18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Γέμισε ξανά ο Κρητικός ουρανός από πυραύλους Patriot και Hawk

Ημερομηνία:

Έλληνες και Γερμανοί εκτόξευαν πυραύλους, δοκιμάζοντας πολύπλοκα σενάρια αντιμετώπισης κάθε πιθανής απειλής

Μία μεγάλη άσκηση δοκιμής της αντιαεροπορικής ομπρέλας πραγματοποίησαν από κοινού Ελλάδα και Γερμανία στο Πεδίο Βολής Κρήτης, στο Μαράθι, όπου βρίσκεται και το NAMFI (NATO MISSILE FIRING INSTALLATION).

Οι Γερμανοί δοκίμασαν το πυραυλικό αντιαεροπορικό – αντιβαλιστικό σύστημα Patriot και μαζί τους ενεργοποίησαν μία συστοιχία τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ τα στελέχη του Στρατού Ξηράς δοκίμασαν μία πυροβολαρχία πυραύλων Hawk.

Επί 5 ημέρες, την περασμένη εβδομάδα, Έλληνες και Γερμανοί εκτόξευαν πυραύλους, δοκιμάζοντας πολύπλοκα σενάρια αντιμετώπισης κάθε πιθανής απειλής.

Για δεύτερη φορά φέτος, μετά το 2020, οι Γερμανοί προχώρησαν στη δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος. Έστειλαν το προσωπικό τους, μαζί με το πυραυλικό σύστημα από το Κίελο της Γερμανίας.

Patriot Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ταυτόχρονα με τους Γερμανούς και η Ελλάδα ενεργοποίησε μία πυροβολαρχία Patriot, η οποία ασκήθηκε από κοινού.

Ταυτόχρονα, για το Πυροβολικό του Στρατού Ξηράς ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να δοκιμάσουν το μέσου βεληνεκούς αντιαεροπορικό σύστημα Hawk.

Με τις δοκιμές, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει το απαύγασμα της αξιολόγησης αλλά και της εκπαίδευσης των στελεχών της.

Οι πύραυλοι στόχευαν κυρίως Drones που εκτοξεύονταν από ράμπα, προσομοιάζοντας σενάρια που μπορούν να λάβουν χώρα κατά την διάρκεια ένοπλης σύρραξης.

Οι Patriot είναι οι «Σάρισες της Ελληνικής Άμυνας». Η χώρα μας τους απέκτησε το 2003. Διαθέτει 6 πυροβολαρχίες και είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που έχουν ένα τόσο προηγμένο αμυντικό σύστημα αντιμετώπισης αεροπορικών και εναέριων απειλών. Έχουν την δυνατότητα εντοπισμού έως 100 στόχων και να τους καταρρίψει σε απόσταση έως 180 χιλιομέτρων.

Patriot Κρήτη

Ταυτόχρονα, μαζί με τους Hawk που έχουν εμβέλεια περίπου 40 χιλιόμετρα, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πυκνότερα, αλληλοκαλυπτόμενα και ισχυρότερα συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως. Η Τουρκία δεν διαθέτει Patriot παρά μόνο μία πυροβολαρχία S-400, που τους έχει ενεργοποιημένους στην Άγκυρα.

Mοναδικό Πεδίο Βολής στο κόσμο

"google ad"

Να σημειώσουμε ότι το Πεδίο Βολής Κρήτης είναι το μοναδικό πεδίο βολής στην Ευρώπη που λειτουργεί υπό την σκέπη του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη – SHAPE  (Supreme Headquarters Allied Powers Europe).

Κατά την διάρκεια των Τακτικών Βολών το Πεδίο Βολής Κρήτης είναι:

Το μοναδικό Πεδίο Βολής στο κόσμο όπου μπορούν να ίπτανται ταυτόχρονα μέχρι 6 τηλεκατευθυνόμενοι στόχοι.

Ένα από τα δύο Πεδία Βολής στο κόσμο όπου εκτελούνται τακτικές βολές με Κ/Β PATRIOT και που περιλαμβάνουν σενάρια ταυτόχρονης αντιμετώπισης πολλαπλών αεροπορικών απειλών (μέχρι 6 Τ/Κ στόχοι ως προσομοίωση απειλής σε ταυτόχρονη πτήση) και αναχαίτισης βαλλιστικών στόχων εκτοξευομένων από μεγάλη απόσταση.

Τον Οκτώβριο του 2007, εκτελέστηκε η πρώτη στην Ευρώπη αντιβαλλιστική (ATBM) βολή στο ΠΒΚ. Την βολή εκτέλεσαν με επιτυχία η Γερμανία και Ολλανδία με βλήματα PATRIOT εναντίον βαλλιστικού στόχου STAR που εκτοξεύτηκαν από απόσταση 150 Km.

Έκτοτε τακτικές αντιβαλλιστικές βολές με το υπόψη οπλικό σύστημα εκτελούνται σε ετήσια βάση μέχρι και σήμερα από τις ανωτέρω χώρες. Επιπλέον το έτος 2008 το ΠΒΚ φιλοξένησε αμερικανική μονάδα αεράμυνας για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου τύπου βολής.

Στην παρούσα φάση το ΠΒΚ είναι το μοναδικό πεδίο βολής ΚΒ βλημάτων στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να διεξάγει αντιβαλλιστικές βολές με την χρήση του οπλικού συστήματος Patriot.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στις ΗΠΑ τέτοιου τύπου Πεδία Βολής υπάρχουν σε έρημους ή σε απομονωμένα νησιά, όπως στην έρημο White Sands, στη Nevada και σε κάποια από τα Νησιά Μάρσαλ όχι κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εφόσον η δραστηριότητα είναι και τέτοιας έντασης και μεγάλης συχνότητας, κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες περισυλλογής των πυραύλων, καθαρισμού των περιοχών από τα απόβλητα και καταστροφής αυτών των αποβλήτων, σύμφωνα με τους όρους που ορίζουν οι Διεθνείς Συνθήκες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...