Έντονο προβληματισμό προκαλεί η στάση του Υπουργείου Υποδομών απέναντι στην πρόταση για παράλληλη σιδηροδρομική γραμμή κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), όπως καταγγέλλει ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μανούσος, ο οποίος επανέφερε το ζήτημα στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο κ. Μανούσος έθεσε επαναλαμβανόμενα το ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Δήμα:
«Γιατί δεν εξετάστηκε η δυνατότητα παράλληλης σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος του ΒΟΑΚ;»
Η απουσία απάντησης από πλευράς Υπουργείου θεωρήθηκε από τον βουλευτή ιδιαίτερα αποκαλυπτική, ο οποίος σε επίσημη δήλωσή του υπογράμμισε πως:
«Ο Υπουργός επέλεξε να μην απαντήσει. Ούτε μία λέξη. Η σιωπή αυτή, πολιτικά και ουσιαστικά, ισοδυναμεί με άρνηση συζήτησης ενός εναλλακτικού εθνικού σχεδίου υποδομής που θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους πολίτες της Κρήτης και να συνδυάζει ασφάλεια, περιβαλλοντικό όφελος και ενεργειακή αποδοτικότητα.»
Μια πρόταση με μετρήσιμα οφέλη
Ο κ. Μανούσος τόνισε ότι η κατασκευή μιας παράλληλης σιδηροδρομικής γραμμής Σητεία – Κίσσαμος, παράλληλα με τον υπό κατασκευή ΒΟΑΚ, θα μείωνε δραστικά το κόστος του έργου, από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 2,5 με 3 δισεκατομμύρια, χάρη στην κοινή χρήση υποδομών, απαλλοτριώσεων και περιβαλλοντικών μελετών.
Επιπλέον, μια τέτοια διπλή υποδομή (οδική και σιδηροδρομική) θα μπορούσε να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνοντας στρατηγικό βάθος στο έργο και αναβαθμίζοντας τις μεταφορικές δυνατότητες της Κρήτης.
Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο βουλευτής, η κυβέρνηση επιλέγει εργολαβική παραχώρηση με πρόβλεψη για σκιώδη διόδια διάρκειας 35 ετών, χωρίς να προτείνει ή να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια.
«Η σιωπή είναι ομολογία απουσίας στρατηγικής»
Σε έντονο τόνο, ο Γιώργος Μανούσος υποστήριξε ότι η στάση του Υπουργείου φανερώνει την απουσία εθνικής στρατηγικής για την Κρήτη:
«Η σιωπή του Υπουργού είναι ομολογία. Ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στρατηγικό σχέδιο για την Κρήτη, ούτε πολιτική βούληση για πραγματικά εθνικά έργα. Επιλέγουν να πληρώνει το κράτος ρήτρες και αποζημιώσεις επί 35 χρόνια, αντί να επενδύσουν σε μια διπλή, σύγχρονη υποδομή που θα έβαζε την Κρήτη στον χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών μεταφορών.»
Κάλεσμα σε βουλευτές και φορείς της Κρήτης
Ο βουλευτής καλεί τους βουλευτές της Κρήτης, τους θεσμικούς φορείς, τους τεχνικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα:
-
Υπάρχει στρατηγική για σιδηρόδρομο στην Κρήτη;
-
Υπάρχει πρόθεση σοβαρής μελέτης για μια εθνική επένδυση αντί για εργολαβική εκμετάλλευση;
«Παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία για τους Κρητικούς και δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη», καταλήγει ο κ. Μανούσος.