14.8 C
Chania
Monday, December 4, 2023

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον εμβληματικό συνθέτη

Ημερομηνία:

Θλίψη στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο σκόρπισε η απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο (10/06).

Τις τελευταίες ημέρες ο Μαρκόπουλος, ο οποίος έπασχε από καρκίνο, είχε τεθεί σε διασωλήνωση και είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης υπήρξε ένα τεράστιο κεφάλαιο στην Ιστορία της ελληνικής μουσικής, με τους πολιτικούς να αποστέλνουν τα συλλυπητήρια μηνύματά τους, υμνώντας το ταλέντο του.

Γιώργος Κουμεντάκης: “Από τους τελευταίους της γενιάς των σπουδαίων μεταπολεμικών Ελλήνων συνθετών”

Συλλυπητήρια για την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης.

«Η μελέτη της παραδοσιακής μουσικής, οι έντονες επιρροές από αυτήν και η ανανεωτική της προσέγγιση, μαζί με τη μελοποίηση των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Σολωμού, του Κατσαρού, μεταξύ πολλών άλλων, υπήρξαν από τα κύρια χαρακτηριστικά της πολύπλευρης πορείας του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενός από τους τελευταίους της γενιάς των σπουδαίων μεταπολεμικών Ελλήνων συνθετών. Με κλασικές σπουδές στη μουσική, ο Γιάννης Μαρκόπουλος άγγιξε στην παράδοση και μετέφερε μοτίβα της στα τραγούδια του, στο συμφωνικό του έργο και στις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε ένας πλήρης δημιουργός, με ξεχωριστή ταυτότητα, ο οποίος αγάπησε και τίμησε την ελληνική μουσική. Το σημαντικό του έργο θα συνεχίσει να μας θυμίζει τη δημιουργική σχέση της έμπνευσης με τις ρίζες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη Βασιλική Λαβίνα και στην κόρη τους» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Πλήγμα για τον πολιτισμό μας, που χάνει έναν πιστό υπηρέτη του”

«Τα λόγια δεν μπορούν παρά να είναι “παραπονεμένα” για την απώλεια του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Ένα πλήγμα για τον πολιτισμό μας, που χάνει έναν πιστό υπηρέτη του. Αλλά και για την κοινωνία μας και την αγαπημένη του Κρήτη, που χάνει μία ευγενική μορφή της», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Και επισημαίνει: «Επί δεκαετίες, ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνόδευσε τη νεοελληνική ζωή με τις μελωδίες του. Μελοποιώντας αξεπέραστα ποιήματα. Συνθέτοντας πρωτοποριακά έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Και ενώνοντας τους συμφωνικούς με τους παραδοσιακούς ήχους, σε ένα κίνημα που ο ίδιος όρισε ως “επιστροφή στις ρίζες για τον σχεδιασμό του μέλλοντος”.

Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για όσα μας πρόσφερε τόσο μέσα από τη μουσική διαδρομή του, όσο και με την αξιοπρεπή δημόσια παρουσία του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Αλέξης Τσίπρας: “Σήμερα ξεριζώθηκε ένα κομμάτι από τις ρίζες μας”

Συλλυπητήρια για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, εκφράζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος συνθέτης. Ήταν ένας άνθρωπος της μουσικής μπροστά από την εποχή του. Όταν η ιδιοφυία του συνδύαζε τη συμφωνική ορχήστρα με τη λύρα, το σαντούρι και άλλα παραδοσιακά όργανα, αυτά ήταν πρωτόγνωρα, άγνωστα τοπία για τον κόσμο της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Από το Χρονικό και την Ιθαγένεια μέχρι τη Θητεία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Από τη Λένγκω και τα Παραπονεμένα λόγια μέχρι τα Μαλαματένια λόγια και Τα λόγια και τα χρόνια. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν βαθιά ελληνικός και απέραντα παγκόσμιος. Και ταυτόχρονα, μία προσωπικότητα διαχρονικά ταγμένη στη δημοκρατία και την πρόοδο. Σήμερα, ξεριζώθηκε ένα κομμάτι από τις Ρίζες μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

"google ad"

Νίκος Ανδρουλάκης: “Οι Έλληνες τον αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη”

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον Γιάννη Μαρκόπουλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Οι ρίζες μας και οι αγώνες του λαού μας ήταν πηγή έμπνευσης του κορυφαίου δημιουργού. Ξεκίνησε από την Ιεράπετρα της Κρήτης όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και κατέκτησε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, με τη συμφωνική μουσική του, αλλά και μελοποιώντας τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Η πίστη του στη Δημοκρατία και την Ελευθερία χαρακτήριζε το έργο του και τη δράση του. Οι Έλληνες τον αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του» τονίζει σε δήλωσή του.

Κουτσούμπας για Μαρκόπουλο: Μέσα από το διαχρονικό του έργο θα συνεχίσει να ζει

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από το διαχρονικό του έργο θα συνεχίσει να ζει, να εμπνέει και να εκφράζει τις ανάγκες κάθες νέας γενιάς που έρχεται.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας άνθρωπος ευαίσθητος στα μηνύματα του καιρού μας, βαθύς γνώστης της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης, αλλά και της ποίησης, της μοντέρνας και της παλιότερης, όπως η σολωμική. Όλα αυτά τα στοιχεία συμμάχησαν με το ταλέντο του για να μας δώσει αυτό το εντελώς ξεχωριστό έργο, που όταν το ακούς το αναγνωρίζεις αμέσως. Είχε μια μοναδική τέχνη να αναγεννά, να αναμορφώνει, να ανακατατάσσει τα γνώριμα ηχοχρώματα της μουσικής μας παράδοσης έτσι που να μιλούν για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Η τέχνη του είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο χτες, το σήμερα και το μέλλον μιας δίκαιης και ελεύθερης ζωής. Μέσα απ’ αυτό το διαχρονικό έργο του θα συνεχίζει να ζει, να εμπνέει και να εκφράζει τις ανάγκες κάθε νέας γενιάς που θα έρχεται.

Γιάννης Οικονόμου: “Χωρίς τη μουσική σου η ζωή θα ήταν αλλιώς”

«”Αν μπορείς να ζήσεις, αν μπορείς να τριγυρνάς, τα βάσανά σου λέω τη νύχτα, τα βάσανά μου λες τη μέρα, μαζί σου στο φεγγάρι, μαζί σου στο σκοτάδι”. Χωρίς τη μουσική σου η ζωή θα ήταν αλλιώς. Αιώνια η μνήμη σου, Γιάννη Μαρκόπουλε».

Με αυτή την ανάρτηση στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου αποχαιρετά τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Κώστας Μπακογιάννης: “Θα τον θυμόμαστε για την ιδιοφυΐα, τη γενναιότητα, το πάθος του”

«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση, τον μοναδικό Γιάννη Μαρκόπουλο. Το σπουδαίο έργο του ανεξίτηλο. Θα τον θυμόμαστε για την ιδιοφυΐα, τη γενναιότητα, το πάθος του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», έγραψε στο Twitter ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφορικά με την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Λευτέρης Αυγενάκης: “Έφυγες για το μεγάλο ταξίδι, αλλά θα μείνεις για πάντα μαζί μας με τις μελωδίες σου”

Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου εξέφρασε και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Σπουδαίε και μοναδικέ, Γιάννη Μαρκόπουλε, έφυγες για το μεγάλο ταξίδι, αλλά θα μείνεις για πάντα μαζί μας με τις μελωδίες σου. Με το τεράστιο και υψηλής ποιότητας μουσικό σου έργο ήσουν από τους κορυφαίους στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Ενέπνευσες γενιές, τίμησες την αγαπημένη σου Κρήτη, την καταγωγή σου, τη χώρα ολόκληρη, όρισες μουσικά την κοινωνία μας. Η Ελλάδα, η Κρήτη, το Ηράκλειο, σε αποχαιρετούμε ευγνώμονες για όσα προσέφερες στον τόπο μας και στην παγκόσμια προβολή του! Βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους σου» γράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Δήμαρχος Ηρακλείου: “Κορυφαία μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού”

«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε μια κορυφαία μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το μουσικό του έργο σφράγισε εδώ και δεκαετίες την πορεία του τόπου μας, συντρόφευσε και εγκαρδίωσε τους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της Επτάχρονης Δικτατορίας (1967-1974)» ανέφερε στη δήλωση του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου.

«Δίπλα σε άλλους κορυφαίους συνθέτες της χώρας μας: τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Ν. Μαμαγκάκη, τον Χρ. Λεοντή (όλοι Κρητικής καταγωγής), τον Στ. Ξαρχάκο, τον Δ. Μούτση, τον Γ. Σπανό, τον Δ. Σαββόπουλο, τον Θ. Μικρούτσικο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε μια απαράμιλλης σημασίας μουσική περιοχή, συνδυάζοντας μοναδικά: παραδοσιακά, έντεχνα, κλασικά, και σύγχρονα στοιχεία. Το πολυσχιδές έργο του θα μείνει ως διαρκής παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας το χρέος του απέναντι στον κορυφαίο συνθέτη που δόξασε την ελληνική μουσική και την ταξίδεψε κι έξω από τα σύνορα της χώρας, του απένειμε στις 3 Δεκεμβρίου του 2022 την σημαντικότερη διάκριση που δίδεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτήν του Επιτίμου Δημότη της πόλης. Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του» κατέληξε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ