Εκτός λειτουργίας 22 σταθμοί παραγωγής οξυγόνου λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού
Σε οριακό σημείο βρίσκεται ξανά το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τουλάχιστον 22 από τους συνολικά 34 σταθμούς παραγωγής οξυγόνου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού και της οξείας έλλειψης ανταλλακτικών, όπως προειδοποίησε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, οι 12 σταθμοί που παραμένουν σε λειτουργία εργάζονται υπό «ιδιαίτερα αβέβαιες και επιβαρυμένες τεχνικές συνθήκες», καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων. Οι υποδομές λειτουργούν πέρα από τα όρια της παραγωγικής τους ικανότητας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συνεχείς βλάβες.
Την ίδια ώρα, από τις 30 συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη πλήρωση φιαλών οξυγόνου, μόλις τέσσερις παραμένουν λειτουργικές. Οι τεχνικές ομάδες αδυνατούν να πραγματοποιήσουν εργασίες συντήρησης, με κίνδυνο την αιφνίδια διακοπή τους.
«Η διαθεσιμότητα οξυγόνου δεν αποτελεί ιατρική πολυτέλεια, αλλά γραμμή ζωής για κρίσιμα τμήματα των νοσοκομείων», υπογράμμισε το Υπουργείο Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για την άμεση εισαγωγή ανταλλακτικών, τεχνικού εξοπλισμού και νέων μονάδων παραγωγής.
Περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια
Η προειδοποίηση έρχεται σε συνέχεια των επισημάνσεων της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF), η οποία κατήγγειλε ότι οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στην εισαγωγή μηχανέλαιων και ανταλλακτικών, απαραίτητων για τη λειτουργία των γεννητριών στα νοσοκομεία και των ασθενοφόρων.
Παράλληλα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) σημείωσε ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ παραμένει το μοναδικό σημείο εισόδου αγαθών στη Γάζα, ενώ διατηρούνται οι περιορισμοί σε βασικά είδη εξοπλισμού.
Παρά την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ από τις 10 Οκτωβρίου 2025, οι υποδομές υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ασθενών.



