20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Για τα FAKE NEWS για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα με βάση δεδομένα από Αγγλία

Ημερομηνία:

Ο λογαριασμός στο twitter covid19gr είναι γεμάτος ενημερώσεις και επιστημονικά δεδομένα για την COVID-19. Μεταξύ των θεμάτων με τα οποία καταπιάστηκε τελευταία είναι και κάποιοι πίνακες με στοιχεία από την Αγγλία σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα οι οποίοι διαδίδονται από πολλούς που τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς.

Με μια σειρά σχόλια εξηγεί τι πραγματικά δείχνουν οι πίνακες και τι ισχύει με τα δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται:

Κυκλοφορούν FAKE NEWS για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα με βάση δεδομένα από UK. Πάμε να δούμε όμως τι αναφέρουν τα δεδομένα από την βρετανική κυβέρνηση

1. Λιγότερο από το 10% από 92.029 κρούσματα Δέλτα εντοπίστηκαν σε εμβολιασμένους με 2 δόσεις. Σχεδόν το 60% εντοπίστηκε σε ανεμβολίαστους και τα υπόλοιπα σε άτομα με μία δόση μόνο (κόκκινο χρώμα).

2. Σε άτομα ηλικίας άνω των 50, δηλαδή στις ηλικίες που η θνητότητα από κορονοϊό είναι μεγαλύτερη εντοπίστηκαν 3.546 κρούσματα Δέλτα σε εμβολιασμένους με 2 δόσεις και 976 σε ανεμβολίαστους (σκούρο κίτρινο χρώμα).

Σημαίνει αυτό ότι η Δέλτα μεταδίδεται σε αυτές τις ηλικίες περισσότερο σε εμβολιασμένους με 2 δόσεις; Προφανώς όχι, κάτι τέτοιο άλλωστε είναι όχι μόνο αντιεπιστημονικό και παράλογο, αλλά έχουμε αρκετά δεδομένα από το σημείο 1 για να το καταρρίψουμε.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως προκειμένου να ξέρουμε τι παραλλαγή φέρει ο κάθε άνθρωπος που μολύνεται από κορονοϊό, δεν αρκεί το μοριακό test. Xρειάζεται μια πιο περίπλοκη διαδικασία που ονομάζεται αλληλούχηση (sequencing), και ενώ το UK είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στον αριθμό και την ταχύτητα δειγμάτων που υφίστανται sequencing δεν αλληλουχούνται όλα τα δείγματα, ενώ είναι λογικό να υπάρχει selection bias και να αλληλουχούνται περισσότερα δείγματα από εμβολιασμένους που κολλάνε (breakthrough infections). Με άλλα λόγια αναλογικά αλληλουχούνται περισσότερα δείγματα παραλλαγής Δέλτα από εμβολιασμένους παρά από ανεμβολίαστους.

Φυσικά η Δέλτα είναι πλέον κυρίαρχη στο UK, αλλά τα δεδομένα έχουν ξεκινήσει να συλλέγονται από τον Φεβρουάριο, οπότε και αποτελούσε ένα μικρό κομμάτι μόνο.

3. Το 2.9% των ανεμβολίαστων χρειάστηκε επίσκεψη στα επείγοντα (1571) έναντι 190 εμβολιασμένων με 2 δόσεις (πορτοκαλί χρώμα.

4. Το 1.5% των ανεμβολίαστων που κόλλησε την Δέλτα παραλλαγή χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ ή 831 άτομα έναντι 190 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με 2 δόσεις (κίτρινο χρώμα).

5. Σε 117 θανάτους οι 38 ήταν ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 50 (μωβ χρώμα) σε 976 άτομα σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία που μολύνθηκαν με Δέλτα παραλλαγή, δηλαδή ποσοστό 3,89%.

Από την άλλη οι 50 θάνατοι εμβολιασμένων με 2 δόσεις καταγράφηκαν αποκλειστικά σε άτομα άνω των 50 ετών σε σύνολο 3546 ατόμων, δηλαδή ποσοστό 1,4%.

"google ad"

Με άλλα λόγια όχι μόνο τα εμβόλια απέτρεψαν πάνω από το 90% των μολύνσεων σε εμβολιασμένους, αλλά και όσοι εμβολιασμένοι κόλλησαν είχαν τελικά 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Δεν γνωρίζουμε από την συγκεκριμένη αναφορά τα εξής σημεία τα οποία ενδέχεται να καθιστούν τα εμβόλια ακόμα πιο αποτελεσματικά:

– Oι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις που κατέληξαν πότε κόλλησαν; Ως γνωστόν απαιτούνται 2 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση για την πλήρη προστασία από το οποιοδήποτε εμβόλιο

– Οι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις που κατέληξαν είχαν κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα, είτε μήπως ανοσοκατασταλμένοι; Γνωρίζουμε πως οι ανοσοκατασταλμένοι δεν προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εμβόλιο

– Ποιο εμβόλιο είχαν κάνει οι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις που κατέληξαν; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε Pfizer και AstraZeneca;

Eπιπλέον να επαναλάβω ότι δεν είναι ακόμα γνωστή η κατάληξη πολλών περιστατικών, καθώς πολλές φορές οι ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι για πολλές εβδομάδες πριν λάβουν εξιτήριο ή καταλήξουν.

Επιπλέον είναι γνωστό πως πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων που περνάει σχετικά ήπια COVID-19 ταλαιπωρείται από μακροχρόνια και σημαντικά προβλήματα υγείας.

Τα εμβόλια είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικά!

Προστατεύστε τον εαυτό σας, εμβολιαστείτε άμεσα!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...