27.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Για τις φωτιές: «Όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνούμε!» (Θ. Κολοκοτρώνης)

Ημερομηνία:

Του Θεόδωρου Ι. Ρηγινιώτη

Η Αττική καίγεται, με τουλάχιστον ένα ανθρώπινο θύμα! Το Ρέθυμνο κάηκε! Οι Σέρρες καίγονται σχεδόν ένα μήνα τώρα, με καταγγελίες από τον δήμαρχο Σερρών για διακοπή της πυρόσβεσης εδώ και μέρες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων! (1) Πόσα ακόμη πύρινα μέτωπα να περιμένουμε;

Ένα ακόμη καλοκαίρι η πατρίδα μας καίγεται. Και θα συνεχίσει να καίγεται όσο εκείνοι που την κυβερνούν ενδιαφέρονται για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και όχι του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος.

Για να πάψει να καίγεται η Ελλάδα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ως χώρα εμπόλεμη, που κάθε σπιθαμή της κινδυνεύει να δεχτεί επίθεση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο δεν έχουμε δει ένα στρατηγικό σχέδιο πρόληψης και κατάσβεσης κάθε πιθανής πυρκαγιάς για κάθε περιοχή της ελληνικής επικράτειας, αλλά αντίθετα παρατηρούνται εγκληματικά λάθη στον εξοπλισμό και την οργάνωση, που στοιχίζουν ανεπανόρθωτες καταστροφές (2).

Για τα λάθη αυτά πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Έτσι θα πάψει και να πλανάται στις ψυχές όλων η καχυποψία για εσκεμμένες ενέργειες, που έχουν στόχο την πρόκληση καταστροφής για σκοπούς τρίτων.

Ουσιαστικά, πυροσβέστες, εποχιακοί δασοπυροσβέστες και εθελοντές έχουν αφεθεί να αγωνίζονται μόνοι τους πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα και είναι άξιοι συγχαρητηρίων γι’ αυτό.

Και όταν δεν προλαμβάνεται το κακό (που δυστυχώς είναι ο κανόνας), το κράτος οφείλει να μεριμνά, ώστε οι πληγέντες να μπορούν να ανοικοδομήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, να αποκαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, ενώ οι καμένες εκτάσεις να αποκαθίστανται το ταχύτερο, ακριβώς στην ίδια χρήση που είχαν πριν τη φωτιά.

Στη χώρα μας η πολιτική ηγεσία έχει εξουθενώσει οικονομικά τον λαό και στη συνέχεια, καθώς καίγονται οι κόποι του μιας ζωής, υποκρίνεται πως προσπαθεί με μπαλώματα να τον ανακουφίσει.

Οι πυρόπληκτοι αδελφοί μας ξέρουν πολύ καλά πλέον να πολεμούν σ’ αυτόν τον ανέντιμο πόλεμο. Πολλές περιοχές έχουν πυρποληθεί όχι μία φορά, αλλά επανειλημμένα. Δε χρειάζονται λοιπόν ούτε συμβουλές, ούτε μαθήματα. Εκείνοι είναι που μπορούν να διδάξουν εμάς πώς οι άνθρωποι επιμένουν, αγωνίζονται και δε λυγίζουν! Όμως έχουμε την ανάγκη να θυμηθούμε αυτή την ώρα την απάντηση του Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ, όταν είχε στείλει τα αιγυπτιακά του στρατεύματα να κάψουν τα χωριά και τα δάση της Ελλάδας για να καταστείλει την Επανάσταση του 1821:

«Όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δέντρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα απάνω στην πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνούμε. Τι τα δέντρα μας, αν τα κόψεις και τα κάψεις, την γην δεν θέλει τη σηκώσεις και η ίδια η γης που τα έθρεψε, αυτή η ίδια γη μένει δική μας και τα ματακάνει. Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε. Και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάμεις δική σου, βγάλ’ το από το νου σου!», Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, «Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836» (Απομνημονεύματα), Αθήνησιν 1846, σελ. 207.

* Πολιτευτής της ΝΙΚΗΣ στο Ρέθυμνο

 

Παραπομπές

(1 ) Αρετή Τασούλα, «Σέρρες: Κραυγή αγωνίας για τη φωτιά στον Όρβηλο – Καίει για 26η μέρα, δεν πετούν πλέον εναέρια μέσα», ιστοσελίδα voria.gr.

(2) Δύο άρθρα με ανασκόπηση των «πεπραγμένων» της κυβέρνησης για το πρόβλημα:

·         «Σε μία ακόμα απάτη σε βάρος των Ελλήνων προχώρησε η κυβέρνηση καθώς τους βάζει να πληρώνουν 20 εκατ. ευρώ για ένα «εθνικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών» με την χρήση δορυφόρων και drones που όμως ήδη έχει καεί», ιστοσελίδα pronews.gr, 12.8.24.

·         Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος μελετητής, «3 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ», ιστοσελίδα dasarxeio.com,  26.8.23: ένα χρόνο πριν! Τα ίδια επισημαίνονται κάθε χρόνο και θα επισημαίνονται μέχρι να ξεφορτωθεί ο λαός αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ...

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες...

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της...