28.2 C
Chania
Tuesday, June 17, 2025

Γάζα: Θρίλερ με την πρόταση για εκεχειρία και νέο «ναυάγιο» προ των πυλών – Ο Γουίτκοφ δέχτηκε τις τροποποιήσεις και μετά άλλαξε γνώμη, λέει η Χαμάς

Ημερομηνία:

Δίχως τέλος το μαρτύριο των Παλαιστινίων, αφού οι πληροφορίες περί συμφωνίας για εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών, διαψεύδονται, με τις διαπραγματεύσεις να παραμένουν σε αδιέξοδο.

Αν και η Χαμάς, σε μία ένδειξη που ενδεχομένως να σηματοδοτεί πρόοδο στις συνομιλίες, διέρρευσε πως αποδέχθηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που φέρεται να υπέβαλε ο Αμερικανός μεσολαβητής Στιβ Γουίτκοφ, την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός διπλωμάτης την διέψευδε λέγοντας ότι η στάση της είναι απαράδεκτη, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος τάχθηκε κατά της τελευταίας πρότασηςλέγοντας ότι καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Τώρα, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγορεί τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, ότι υπαναχώρησε από προηγούμενες συμφωνίες.

Ο αξιωματούχος υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα The Times of Israel ότι ο Γουίτκοφ αρχικά ενημέρωσε τη Χαμάς μέσω μεσολαβητών ότι αποδέχτηκε τις τροποποιήσεις που είχε κάνει στην πρότασή του για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Αυτό οδήγησε σε μια σειρά από δημοσιεύματα στα ΜΜΕ νωρίτερα σήμερα, επικαλούμενα αξιωματούχους της Χαμάς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είχε αποδεχτεί τις προτάσεις του Γουίτκοφ.

Αλλά ο Γουίτκοφ στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, ενημερώνοντας τους μεσολαβητές ότι αυτό που είχε παρουσιάσει η Χαμάς δεν ήταν αποδεκτό για αυτόν, λέει ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Times of Israel, ο Γουίτκοφ αρνείται κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Παλαιστίνιου αξιωματούχου.

Στη συνέχεια, αναφέρεται σε μια δήλωση που έκανε στο Axios, στην οποία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αξιωματούχων της Χαμάς ότι η οργάνωση είχε αποδεχτεί την πρότασή του για κατάπαυση του πυρός. «Αυτό που έχω ακούσει μέχρι στιγμής από τη Χαμάς ήταν απογοητευτικό και εντελώς απαράδεκτο», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την επιστροφή των μισών ζωντανών και νεκρών ομήρων «και θα οδηγηθεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης που θα μας πάει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η συμφωνία είναι στο τραπέζι. Η Χαμάς πρέπει να την αποδεχτεί».

Το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται, με τη Χαμάς να επιμένει σε εγγυήσεις ότι η προσωρινή εκεχειρία θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό του πολέμου και το Ισραήλ να απαιτεί τον πλήρη αφοπλισμό της παλαιστινιακής οργάνωσης, την εξορία των ηγετικών στελεχών της και τον αποκλεισμό της από κάθε συμμετοχή στη μελλοντική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας.

Στο μεταξύ Ισραηλινός αξιωματούχος τάχθηκε κατά της τελευταίας πρότασης για κατάπαυση του πυρός από τη Χαμάς τη Δευτέρα, λέγοντας ότι καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι η συμφωνία ταιριάζει με εκείνη που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία.

Μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας στα μέσα Μαρτίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμοι γύροι ατελέσφορων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ ανακάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα την διαπραγματευτική του ομάδα από τη Ντόχα «για διαβουλεύσεις».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοψία του Δημάρχου Χανίων στη Δημοτική Αγορά Χανίων: “Προχωράμε εντατικά”, είπε

Αυτοψία στο εργοτάξιο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων πραγματοποίησε την...