Γιάννης Κυριακάκης: Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Ηρακλείου

Κανένα σχόλιο

Δήλωση Περιφερειακού Συμβούλου Ανυπόταχτης Κρήτης Γιάννη Κυριακάκη:

Ο αγώνας των εργαζόμενων στη μονάδα ανακύκλωσης, στο Ηράκλειο, αποτελεί ορόσημο εργοδοτικής βουλιμίας και ταυτόχρονα εργατικής αλληλέγγυας αντίστασης. Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν να δουλέψουν όλοι στο νέο εργολάβο λειτουργίας της μονάδας που όρισε η εποπτεύουσα εταιρεία ΕΕΑΑ (σ’ αυτήν ανήκει το ΚΔΑΥ) και να δουλέψουν χωρίς μείωση των αποδοχών τους, καθώς είχαν καταφέρει να μην εφαρμοστεί στη μονάδα η μείωση των μισθών στα 585 ευρώ. Η νίκη τους (ή ήττα τους), αφορά όλους τους εργαζόμενους. Υπάρχει ταυτόχρονα και μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική διάσταση που αφορά την Κρήτη σε ότι αφορά αυτό τον αγώνα. Η μονάδα ανακύκλωσης του Ηρακλείου δεν είναι ένα οποιοδήποτε εργοστάσιο, αλλά υποδέχεται τους μπλε κάδους (ανακυκλώσιμα υλικά) όλης της Ανατολικής Κρήτης. Η μη λειτουργία του, σημαίνει ότι περίπου 20.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών το χρόνο πηγαίνουν στην χωματερή. Αυτό σημαίνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης, διότι υπάρχουν τέλη εισόδου και ταφής (μέχρι και 1 εκ ευρώ το χρόνο για αυτά τα υλικά). Επίσης σημαίνει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, καθώς θάβονται υλικά που μπορούσε και έπρεπε να ανακυκλωθούν. Τέλος σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της Κρήτης μακροπρόθεσμα, καθώς με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεται η λειτουργία των ΧΥΤΑ πάνω από τη δυναμικότητα τους, ενώ ελαττώνεται ο χρόνος λειτουργίας τους. Πέραν των παραπάνω, η ταφή ανακυκλώσιμων υλικών, απαγορεύεται ρητά από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αλήθεια γιατί αδιαφορούν οι Δήμοι της Ανατολικής Κρήτης και η Περιφέρεια; Η κατανόηση και οι δηλώσεις συμπάθειας δεν αρκούν. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την εργοδότρια εταιρεία που είναι ο νέος εργολάβος λειτουργίας της μονάδας. Αφορά και την ΕΕΑΑ, η οποία δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία που είναι διαχειριστής του υποχρεωτικού τέλους ανακύκλωσης των εταιρειών, που στην ουσία πληρώνουν οι πολίτες μέσα στην τιμή των προϊόντων. Αφορά και τους εν λόγω Δήμους, καθότι το ΚΔΑΥ Ηρακλείου λειτουργεί, στη βάση συμβάσεων τους με την ΕΕΑΑ, ενώ και οι μεταφορές γίνονται από τους Δήμους.

"Sponsored links"

Έχουμε διατυπώσει τη θέση μας για την ανάγκη εθνικοποίησης των δομών και πόρων που αφορούν την ανακύκλωση, ώστε να λειτουργεί με βάση το δημόσιο κοινωνικό όφελος και όχι το όφελος των ιδιωτών κερδοσκόπων. Απαιτείται ταυτόχρονα άμεση λύση. Να παρέμβει άμεσα η Περιφέρεια, αυτοτελώς και μέσω των Δήμων Ηρακλείου και λοιπής Ανατολικής Κρήτης προς την ΕΕΑΑ και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτώντας την εδώ και τώρα επαναλειτουργία της μονάδας, χωρίς καμία απόλυση ή αρνητική μεταβολή των εργασιακών όρων για τους εκεί εργαζόμενους . Αν δεν το κάνουν, αναλαμβάνουν βαριές πολιτικές αλλά και νομικές ευθύνες.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live