23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βόμβα για τη Eurovision 2022: Η Ρουμανία είχε δώσει τους 12 βαθμούς στη Μολδαβία και οι διοργανωτές τους έδωσαν στην Ουκρανία – Αδικημένη και η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Όπως έγινε γνωστό, σε μια απίστευτη αποκάλυψη προχώρησε η EBU όσον αφορά τα αποτελέσματα της Eurovision 2022. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση εντόπισε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι κριτικών επιτροπών και προχώρησε στις ανάλογες κινήσεις για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές αποτέλεσμα.

Οι βαθμοί από τις 40 κριτικές επιτροπές μόλις είχαν ξεκινήσει να ανακοινώνονται από τους εκπροσώπους των χωρών στον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, όταν η EBU δημοσίευσε μια μάλλον ασυνήθιστη ανακοίνωση: Έξι από τις ψήφους θεωρήθηκαν «ύποπτες», και αντικαταστάθηκαν από ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, που υπολογίστηκε με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της EBU

«Στο πλαίσιο της ανάλυσης της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) μετά τη δεύτερη πρόβα του Β’ Ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, τόσο για τον Β’ Ημιτελικό όσο και για το Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αρχεία αποτελεσμάτων άλλων χωρών με παρόμοια ψηφοφορία).

Αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Ποιες είναι οι έξι χώρες;

Οι έξι χώρες που θεωρήθηκαν «ύποπτες», και αντικαταστάθηκαν από ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, που υπολογίστηκε με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας είναι οι εξής:

  • Αζερμπαϊτζάν
  • Γεωργία
  • Μαυροβούνιο
  • Πολωνία
  • Ρουμανία
  • Σαν Μαρίνο

Αντίδραση από τη ρουμανική τηλεόραση 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρουμανίας, με την κρατική τηλεόραση (TVR) να εκδίδει μία σκληρή ανακοίνωση δηλώνοντας ρητά πως «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής της Ρουμανίας δεν λήφθηκε υπόψη στον υπολογισμό της τελικής κατάταξης και οι διοργανωτές έδωσαν άλλη βαθμολογία στους διαγωνιζόμενους στον τελικό για λογαριασμό της κριτικής επιτροπής της χώρας μας. Διευκρινίζουμε ότι η κριτική επιτροπή της Ρουμανίας αποφάσισε να δώσει τους 12 βαθμούς στους εκπροσώπους της Μολδαβίας και όχι της Ουκρανίας», λέει η ανακοίνωση προσθέτοντας πως «δεν ενημερωθήκαμε για τον αποκλεισμό μας από τη διαδικασία και δεν επετράπη στην παρουσιάστριά μας, Έντα Μάρκους, να ανακοινώσει το αποτέλεσμα όπως είχε συμφωνηθεί».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η κριτική επιτροπή είχε ψηφίσει παρουσία συμβολαιογράφου, όπως προβλέπεται, αναφέροντας πως: «οι κανόνες άλλαξαν χωρίς να ενημερωθούμε γι’ αυτό και ζητήσαμε να μας διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν τη βαθμολογία μας και ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουμε έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε».

"google ad"

Το 10άρι της Ρουμανίας στην Ελλάδα που ακυρώθηκε 

Μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε, η δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας, αντίθετα με τις οδηγίες, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα που θα έδινε η κριτική τους επιτροπή, αν η EBU δεν ακύρωνε τη βαθμολογία τους ως «ύποπτη». Σε αυτά φαίνεται πως η Ελλάδα θα λάμβανε 10 βαθμούς, αντί των 2 βαθμών που έλαβε τελικά από τα αποτελέσματα του «αλγόριθμου» της EBU.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...