33.9 C
Chania
Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2026

Γάζα: Στο στόχαστρο του Ισραήλ ακόμη και τα παιδιά που πετούν χαρταετούς – Έκκληση Κόρμπιν για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας

Ημερομηνία:

Στους αμμόλοφους πάνω από τη Ράφα στη νότια Γάζα, αντηχεί ένας αντίλαλος από παιδικά γέλια, σμίγοντας με τον αδιάκοπο ήχο των ισραηλινών αναγνωριστικών drones. Αυτός ο παράξενος συνδυασμός μπορεί να ακουστεί τις περισσότερες ημέρες, καθώς παιδιά από τη σκηνούπολη που κατοικείται από εκτοπισμένους συγκεντρώνονται για να πετάξουν τους χαρταετούς τους, βρίσκοντας λίγη χαρά μέσα στη φρίκη του πολέμου.

«Απλώς ξεχνάμε τα πάντα, φτιάχνουμε χαρταετούς και τους πετάμε, ξεχνάμε τους βομβαρδισμούς», δήλωσε στο ABC News ο 12χρονος Οντάι Αμπού Οντέχ (Oday Abu Odeh). «Όταν καθόμαστε στο σπίτι, ο ήχος των αναγνωριστικών αεροπλάνων μάς ενοχλεί όλους, αλλά όταν όλοι εμείς εδώ πετάμε χαρταετούς, δεν το νιώθουμε».

Ο Οντάι είπε ότι φτιάχνουν τους χαρταετούς τους από ό,τι υπολείμματα υλικών μπορούν να βρουν και τρέχουν στους αμμόλοφους πάνω από τον καταυλισμό για να τους πετάξουν όποτε μπορούν.

Όμως, απ’ ότι φαίνεται, το Ισραήλ δε σκοτώνει μόνο χιλιάδες παιδιά αλλά δεν επιτρέπει και σε αυτά που ζούνε ούτε μία στιγμή χαράς…

Οι απειλές Κατζ για τους χαρταετούς και η καταστροφή τους από παιδιά

Εντονο κλίμα φόβου επικρατεί μεταξύ των ανηλίκων στη Γάζα μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, ο οποίος απείλησε με «δυναμική» απάντηση απέναντι στους παλαιστινιακούς χαρταετούς που προσγειώνονται σε περιοχές πέρα από τα σύνορα, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ θα τους αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Όπως μεταφέρει στο Drop Site ο Ιγιάντ Αμαουί (Eyad Amawi) από την Επιτροπή Αρωγής της Γάζας (Gaza Relief Committee), ο Μουχάμαντ Αχμάντ αλ-Μουφτί (Muhammad Ahmad al-Mufti) -ένα αγόρι του οποίου ο πατέρας είχε σκοτωθεί νωρίτερα από ισραηλινά πυρά ενώ αναζητούσε ανθρωπιστική βοήθεια- κατέστρεψε με τα ίδια του τα χέρια τους χαρταετούς που είχε κατασκευάσει, υπό τον φόβο ότι θα αποτελέσουν στόχο ισραηλινών βομβαρδισμών.

Οργισμένος και δακρυσμένος, ο ανήλικος ξέσπασε στρεφόμενος κατά της πολιτικής ηγεσίας:

«Για να είναι ικανοποιημένος ο Νετανιάχου. Για να είναι ικανοποιημένος ο Κατζ. Για να είναι ικανοποιημένος ο Τραμπ. Θέλουν να μας στερήσουν αυτό που αγαπάμε».

Η παρέμβαση Τζέρεμι Κόρμπιν: «Τερματίστε κάθε στρατιωτική συνεργασία»

Το ζήτημα της στοχοποίησης των παιδικών παιχνιδιών και των συνεχιζόμενων απωλειών αμάχων έθεσε με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητώντας την άμεση διακοπή των στρατιωτικών δεσμών με το Τελ Αβίβ.

Στη δημόσια δήλωσή του, ο Βρετανός πολιτικός ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι χάρτινοι χαρταετοί που πετούν τα παιδιά της Παλαιστίνης θα αντιμετωπίζονται ως όπλα πολέμου. Διαβάστε το ξανά αυτό. Αυτή είναι η πραγματικότητα της γενοκτονίας: η ολοκληρωτική καταστροφή της αθωότητας, της ελευθερίας και της χαράς. Τερματίστε κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, τώρα».

Σκότωσαν 10χρονο κορίτσι

Την ίδια στιγμή σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις προκαλούν τα νέα πολύνεκρα περιστατικά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο θανάσιμος τραυματισμός της δεκάχρονης Αμάλ Αμπού Χατέρ (Amal Abu Khater), η οποία πυροβολήθηκε στην πλάτη ενώ βρισκόταν μέσα στη σκηνή της εκτοπισμένης οικογένειάς της στη δυτική Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Το τραγικό συμβάν εκτυλίσσεται παράλληλα με τις επίσημες προειδοποιήσεις του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, Ίσραελ Κατζ (Israel Katz), ότι οι αυτοσχέδιοι χάρτινοι χαρταετοί που πετούν παιδιά θα αντιμετωπίζονται ως όπλα πολέμου και drones, εξέλιξη που οδήγησε τον πρώην ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν (Jeremy Corbyn), να απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση για άμεσο τερματισμό κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός της 10χρονης Αμάλ στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με μαρτυρίες της οικογένειας στον δημοσιογράφο Μοχάμεντ Άχμεντ (Mohamed Ahmed) του ειδησεογραφικού δικτύου Drop Site, η 10χρονη Αμάλ Αμπού Χατέρ είχε μόλις επιστρέψει στη σκηνή της οικογένειας. Ενώ καθόταν και έτρωγε το γεύμα της, δέχθηκε σφαίρα στην πλάτη από ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τη ζωή της.

Περιγράφοντας το περιστατικό, αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς υπογράμμισαν ότι στον χώρο δεν υπήρχε καμία ένοπλη δραστηριότητα:

«Ήταν παιδιά που έπαιζαν με χαρταετούς. Απλώς κάθονταν εκεί και έπαιζαν. Σκοτώνουν παιδιά».

Από την πλευρά του, ο συγγενής της οικογένειας, Χασάν Αμπού Χατέρ (Hassan Abu Khater), τόνισε τις συνθήκες ανασφάλειας που επικρατούν ακόμη και στους καθορισμένους χώρους διαμονής:

«Υπήρχαν άνθρωποι που ένιωθαν ασφαλείς, καθισμένοι στις σκηνές τους. Υποτίθεται ότι είναι μια ασφαλής περιοχή και είναι γεμάτη από εκτοπισμένους ανθρώπους».

Συντετριμμένη, η γιαγιά του θύματος, Σαμίρα Αμπού Χατέρ (Samira Abu Khater), κατήγγειλε την αδιάκριτη χρήση πυρών:

«Τι έκανε για να αξίζει να σκοτωθεί; Καθόταν και έτρωγε γλυκά… Ποια αμαρτία διέπραξε αυτό το μικρό κορίτσι; Πυροβολούν αδιάκριτα».

Η κατάρρευση των ορίων προστασίας των αμάχων

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Χαν Γιουνίς και η εξίσωση των παραδοσιακών παιδικών δραστηριοτήτων με στρατιωτικές απειλές αναδεικνύουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα. Όσο οι καταυλισμοί εκτοπισμένων εξακολουθούν να πλήττονται και τα θύματα μεταξύ των παιδιών αυξάνονται, η συζήτηση για την επιβολή διεθνών κυρώσεων και τον περιορισμό των στρατιωτικών εξοπλισμών επανέρχεται με ένταση στα διεθνή πολιτικά φόρουμ.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ