11.8 C
Chania
Tuesday, January 7, 2025

«Βόμβα» από αξιωματούχο της Ουκρανίας: Ξεμείναμε από πυρομαχικά – Έκκληση στη Δύση για βοήθεια

Ημερομηνία:

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι η Ουκρανία χάνει από τη Ρωσία στην πρώτη γραμμή και τώρα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε όπλα από τη Δύση για να κρατήσει τη Ρωσία μακριά.

«Αυτός είναι πόλεμος πυροβολικού τώρα», είπε ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. Οι πρώτες γραμμές ήταν τώρα εκεί που θα αποφασιζόταν το μέλλον, είπε στον Guardian, «και χάνουμε από την άποψη του πυροβολικού».

«Τώρα όλα εξαρτώνται από το τι μας δίνει [η Δύση]», είπε ο Σκίμιτσκι. «Η Ουκρανία έχει ένα πυροβολικό έως 10 με 15 ρωσικά πυροβόλα. Οι δυτικοί εταίροι μας μας έχουν δώσει περίπου το 10% από αυτά που έχουν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επαίνεσε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Κίεβο την Παρασκευή και επανέλαβε την έκκλησή του για περισσότερα όπλα, καθώς ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στην Ουκρανία. «Τα λόγια μετατρέπονται σε πράξεις. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της σχέσης της Ουκρανίας με τη Μεγάλη Βρετανία και άλλων χωρών», είπε ο Ζελένσκι σε μια δήλωση βίντεο. «Όπλα, οικονομικά, κυρώσεις – σε αυτά τα τρία θέματα, η Βρετανία δείχνει ηγετική θέση».

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί 5.000 έως 6.000 βολές πυροβολικού την ημέρα, σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι. «Έχουμε σχεδόν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά [του πυροβολικού] μας και τώρα χρησιμοποιούμε τυπικά βλήματα του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155», είπε για τα πυρομαχικά που εκτοξεύονται από πυροβολικά.

«Η Ευρώπη παραδίδει επίσης οβίδες χαμηλότερου διαμετρήματος, αλλά καθώς η Ευρώπη εξαντλείται, η ποσότητα γίνεται μικρότερη».

Ο Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι από 60 μέχρι και 100 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν κάθε ημέρα και άλλοι 500 τραυματίζονται. Η Ουκρανία έχει κρατήσει μυστικό τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών της απωλειών.

Στρατιώτες που μιλούσαν στον Guardian από τις πρώτες γραμμές της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα ζωγράφισαν μια παρόμοια εικόνα.

Ο Σκίμιτσκι τόνισε την ανάγκη η Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να καταστρέψει τα ρωσικά πυροβολικά από μακριά. Αυτή την εβδομάδα, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Ολεξίι Αρεστόβιτς είπε στον Guardian ότι η Ουκρανία χρειαζόταν 60 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων -πολλοί περισσότεροι από τους ελάχιστους που είχαν υποσχεθεί μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ- για να έχει την ευκαιρία να νικήσει τη Ρωσία.

Η Ουκρανία πρόκειται να ζητήσει από τη Δύση κατάλογο όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στη συνάντηση της ομάδας επαφής με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου.

Ο Σκίμιτσκι πιστεύει ότι η σύγκρουση θα παραμείνει κατά κύριο λόγο πόλεμος πυροβολικού στο εγγύς μέλλον και ο αριθμός των επιθέσεων με ρουκέτες -οι οποίες μπορούν να εκτοξευθούν από τη Ρωσία και έχουν πλήξει αμάχους- θα παραμείνει στον τρέχοντα ρυθμό.

Τον πρώτο μήνα, η Ρωσία χτυπούσε συνεχώς την Ουκρανία με ρουκέτες, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες επιβραδύνθηκε. Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία εκτοξεύει μεταξύ 10 και 14 την ημέρα.

Οι πύραυλοι είναι ακριβοί στην κατασκευή. Κάθε πύραυλος μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως αρκετά εκατομμύρια.

«Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί πολύ λιγότερες επιθέσεις με πυραύλους και έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους H-22 που είναι παλιοί σοβιετικοί πύραυλοι της δεκαετίας του 1970», είπε ο Σκιμπίτσκι. «Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους».

Ο Σκίμιτσκι είπε ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να παράγει γρήγορα πυραύλους λόγω των κυρώσεων και ότι είχε χρησιμοποιήσει περίπου το 60% των προμηθειών της.

Ο ήχος των σειρήνων έχει γίνει καθημερινό χαρακτηριστικό για τους Ουκρανούς. Οι σειρήνες ηχούν τακτικά σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα, αλλά τις περισσότερες φορές, για τους ανθρώπους στο έδαφος, περνάει χωρίς κρότο. Σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι, κάθε σειρήνα σηματοδοτεί ότι ένας πύραυλος έχει εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αλλά η επίδρασή του δεν αναφέρεται πάντα για λόγους ασφαλείας.

«Οι πύραυλοι χρειάζονται οπουδήποτε από 40 έως 90 λεπτά για να προσκρούσουν, ανάλογα με το από πού εκτοξεύονται… Δεν ξέρουμε πού θα προσγειωθούν», είπε ο Σκιμπίτσκι. Σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί επί του παρόντος βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στην Ουκρανία χωρίς να εγκαταλείψουν τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Όσον αφορά τις τρεις πρώτες γραμμές, ο Σκίμιτσκι είπε ότι οι περισσότερες από τις δυνάμεις της Ρωσίας είναι πλέον συγκεντρωμένες στην περιοχή του Ντονμπάς και επιδιώκουν να καταλάβουν τα διοικητικά σύνορα τόσο των δημοκρατιών του Ντόνετσκ όσο και του Λουχάνσκ. Αυτή ήταν η περιοχή, είπε, όπου οι μάχες του πυροβολικού ήταν οι πιο βαριές.

Στη βορειοανατολική Ουκρανία, γύρω από το Χάρκοβο, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην άμυνα αφού η αντεπίθεση της Ουκρανίας τους απώθησε από πολλές πόλεις και χωριά της περιοχής τον Μάιο.

«Η απειλή για το Χάρκοβο έχει μειωθεί», είπε ο Σκίμιτσκι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, η οποία βομβαρδίζεται τακτικά από την αρχή του πολέμου.

Τέλος, στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα, δύο περιοχές της νότιας Ουκρανίας που η Ρωσία καταλαμβάνει σχεδόν πλήρως, οι ρωσικές δυνάμεις έσκαβαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ο Σκιμπίτσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, χτίζουν διπλές, μερικές φορές τριπλές γραμμές άμυνας.

«Τώρα θα είναι πιο δύσκολο να πάρουμε πίσω αυτή την περιοχή», είπε ο Σκίμιτσκι. «Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε όπλα».

«Εάν πετύχουν στο Ντονμπάς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εδάφη για να εξαπολύσουν άλλη μια επίθεση στην Οδησσό, [την πόλη] Ζαπορίζια [και] Ντνίπρο», δήλωσε ο Σκίμιτσκι των μεγάλων πόλεων υπό ουκρανικό έλεγχο που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη νότια Ρωσία. κατεχόμενες περιοχές. «Στόχος τους είναι ολόκληρη η Ουκρανία και όχι μόνο».

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό της χωρίς να κατασκευάσει περισσότερα όπλα ή να κινητοποιήσει τον πληθυσμό για έναν ακόμη χρόνο.

Ο Σκίμιτσκι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία να παγώσει τον πόλεμο για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να πείσει τη Δύση να άρει τις κυρώσεις. «Αλλά μετά θα το ξαναρχίσουν – κοιτάξτε τα τελευταία οκτώ χρόνια», πρόσθεσε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίσσαμος: Ζευγάρι έκλεψε την 66χρονη που τους πρόσφερε δουλειά και φιλοξενία

Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από...

Μαθητές κλείδωσαν τα κινητά τους για 21 ημέρες και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει

«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια...

Κάμερες στο νεκροταφείο Σούδας μετά τη βεβήλωση των τάφων

Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο...

Ο Σημίτης που γνώρισα σαν Πρωθυπουργός

Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο...