15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Για την απεργία”: ένα κείμενο από το Σύλλογο καθηγητών και καθηγητριών του 2ου ΓΕΛ Χανίων

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος των καθηγητών και των καθηγητριών του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων καλωσορίζει τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους γονείς με ευχές για μια δημιουργική σχολική χρονιά.Μαζί με τα διδακτικά και παιδαγωγικά μας καθήκοντα, η φετινή χρονιά ξεκινάει και με κινητοποιήσεις, στις περισσότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα προβλήματα που οδηγούν στις κινητοποιήσεις δεν αφορούν μόνο το χώρο της παιδείας, αλλά  όλη την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την νεολαία και τους ανέργους.

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από αλλαγές στα εργατικά και πολιτικά δικαιώματα έχει οδηγήσει στην υποτίμηση της ζωής και της εργασίας, στη μείωση των μισθών σε όλους τους κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού, στην αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας.

Όπως παντού στον κόσμο της εργασίας, έτσι και στον κλάδο της εκπαίδευσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η μείωση των μισθών σε επίπεδα του 40%, η μείωση των εργασιακών θέσεων με την αύξηση του ωραρίου, αλλά και η διαθεσιμότητα συναδέλφων που προσέφεραν με την εργασία τους στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ. Υποστηρίζουμε την άμεση ακύρωση κάθε διαθεσιμότητας στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ.

Οι συγκεκριμένες απολύσεις αφήνουν εκτεθειμένους/ες 15.000 μαθητές/τριες, ενώ οι σπουδές σε αυτές τις ειδικότητες στην ουσία ιδιωτικοποιούνται. Παράλληλα στο νέο λύκειο, ο τρόπος προαγωγής θα οδηγήσει τουλάχιστον το 30% των μαθητών εκτός λυκείου, κάτι που έχουμε ξαναδεί με το νόμο Αρσένη. Στα Χανιά, για παράδειγμα, αυτή η έξοδος τω μαθητών σε βάθος 3 χρόνων σημαίνει τη μη ολοκλήρωση της λυκειακής εκπαίδευσης για 600 μαθητές, δηλαδή 24 τμήματα ή αλλιώς 2 σχολεία λιγότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνελεύσεις των καθηγητών, μέσα από δημοκρατικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισαν την έναρξη πενθήμερης συνεχιζόμενης απεργίας.

Για το σύλλογο μας η απεργία αυτή είναι δύσκολη αλλά είναι δίκαιη, καθώς η νίκη των αιτημάτων της θα είναι νίκη όλης της κοινωνίας.

Ως σύλλογος θεωρούμε πως όλοι/ όλες εργαζόμενοι/ες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η νεολαία και οι άνεργοι, σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους θα πρέπει να συναντηθούν και να γεφυρώσουν τα δημοκρατικά τους αιτήματα ενάντια στην υποτίμηση της ζωής και της εργασίας, ενάντια στην αύξηση των ωραρίων και την μείωση των μισθών, ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ