15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Για επιστροφή στην ναζιστική στρατηγική «über alles» κατηγορεί την Γερμανία πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Ημερομηνία:

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας και νυν ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Ρόμπερτ Φίκο χρησιμοποίησε τις λέξεις «über alles», οι οποίες αποτελούσαν μέρος του εθνικού ύμνου της ναζιστικής Γερμανίας, σε σχέση με την τρέχουσα γερμανική εξωτερική πολιτική.

«Η μεγάλη ισχυρή Γερμανία, über alles, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα», δήλωσε σε κυριακάτικη τηλεοπτική συζήτηση. Αφού ο οικοδεσπότης της συζήτησης απάντησε ότι δεν νομίζει ότι η παράθεση από τον ναζιστικό ύμνο είναι το καλύτερο παράδειγμα, ο Φίκο είπε ότι οι άνθρωποι θα θυμώσουν μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποίησε «δύο γερμανικές λέξεις».

«Über alles» σημαίνει «πάνω απ’ όλα» στα ελληνικά. Οι λέξεις προέρχονται από τον στίχο «Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt», που μεταφράζεται ως εξής: «Γερμανία πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ όλα στον κόσμο».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φίκο συγκρίνει τις γερμανικές πολιτικές με τη ναζιστική Γερμανία. Μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Φίκο παρομοίασε τον γερμανικό στρατό – την Bundeswehr – με τη Βέρμαχτ της ναζιστικής εποχής, όταν εμφανίστηκαν φήμες για πιθανή ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων στη Σλοβακία.

Γερμανικά στρατεύματα σταθμεύουν σήμερα στη Σλοβακία για τη λειτουργία του συστήματος αεράμυνας Patriot.

Το κόμμα SMER του Φίκο έχει υποστηρίξει σθεναρά, στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, το μήνυμα της Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης κατά του σλοβακικού κλερo-φασιστικού καθεστώτος που κυβέρνησε τη Σλοβακία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, σήμερα ο Φίκο συνεργάζεται ενεργά με το ακροδεξιό κόμμα Η Δημοκρατία.

Έχει επίσης επανειλημμένα δηλώσει ότι η Σλοβακία θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και είναι πολέμιος των αντιρωσικών κυρώσεων.

Παρά τις πολιτικές του SMER, το κόμμα εξακολουθεί να είναι μέλος του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...