Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έτοιμοι να συγκυβερνήσουν

Κανένα σχόλιο

Κατά την διάρκεια του τρίτου και τελευταίου debate στην Γερμανία, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος με το SPD, Όλαφ Σόλτς και η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ συμφώνησαν στα περισσότερα ζητήματα εναντίον του συντηρητικού Άρμιν Λάσετ των Χριστιανοδημοκρατών. Ωστόσο, η πολιτική που θα ακολουθηθεί για την Ερωπαϊκή Ένωση παραμερίστηκε ξανά από την συζήτηση.

Το τελευταίο debate, που μεταδόθηκε από την Γερμανική τηλεόραση είχε σκοπό να βοηθήσει τους αναποφάσιστους πολίτες να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θεωρήθηκε αναγκαίο, καθώς το 40% των πολιτών που ρωτήθηκαν, σε δημοσκοπήσεις, απάντησαν ότι θα ψηφίσουν, αλλά δεν ξέρουν ακόμη ποιόν. Στις δημοσκοπήσεις το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD προηγείται, έναντι των Χριστιανοδημοκρατικών που κάνουν ρεκόρ σε χαμηλά ποσοστά, ενώ τρίτοι έρχονται οι Πράσινοι.

«Εάν έχω καταλάβει σωστά, το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ και το κόμμα μου, κάνουν πανομοιότυπες προτάσεις» είπε ο Όλαφ Σόλτς, σχετικά με την οικονομική ανισότητα. Όντως, οι δύο υποψήφιοι ανέφεραν ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολογία στους πολίτες με υψηλές αμοιβές, ενώ ο Άρμιν Λάσετ σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα άφηνε τις μικρότερες επιχειρήσεις να ανακάμψουν από αυτά που έχασαν μέσα στην πανδημία.

"Sponsored links"

Επιπλέον, οι Σόλτς και Μπέρμποκ συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ συνεργάστηκαν για να απορρίψουν το αντεπιχείρημα του Λάσετ ότι τα εργατικά σωματεία πρέπει να διαπραγματεύονται τους μισθούς. «Κύριε Λάσετ αυτή είναι η διαφορά μας. Εγώ δεν το κάνω αυτό επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Έχω απαιτήσει αυτές τις αλλαγές εδώ και χρόνια» είπε ο Σόλτς. «Για μένα έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των πολιτών και νομίζω ότι αυτό είναι που μας διαφοροποιεί σε αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε ο Σόλτς.

Μετά το τέλος του debate το 42% των πολιτών έκριναν ότι ο Σόλτς ήταν ο νικητής της διαμάχης, με τους Λάσετ και Μπέρμποκ να έχουν από 15%, περίπου, ο καθένας. Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική επικράτηση του Σόλτς σε debate βάσει των δημοσκοπήσεων που έγιναν σε πολίτες για τις ισάριθμες τηλεδιαμάχες.

Τα σενάρια συγκυβέρνησης και οι κοινές θέσεις

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Euractiv, η αρμονία των απόψεων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των Πρασίνων, ίσως ήταν και μία έκφραση προτίμησης για συγκυβέρνηση. Εξάλλου, ο Σόλτς ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω να αποκρύψω το γεγονός ότι θα προτιμούσα να συγκυβερνήσω με τους Πράσινους», ωστόσο είπε ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις και για άλλες συγκυβερνήσεις.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις το Σοδιαλδημοκρατικό κόμμα σε συνεργασία με τους Πράσινους δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα ποσοστά για να κάνουν κυβέρνηση πλειοψηφίας και θα χρειαστούν και τρίτο κόμμα. Οι επιλογές τους είναι ή το αριστερό κόμμα Die Linke ή το φιλικό προς τις επιχειρήσεις, φιλελεύθερο FDP. 

Ο Λάσετ, συνεχίζοντας την στρατηγική του από τότε που πήρε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ο Σόλτς, μίλησε ενάντια σε μία πιθανή συγκυβέρνηση SPD- Πρασίνων – Die Linke. «Αυτές οι εκλογές είναι ένα σταυροδρόμι μεταξύ μίας “κόκκινης – κόκκινης – πράσινης” συμμαχίας και ενός κόμματος του κέντρου» είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να τονίσει τον κατά τη γνώμη του «επικίνδυνο» αριστερό χαρακτήρα που θα έχει αυτή η συγκυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι είναι εφικτό να γίνει συγκυβέρνηση και με τους Χριστιανοδημοκράτες να είναι μέρος αυτής, ωστόσο Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν έδειξαν διάθεση συμμαχίας με το συντηρητικό κόμμα. «Μετά από 16 χρόνια πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να δουν τους Χριστιανοδημοκράτες να πηγαίνουν στην αντιπολίτευση» τόνισε ο Σόλτς, ενώ και η Μπέρμποκ έκανε παρόμοια επισήμανση.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η Μπέρμποκ προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις απόψεις της από τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς είναι και οι κεντρικές θέσεις του κόμματος της. «Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση για το κλίμα» είπε, παρουσιάζοντας τους Πράσινους ως τους μόνους έτοιμους για κάτι τέτοιο. Από την πλευρά της, η Μπέρμποκ τόνισε ότι και οι δύο άλλοι υποψήφιοι δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, καθώς φαίνονται αφοσιωμένοι να αποσύρουν τον άνθρακα το 2038, όπως έχει δεσμευτεί η τωρινή κυβέρνηση.

Στη συζήτηση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής ήταν και από τις λίγες φορές που έγινε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κανένας από τους συντονιστές δεν έκανε ερωτήσεις για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Λάσετ τάχθηκε κατά της απαγόρευσης των κινητήρων καύσης, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές απαγόρευσης εμποδίζουν την καινοτομία. Η Μπέρμποκ απάντησε ότι και η ομογάλακτη συνάδελφός του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρότεινε σταδιακή κατάργηση τους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Sponsored links"

Μία δεύτερη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας που ήταν και ένα από τα βασικά πράγματα στην ατζέντα του Λάσετ. «Ως καγκελάριος θα έδινα μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας» είπε ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί σε μεγάλο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την G7 για αυτό το θέμα.

Τέλος, οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα ο ένας στον άλλον, με τους Λάσετ και Μπέρμποκ να ρωτούν τον τωρινό Υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, Όλαφ Σόλτς, αν έκανε αρκετά για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, με τον ίδιο να απαντά ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρημάτων, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

tvxs.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live