Για την οικονομική επιβάρυνση γονέων στους επιδοτούμενους παιδικούς σταθμούς του ΕΣΠΑ

Κανένα σχόλιο

Στις 26-10-2013 ο Σύλλογος μας είχε απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με τα παιδιά που φιλοξενούνται σε επιδοτούμενες από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ θέσεις ιδιωτικών παιδικών σταθμών θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την οικονομική συμμετοχή των γονέων;
  2. Είναι νόμιμο να καλούνται  οι γονείς να αγοράσουν γραφική ύλη;
  3. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους;

Οι απαντήσεις που λάβαμε από το  Συνήγορο του Πολίτη όσον αφορά στα παραπάνω ερωτήματα συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:

Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα που θέσαμε αναφέρεται ότι οι Σταθμοί συμφωνήσαν στη συμμέτοχη τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ γνωρίζοντας ότι επιδοτούνται με 2900 ευρώ ετησίως με σίτιση και χωρίς επιπλέον απαιτήσεις από τους δικαιούχους. Η μείωση του ποσού της επιδότησης σε 2547 ευρώ δε δικαιολογεί την υπέρβαση του αρχικά αποδεκτού ποσού, δηλαδή της διαφοράς των 350 ευρώ που ζητήθηκε από γονείς επιπλέον. Άρα η απαίτηση ποσών, που υπερβαίνουν των συμφωνημένων, για να παραμείνει ένα παιδί στο σταθμό δε δικαιολογείται. Εάν ο σταθμός  κρίνει ότι η μεταβολή των όρων της σύμβασης είναι τόσο ουσιώδης, θα πρέπει να παραιτηθεί από το πρόγραμμα και συνεπώς να παραιτηθεί από την επιδότηση.

"Sponsored links"

Ως  προς το δεύτερο ερώτημα τονίζει ότι δεν μπορούν να απαιτούνται επιπλέον έξοδα. Συγκεκριμένα «Στα ανωτέρω ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης σε ευρώ περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για γραφική ύλη αξίας 100 ευρώ».

Τέλος, όσον αφορά στο τρίτο ερώτημα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η καταγγελία της ωφελούμενης προς το φορέα υλοποίησης, δηλαδή την ΕΕΤΑΑ, η όποια δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα του Συνηγόρου για τους χειρισμούς των καταγγελιών. Πάντως σε αρκετές περιπτώσεις εληφθη μέριμνα για τη μετακίνηση του παιδιού σε άλλη δομή του προγράμματος.

Ύστερα από τα παραπάνω κι εμείς ως Σύλλογος θεωρούμε ότι άρνηση καταβολής των ποσών σε δίδακτρα από την πλευρά των επιδοτούμενων με ΕΣΠΑ είναι νόμιμη, θεμιτή και δίκαιη. Έτσι καλούμε τους γονείς να πράξουν.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις