Γιατί είναι πιο οικονομική η πρόληψη μιας πανδημίας από την αντιμετώπιση της

Κανένα σχόλιο

Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα προσέγγιση προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές πανδημίες που θα κάνουν την εμφάνισή τους με εκατομμύρια θύματα, αναφέρει μια έκθεση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Οι συγγραφείς της εξηγούν πως η επαφή μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων θα πρέπει να περιοριστεί, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των ιών και των βακτηρίων που περνούν από αυτά σε εμάς.

Σημειώνουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρέχεται υγειονομική περίθαλψη σε άτομα που ζουν κοντά στις περιοχές υψηλού κινδύνου, σημειώνοντας πως αυτό θα βοηθούσε να περιοριστούν τα κρούσματα, πριν αυτά εξαπλωθούν.

"Sponsored links"

Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη επισημαίνουν πως θα ήταν πολύ φθηνότερο για τα κράτη να υπάρχει πρόληψη για μια πανδημία, πριν αυτή εκδηλωθεί, από την αντιμετώπιση των ζοφερών τους συνεπειών στη συνέχεια.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να καταπατούν τη γη και να καταναλώνουν λιγότερο κρέας, επειδή η εν λόγω βιομηχανία διατηρεί την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και των αναδυόμενων παθογόνων μικροοργανισμών.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να συνεργάζονται για να αποφεύγουν άλλες ασθένειες που θα εμφανιστούν στο μέλλον, υπογραμμίζουν οι συγγραφείς, προσθέτοντας πως χωρίς ένα συντονισμένο παγκόσμιο σχέδιο, εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από πανδημίες πολύ πιο σοβαρές από τον Covid-19.

Το έγγραφο έχει συνταχθεί από έναν οργανισμό που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ, ο οποίος είναι γνωστός ως IPBES (Διακυβερνητική πλατφόρμα επιστημονικής πολιτικής για τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος).

Σε αυτό αναφέρεται πως η τρέχουσα πανδημία ενδέχεται να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 16 τρισεκατομμύρια δολάρια (12,2 τρισεκατομμύρια λίρες) μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα – όπως για παράδειγμα οι περιορισμοί στο εμπόριο των άγριων ζώων – θα κόστιζαν μεταξύ 40 και 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, αλλά είναι ένα κλάσμα μπροστά σε αυτό που θα δαπανηθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι ο κίνδυνος μιας οποιασδήποτε πανδημίας αυξάνεται ραγδαία, με περισσότερες από πέντε νέες ασθένειες να εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι το 70% των νέων ασθενειών όπως ο Έμπολα ή ο Ζίκα, και σχεδόν όλα τα παθογόνα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μια πανδημία, όπως η γρίπη, ο HIV και ο κορονοϊός, προέρχονται από ζώα.

Όλα αυτά τα μικρόβια «πηδούν» από τον έναν οργανισμό στον άλλον κατά τη διάρκεια της επαφής μας με την άγρια ζωή.

"Sponsored links"

Τα θηλαστικά και τα πουλιά εκτιμάται ότι φιλοξενούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο μη ανακαλυφθέντες ιούς.

Το έγγραφο λέει χαρακτηριστικά: «Οι πανδημίες γίνονται πιο συχνές. Χωρίς προληπτικές στρατηγικές, θα εμφανίζονται κι άλλες πιο συχνά, θα εξαπλώνονται πιο γρήγορα, θα σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους και θα επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία με καταστροφικές συνέπειες».

«Ο Covid-19 καταδεικνύει ότι πρόκειται για μια αργή και αβέβαιη πορεία, καθώς το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αυξάνεται καθημερινά. Οι άνθρωποι δεν γυρίζουν πίσω», σημειώνεται επίσης.

(Με πληροφορίες από BBC)

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live