27.1 C
Chania
Friday, June 13, 2025

Γάζα: Σκηνές Αποκάλυψης με χρησιμοποίηση του λιμού ως όπλου εθνοκάθαρσης – 22 χώρες ζητούν να ξαναρχίσει «άμεσα» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας – Απούσα η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Τα υπουργεία Εξωτερικών 22 χωρών, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ζήτησαν σήμερα από το Ισραήλ να ξαναρχίσει «αμέσως» και «πλήρως» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν μπορούν να στηρίξουν» το νέο μοντέλο αποστολής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που αποφασίστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, αναφέρουν οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν θα«μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα.

Με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τους κατηγόρησε πως προσφέρουν «τεράστιο βραβείο» στη Χαμάς και «ενθαρρύνουν νέες φρικαλεότητες» όπως η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Σκηνές “Αποοκάλυψης” στη Χαν Γιούνις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που διαβεβαιώνουν πως πλήττουν «τρομοκρατικούς στόχους», απαίτησαν ο πληθυσμός να απομακρυνθεί εσπευσμένα από τομείς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιούνις, ενόψει «επίθεσης άνευ προηγουμένου».

Κάτοικος της Χαν Γιούνις, ο Μοχάμεντ Σαρχάν, περιέγραψε σκηνές «Αποκάλυψης», με πυρά «από παντού, ζώνες φωτιάς», συνεχή πλήγματα από «μαχητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα».

Με τα πόδια, με ποδήλατα, με κάρα που έσερναν γαϊδούρια, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έφευγαν από τη Χαν Γιούνις κουβαλώντας κάποια από τα υπάρχοντά τους, δοχεία με νερό, κουβέρτες και διάφορα σκεύη.

“Πεθαίνουμε”

Επικαλούμενος «διπλωματικούς» λόγους, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας «βασικής ποσότητας τροφίμων». Πρόσθεσε πως «φίλες» χώρες του είπαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, «δεκάδες φορτηγά με βοήθεια» θα επιτραπεί να εισέλθουν «τις επόμενες ημέρες» στον παλαιστινιακό θύλακο. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου αρνείτο πως υφίσταται ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου, η Κλερ Νικολέ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) έκανε λόγο για «σκόνη στα μάτια».

«Είναι σκόνη στα μάτια, ένας τρόπος να ειπωθεί ‘ορίστε, μπαίνουν ξανά τρόφιμα’, αλλά δεν είναι παρά κάτι συμβολικό», είπε η κυρία Νικολέ.

«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» εμποδίζονται «στα σύνορα», κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πού είναι η βοήθεια; Πού είναι η τροφή και το νερό; Πεθαίνουμε (…) Τα παιδιά μου κι εγώ υποφέρουμε κάθε μέρα», είπε με απελπισία η Αμπίρ Χουντχούντ στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, κάλεσαν τις αρχές του Ισραήλ να επιτρέψουν «αμέσως» και «πλήρως» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός είναι «αντιμέτωπος με λιμό».

Ενώ εκφράζει την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο, ο Νετανιάχου δήλωσε προχθές Κυριακή ανοικτός σε συμφωνία για το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με όρους όμως την «εξορία» της Χαμάς και τον «αφοπλισμό» του θυλάκου.

Η Χαμάς, που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα πως διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στη Ντόχα, έχει απορρίψει επανειλημμένα τις απαιτήσεις αυτές, αξιώνοντας από την πλευρά της για να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποχωρήσουν πλήρως τα στρατεύματα του Ισραήλ απ’ όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, εκ των οποίων όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.486 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Επέβαλε αποκλεισμό στον θύλακο όταν πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς, το 2007.

topontiki.gr, news24.gr

Φωτό A.I.: sora

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ