21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γιατί ο ΛΕΞ τρομάζει τα κομματόσκυλα

Ημερομηνία:

Του Μάνου Χωριανόπουλου

Με τον ΛΕΞ τις τελευταίες ημέρες, λόγω της συναυλία του στη Θεσσαλονίκη, ασχολήθηκαν οι πάντες. Το ίδιο είχε συμβεί και με τη συναυλία του στη Νέα Σμύρνη πριν λίγο καιρό. Τίποτα περιέργο μέχρι εδώ.

Είναι εντυπωσιακό ένας καλλιτέχνης, που τα mainstream ΜΜΕ αγνοούν,  χωρίς διαφήμιση και χορηγούς να γεμίζει γήπεδα. Ειδικά στην τελευταία του συναυλία, υπήρχε κινητοποίηση νέων από όλη τη χώρα για να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί όμως μπήκε ο ΛΕΞ στο στόχαστρο υποστηρικτών της κυβέρνησης και μάλιστα με τέτοια ένταση;

Από μεγαλοσχήμονες δημοσιολογούντες, που πριν βγουν από το σπίτι σταυροκοπιούνται μπροστά στην εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι τα γνωστά μποτς που πήραν εντολή να ακούσουν χιπ χοπ για πρώτη φορά στη ζωή τους και να τα βάλουν με τους “στίχους του περιθωρίου”.

Το χιπ χοπ αυτό ήταν πάντα. Κρίμα που οι καλλιτέχνες του χώρου δεν μιλούν για τα προβλήματα των ελίτ ή για το σε ποια τράπεζα του εξωτερικού θα κάνει την πρακτική του κάποιος γόνος πριν φουσκώσει το βιογραφικό του για να μας κυβερνήσει.

Ο ΛΕΞ για να γεμίζει τα γήπεδα με χιλιάδες νέους που ξέρουν τους στίχους του, σημαίνει ότι εκφράζει αυτό που ζουν και αυτό που ζουν, διαφέρει πολύ από τη μαγική εικόνα μιας ανάπτυξης για λίγους, των απευθείας αναθέσεων και της ελεγχόμενης δημόσιας σφαίρας.

Το επιτελείο του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα χρόνια της αντιπολίτευσης ήδη, ζει και αναπνέει με τις μετρήσεις και τις τάσεις. Γι’ αυτό και μοιάζει να κινείται γρήγορα σε διάφορες συγκυρίες (μετρώντας και παρεμβαίνοντας), χωρίς όμως να λύνει πραγματικά τα προβλήματα ή να σχεδιάζει για το μέλλον.

Μετρά, διαχειρίζεται και οι μέρες στην εξουσία περνάνε. Ενόψει εκλογών, αυτό που την ενδιαφέρει είναι το ποσοστό των Ελλήνων από όσους ψηφίζουν, που θα της δώσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση (έστω και αδύναμη). Οι υπόλοιποι Έλληνες το 60% όσων ψηφίζουν και όλοι όσοι δεν θα πάνε στην κάλπη, δεν την αφορούν καθόλου.

Η συνειδητοποίηση ότι σε μια περίοδο που το κυβερνών κόμμα θα χρειαζόταν πούλμαν από όλη την Ελλάδα γεμάτα με στολισμένους με ρουσφέτια οπαδούς για να γεμίσει οποιοδήποτε γήπεδο, ένας καλλιτέχνης μπορεί να κάνει το ίδιο μόνο με τους στίχους του, σίγουρα δημιουργεί ανησυχία και ερωτήματα στους ειδικούς των data γύρω από το Μαξίμου.

  • Γιατί οι νέοι βρίζουν τον πρωθυπουργό που τους ευεργέτησε;
  • Γιατί ενώ τους θεωρούμε αποχαυνωμένους με ένα κινητό στον καναπέ ταξιδεύουν για να ακούσουν ΛΕΞ;
  • Μήπως οι μετρήσεις δεν λένε όλη την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην κοινωνία;
  • Τι θα γίνει αν κάποιοι από αυτούς πάνε να ψηφίσουν; Τι θα σημαίνει για το εκλογικό αποτέλεσμα;

Το τελευταίο ερώτημα είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσει και η αντιπολίτευση.

Γιατί καλή η παρατήρηση της οργής των νέων, αλλά αν η οργή δεν απαντηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση μιας μαύρης κανονικότητας και την ελπίδα για μια καλύτερη προοπτική, είτε θα κατευθυνθεί σε σκοτεινά μονοπάτια, είτε απλώς την Κυριακή των εκλογών οι νέοι θα πάνε ξανά για καφέ και για μπάνιο, ακούγοντας ΛΕΞ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...