Γιατί υπάρχει τόσο ανησυχία για τον κορονοϊο και σε τι διαφέρει από την εποχική γρίπη – 44 φορές πιο φονικός από την κοινή γρίπη

Κανένα σχόλιο
Ο κορονοϊός απασχολεί τις τελευταίες βδομάδες όλο και πιο έντονα την παγκόσμια κοινή γνώμη. Όμως οι πιο πολλοί δε γνωρίζουν για ποιον λόγο υπάρχει τόσο έντονη ανησυχία.

Η σοβαρότητα μίας ασθένειας ορίζεται από το ποσοστό θανάτων ανά περιστατικών.

Όσοι έχουν την κοινή γρίπη έχουν ποσοστό να πεθάνουν μόλις 0,05% στις ΗΠΑ. Παγκοσμίως, οι επιδημίες γρίπης οδηγούν στη σοβαρή ασθένεια 3 με 5 εκατομμυρίων ανθρώπων και στο θάνατο 290.000 έως 650.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία για τον κορονοϊο, το ποσοστό θανάτο είναι πολύ μεγαλύτερο και φτάνει το 2,2%, δηλαδή, 44 φορές πιο φονικός από την κοινή γρίπη.

"Sponsored links"

Φωτογραφία: The Lancet

Συγκριτικά, η Ισπανική γρίπη του 1918 είχε ποσοστό θανάτου κάτω του 5%.

Το πόσο μακρυά θα εμφανιστεί ένας ιός εξαρτάται από την ικανότητά του να αναπαράγεται. Σχετίζεται, δηλαδή, με το πόσους ανθρώπους μπορεί να κολλήσει κάποιος άνθρωπος που είναι άρρβστος.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μετάδοση του ιού είναι από 1,4 έως 2,5 άτομα ανά ασθενή. Συγκριτικά η πανδημία του H1N1 το 2009 είχε ρυθμό επέκτασης 1,2 έως 1,6, κάτι που έκανε πιο εύκολο τον έλεγχο της επέκτασης του ιού.

Αν και οι γρίπες σκοτώνουν ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται, πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους και γι’ αυτό προτείνεται ο εμβολιασμός, ειδικά σε ανθρώπους με ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα ή υπερήλικες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Όπως είναι ξεκάθαρο, υπάρχει λόγος ανησυχίας και καλό θα είναι να ανακαλυφθεί κάποιο εμβόλιο, ειδικά για φτωχές χώρες όπου δεν έχουν καλά οργανωμένα συστήματα υγείας, όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις