19.8 C
Chania
Sunday, October 20, 2024

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η αξιοπρεπής Αριστερά είναι εδώ!»

Ημερομηνία:

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην κεντρική πολιτική εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στο Θέατρο Άλφα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο κατάμεστο Θέατρο Άλφα, μίλησε για το πως δεν θέλουμε τη δικαίωση της Κασσάνδρας όταν ο κόσμος πνίγεται, καθώς «όλοι άρχισαν να παραδέχονται όλα εκείνα που λέγαμε στη Βουλή – πλην των λύσεων βέβαια, καθώς οι λύσεις δεν συμφέρουν τα συμφέροντα που έκαναν τα πάντα για να μην είμαστε στη Βουλή». Όπως ανέφερε, όμως, αυτό δεν αποτελεί δικαίωση, «η δικαίωση θα έρθει μόνο όταν έρθει η ανατροπή της διαδικασίας ερημοποίησης αυτής της χώρας, η ειρήνη στην Ουκρανία, το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνης. Ναι, τότε να μιλήσουμε για δικαίωση. Προς το παρόν, το πολύ-πολύ δικαιούμαστε μια ελαφρά ικανοποίηση ότι ο λόγος της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά εισακούεται – αντί να έχει σιγήσει όπως το σύστημα είχε επαναπαυθεί ότι θα γίνει».

Επίσης αναφέρθηκε στις αντιφάσεις της κεντροαριστεράς, η οποία «και υπόσχεται φτηνό ρεύμα, και στηρίζει το χρηματιστήριο ενέργειας. Και υπόσχεται προστασία της πρώτης κατοικίας και αρνείται να καταργήσει τα funds του Ηρακλή που παίρνουν 1,1 εκ σπίτια και μικρομάγαζα. Και φωνάζει που ο κρατικός προϋπολογισμός δεν επιτρέπει σοβαρή ενίσχυση δημόσιας υγείας και παιδείας και επιμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ήταν μονόδρομος. Και υπόσχεται συλλογικές διαπραγματεύσεις στους εργαζόμενους και χαριεντίζεται με το κατεστημένο που λέει: “συλλογικές διαπραγματεύσεις πάνω από το πτώμα μου (ή το δικό σας μάλιστα)”. Και υπόσχεται ασφαλή τραίνα και δεν ντρέπονται που δέχθηκαν το σπάσιμο και την ιδιωτικοποίηση των τραίνων μας. Και υποκρίνεται στήριξη στην Παλαιστίνη και διατρανώνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην “αυτοάμυνα”».

Αναφερόμενος, μάλιστα, σε όσους μας ρωτούν αν ήρθε η ώρα να συμβάλλουμε σε μια μεγάλη Κεντροαριστερά, απάντησε πως «Μετά το τρίτο μνημόνιο, η Ελλάδα έγινε μονοκομματικό κράτος. Ένα κόμμα κυβερνά, με μια Δεξιά πτέρυγα και με μια Κεντροαριστερή που αποτελείται από 3 (και σε λίγο ίσως 4) ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ως λαός βρισκόμαστε στο έλεος της Δεξιάς που με ταχείς ρυθμούς γκρεμίζει και ερημοποιεί και της Κεντροαριστεράς που κλαίγεται επειδή, λέει, τα ερείπια ήταν μονόδρομος! Αυτό αρχίζει να το καταλαβαίνει ο κόσμος που ήταν εγκλωβισμένος στη δήθεν αριστερή κυβερνησιμότητα. Ένας κόσμος που μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα είδε με καλό μάτι –μέσα στη σεβαστή αγωνία του να φύγει η Δεξιά, να φύγει ο Μπακογιάννης, να φύγει ο Μητσοτάκης– την ιδέα ενός ανερμάτιστου μεν, αλλά Λαϊκού Μετώπου δε, α λα γαλλικά. Με αυτόν τον κόσμο, που σήμερα πλέον καταλαβαίνει ότι φως από την Κεντροαριστερά δεν θα δει, έχουμε πάρα πολλά να πούμε. Και όλοι μας έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε με αυτόν τον κόσμο».

Στην ομιλία του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανέλυσε το πως η Ελλάδα σήμερα αποτελεί μη βιώσιμη χώρα, αναφέρθηκε στο ψευτοδίλημμα Χρησιμότητα ή Αξιοπρέπεια, και μίλησε για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη και την ανάγκη να «απαιτήσουμε όλες κι όλοι μαζί, εδώ και τώρα, την αποπομπή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ».

Τέλος, έκανε σαφές πως «Η αξιοπρεπής Αριστερά είναι εδώ. Και σιγά-σιγά πείθει έναν κόσμο που δεν είχε πειστεί ότι ο μόνος τρόπος να είναι χρήσιμη η Αριστερά είναι να είναι Αξιοπρεπής, ο μόνος τρόπος να είναι αξιοπρεπής η Αριστερά είναι να είναι Ανατρεπτική – όχι χαμαιλέοντας, ο μόνος τρόπος να είναι Ανατρεπτική η Αριστερά είναι να είναι Οικολογική, κι ο μόνος τρόπος να είναι όλα αυτά μαζί αλλά με τρόπο που να αποκλείει τον αυταρχισμό, τον ολοκληρωτισμό, τα συντροφικά μαχαιρώματα και τη σύγκρουση των εγώ και των προσωπικών ατζεντών, είναι να είναι ΕΝΩΤΙΚΗ».

Το βίντεο της ομιλίας:

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ