21.8 C
Chania
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2026

Γενικό Νοσοκομείο Χανίων: «Όχι» των γιατρών στην ανακύκλωση της υποστελέχωσης μέσω «εντέλλεσθε» προς το Ρέθυμνο – Προεισδοποίηση της ΕΓΕΣΥΧ για την ασφάλεια ασθενών και τη λειτουργία της ΜΕΘ

Ημερομηνία:

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην πρακτική των υποχρεωτικών μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων (ΕΓΕΣΥΧ), αντιδρώντας στην απόφαση να καλυφθούν οι οξείες ανάγκες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου μέσω διοικητικών εντολών («εντέλλεσθε») από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη μεθόδευση ως μία επικίνδυνη «ανακύκλωση της υποστελέχωσης» που αποδυναμώνει περαιτέρω ένα ίδρυμα το οποίο ήδη δοκιμάζεται από σοβαρά κενά σε κρίσιμες ειδικότητες, οι νοσοκομειακοί ιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνολική λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας στη δυτική Κρήτη.

Με φόντο τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του προσωπικού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ομαδικές παραιτήσεις, η ένωση ξεκαθαρίζει ότι οι γιατροί των δύο γειτονικών νομών δεν αποτελούν αντιπάλους, αξιώνοντας άμεση ανάκληση της μετακίνησης, μόνιμες προσλήψεις και ουσιαστικά κίνητρα αντί για πρόσκαιρα διοικητικά «μπαλώματα».

«Το “εντέλλεσθε” δεν είναι λύση»: Η ανακύκλωση των ελλείψεων στη δυτική Κρήτη

Στην παρέμβασή της, η ΕΓΕΣΥΧ σπεύδει εξαρχής να δηλώσει την αλληλεγγύη της προς τους συναδέλφους του γειτονικού νομού, υπογραμμίζοντας ότι η αναγνώριση των δυσκολιών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την αποδόμηση άλλων μονάδων υγείας:

«Κατανοούμε απολύτως τις ανάγκες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας που καλούνται καθημερινά να λειτουργήσουν μέσα σε αντίστοιχα δύσκολες συνθήκες. Δεν μπορεί, όμως, η κάλυψη των ελλείψεων του ενός νοσοκομείου να πραγματοποιείται με την αποδυνάμωση ενός άλλου. Αυτό δεν είναι λύση στη στελέχωση του ΕΣΥ. Είναι ανακύκλωση της υποστελέχωσης».

Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, η διοικητική λογική που επιτάσσει «πάρε έναν γιατρό από εκεί για να καλύψεις το κενό εδώ» αγνοεί τη δομική ανεπάρκεια προσωπικού που χαρακτηρίζει συνολικά την περιφέρεια, μετατρέποντας το πρόβλημα σε έναν διαρκή εσωτερικό δανεισμό δυνάμεων που τελικά εξαντλεί τους πάντες.

Η πίεση στο Νοσοκομείο Χανίων, το αίτημα για άγονη περιοχή και το ανθρώπινο όριο

Η απόφαση για απόσπαση προσωπικού βρίσκει το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων αντιμέτωπο με τις δικές του χρόνιες λειτουργικές αδυναμίες. Η ίδια η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει αναγνωρίσει επίσημα τη δυσχέρεια προσέλκυσης ιατρών, ζητώντας την ένταξη του νοσοκομείου στις υγειονομικά άγονες και προβληματικές περιοχές —ένα αίτημα για το οποίο το Υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει θετική στάση, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει ανακόψει τις δυσλειτουργίες. Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς προκηρύξεις για ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό πιστοποιούν ότι το ζήτημα της στελέχωσης παραμένει άλυτο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΕΓΕΣΥΧ θέτει ευθέως το ερώτημα σχετικά με το ποιοι θεωρούνται πλεονάζοντες:

«Ρωτάμε ευθέως: ποιο προσωπικό θεωρείται ότι περισσεύει; Περισσεύει ο γιατρός της εφημερίας; Περισσεύει ο αναισθησιολόγος; Περισσεύει ο γιατρός της ΜΕΘ; Περισσεύει ο παθολόγος που καλείται να καλύψει ταυτόχρονα νοσηλευόμενους ασθενείς και επείγοντα; Η απάντηση είναι μία: Δεν περισσεύει κανείς. Κάθε γιατρός που υπηρετεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων είναι απαραίτητος για την ασφαλή λειτουργία του».

Υπενθυμίζοντας την ανθρώπινη διάσταση πίσω από τα γραφειοκρατικά προγράμματα υπηρεσίας, οι εκπρόσωποι των ιατρών σημειώνουν:

«Και πίσω από κάθε θέση στον πίνακα εφημεριών υπάρχει ένας άνθρωπος. Ένας γιατρός που στις τρεις το πρωί θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα έμφραγμα, μια ανακοπή, ένα σηπτικό shock, έναν πολυτραυματία. Ένας γιατρός που θα πρέπει να πάρει μια κρίσιμη απόφαση μέσα σε λίγα λεπτά. Και απέναντί του υπάρχει ένας ασθενής. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων ως αριθμούς που μετακινούνται από ένα κελί του προγράμματος εφημεριών σε ένα άλλο».

Το μήνυμα κινδύνου από τη ΜΕΘ και η δέσμη διεκδικήσεων

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των γιατρών της ΜΕΘ Χανίων, οι οποίοι προειδοποίησαν ανοιχτά με ομαδικές παραιτήσεις εάν συνεχιστεί η συγκεκριμένη πολιτική μετακινήσεων. Για την ΕΓΕΣΥΧ, η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά απλή συνδικαλιστική τριβή αλλά ένα σοβαρό σήμα κινδύνου που απαιτεί πραγματική λύση και όχι επίρριψη ευθυνών στους λειτουργούς της υγείας: «Η Κρήτη χρειάζεται περισσότερους γιατρούς. Όχι περισσότερες μετακινήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, η ένωση διατυπώνει ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο, ζητώντας:

  • Την άμεση ανάκληση της επίμαχης μετακίνησης και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με το ιατρικό δυναμικό των Χανίων.

  • Την υλοποίηση άμεσων, μόνιμων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία του νησιού.

  • Την ουσιαστική ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των Παθολογικών Κλινικών, της Αναισθησιολογίας και της ΜΕΘ του ΓΝ Χανίων.

  • Τη θέσπιση γενναίων οικονομικών και θεσμικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών στην Κρήτη.

  • Την άμεση εφαρμογή της ένταξης του ΓΝ Χανίων στο καθεστώς των άγονων και προβληματικών περιοχών.

  • Την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας της Κρήτης, ώστε να πάψει η πρακτική κάλυψης του ενός ιδρύματος εις βάρος του άλλου.

Η ανάγκη για βιώσιμο σχεδιασμό απέναντι στην εξουθένωση του ΕΣΥ

Η αντιπαράθεση γύρω από τις μετακινήσεις γιατρών στα Χανιά και στο Ρέθυμνο αποτυπώνει τα όρια ενός μοντέλου που επιβιώνει βασιζόμενο στην προσωπική αυταπάρνηση και την υπερεργασία του προσωπικού.

Όπως καταλήγει η ΕΓΕΣΥΧ, η δημόσια υγεία δεν μπορεί να λειτουργεί με συνεχή «εντέλλεσθε» και περιστασιακές μεταγγίσεις δυνάμεων. Η εξασφάλιση ισχυρών, πλήρως στελεχωμένων νοσοκομείων τόσο στα Χανιά όσο και στο Ρέθυμνο αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την προστασία των ασθενών και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, καθώς σε ένα σύστημα που πιέζεται στα άκρα, κανένας γιατρός δεν περισσεύει και κανένας πολίτης δεν πρέπει να πληρώνει το κόστος της υποστελέχωσης.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων: «Ανεπιθύμητος στην Ελλάδα ο Μάρκο Ρούμπιο»

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων χαρακτηρίζει ανεπιθύμητο τον Μάρκο Ρούμπιο ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Φοιτητές Πολυτεχνείου Κρήτης: «Γολγοθάς» η στέγαση – Ξεπερνά τα 1.000€ το μηνιαίο κόστος διαβίωσης στα Χανιά

Φοιτητές Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλουν το κόστος διαβίωσης στα Χανιά που ξεπερνά τα 1.000€/μήνα. Κινητοποιήσεις για στέγαση, απεντόμωση εστιών και κατάργηση χαρατσιών.

Στο εδώλιο 62 αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης για την εισβολή στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Στην τελική της ευθεία εισέρχεται η δικαστική διερεύνηση των...