21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Γάζα: Η πρόταση των «τριών φάσεων» του Μπάιντεν για ειρήνη – Θετική η Χαμάς, ξανά αρνητικό το Ισραήλ

Ημερομηνία:

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται πλέον στην κρίση στη Μέση Ανατολή, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή ισραηλινή πρόταση τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στην πρώτη φάση θα ξεκινήσει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η Χαμάς θα απελευθερώσει «ορισμένο αριθμό» ομήρων – συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών – με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ορισμένα λείψανα νεκρών Ισραηλινών ομήρων θα επιστραφούν στις οικογένειές τους. Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας

Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των εν ζωή ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός θα αναβαθμιστεί σε «μόνιμη παύση των εχθροπραξιών».

Στην τρίτη φάση τυχόν λείψανα Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα θα επιστραφούν. Θα ξεκινήσει ένα «μείζον σχέδιο ανοικοδόμησης» για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής και διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να ξεκινήσει η επόμενη μέρα», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται πιέσεις να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα.

Η Χαμάς, για την οποία ο Μπάιντεν είπε ότι έλαβε την πρόταση από το Κατάρ, εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας θετικά. Η Χαμάς είπε ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί «θετικά και με εποικοδομητικό τρόπο» σε κάθε πρόταση που βασίζεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ανασυγκρότηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και «γνήσια» ανταλλαγή κρατουμένων. Πρέπει ωστόσο το Ισραήλ να “ανακοινώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του σε μια τέτοια συμφωνία“.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει πως ο πόλεμος «δεν θα τελειώσει» προτού αφανιστεί η Χαμάς

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι ο πόλεμος που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας θα «συνεχιστεί», παρότι η Ουάσιγκτον παρουσίασε ισραηλινό οδικό χάρτη ενόψει κατάπαυσης του πυρός, που ανέφερε πως βλέπει «θετικά» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατόν κι εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου (και) ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του», συμπεριλαμβανομένων της «επιστροφής» όλων των ομήρων και «της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...