23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Β. Διγαλάκης: Αναστέλλεται, δεν καταργείται το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ – Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτηση μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του ο Χανιώτης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης αναφέρεται στην αναστολή λειτουργίας “και όχι κατάργηση”, όπως σημειώνει, του τμήματος Χημικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου:

Σχετικά με το θέμα της αναστολής έναρξης λειτουργίας – και όχι κατάργησης – του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες των Χανίων για τα ακόλουθα.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 τριάντα επτά (37) τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά.

Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς να εντάσσονται σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό,

χωρίς να έχουν προηγηθεί για πολλά από αυτά οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,

χωρίς την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της νομοθεσίας,

ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, νομοθετείται όχι η κατάργηση, αλλά η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των 37 αυτών νέων τμημάτων. Η αναβαθμισμένη ανεξάρτητη Αρχή (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) θα αξιολογήσει την ανάγκη δημιουργίας των 37 νέων τμημάτων, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εξέταση των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν, εφόσον κριθεί θετικά από την αρχή η ετοιμότητα και η χρησιμότητα λειτουργίας τους.

Ένα από τα 37 αυτά τμήματα είναι και το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε στη θέση του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Κρήτης. Το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων καταργήθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων έχει μία χρήσιμη για τη χώρα μας ειδίκευση στη διαχείριση φυσικών πόρων και πηγών ενέργειας όπως οι ΑΠΕ, καθώς επίσης και για τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως, το περιβάλλον και η ενέργεια είναι μία μόνο από τις κατευθύνσεις που καλύπτονται σε ένα τμήμα Χημικών Μηχανικών. Για παράδειγμα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι 4 κατευθύνσεις του τμήματος Χημικών Μηχανικών είναι:

1) Μηχανική Διεργασιών, 2) Περιβάλλον – Ενέργεια, 3) Τρόφιμα – Βιοτεχνολογία και 4) Υλικά.

Επομένως, το νέο τμήμα Χημικών Μηχανικών δεν αποτελεί μετεξέλιξη ή μετονομασία του παλαιού τμήματος Φυσικών Πόρων. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση θα συνέχιζε τη λειτουργία του και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2019-20) και δεν θα είχε συμπεριληφθεί στα 37 τμήματα.

Κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας σπουδών στους φοιτητές μας και όχι σπουδών χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Για τον λόγο αυτό, σεβόμαστε τους θεσμούς και τις διαδικασίες, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η οποία είχε ως γνώμονα τις μικροπολιτικές ισορροπίες και τον ακαδημαϊκό λαϊκισμό.

"google ad"

Έχω τη διπλή ιδιότητα του Βουλευτή Χανίων και του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και μάλιστα υπεύθυνου για θέματα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Ως βουλευτής ενδιαφέρομαι για την ανάπτυξη όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του τόπου μου και φυσικά του ΕΛΜΕΠΑ.

Όμως ως υφυπουργός δεν θα μπορούσα να προτάξω άλλα κριτήρια, διαφορετικά από αυτά που καθορίζονται από την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης και να εξαιρεθεί το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ από την οριζόντια απόφαση αναστολής έναρξης λειτουργίας των 37 τμημάτων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...