης παλμών laser με στερεά, ελαστοπλαστική περιοχή, νανοακουστικά κυμάτα, γ) επιτάχυνσης σωματιδίων από ισχυρό laser σε αέριους και στερεούς στόχους, δ) μηχανικής κατεργασίας υποβοηθούμενης από laser, ε) κρουστικής απόκρισης μουσικών οργάνων.

"Sponsored links"

Γ. ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ (α’ όροφος του IPPL)

18:45-19:00: Χαιρετισμοί

19:00-19:40:Κεντρική Ομιλία: Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Laser του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η προσφορά του στην κοινωνία”, Καθηγητής Μιχάλης Ταταράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Laser ΕΛΜΕΠΑ

19:40-20:00: – Θεματική Ομιλία: “LASER και θεωρία σχετικότητας ”, Καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης,  Αντιπρύτανης ΕΛΜΕΠΑ, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Laser

20:00-20:20: – Θεματική Ομιλία: “Λέιζερ και Πλάσματα – Προσομοιώσεις και Πραγματικότητα”, Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Δημητρίου, Πρόεδρος Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος &  Laser

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ισόγειο και Προαύλιος χώρος)

 

20:30-21:30  Κέρασμα από ελαφρύ μπουφέ

21:30-22:30+  Ζωντανή Μουσική

Θα διατεθούν λεωφορεία του ΚΤΕΛ για τα εξής δρομολόγια από και προς τον χώρο της εκδήλωσης:
Αναχώρηση από τη στάση του ΚΤΕΛ ανατολικά του Δημοτικού Κήπου προς IPPL: 16:30, 17:30, 18:30.
Αναχώρηση από IPPL: 19:45, 21:15 και 22:45, προς το κέντρο της πόλης.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live