Ο πρώην Πρωθυπουργός στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κολυμπάρι – Παρέμβαση για τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, τη Γάζα και την Ελλάδα.
Στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιούνται στο Κολυμπάρι Χανίων, συμμετέχει ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ως γενικός εισηγητής για θέματα δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την επιτροπή «βασικό εργαλείο για την αποτίμηση της πορείας των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη».
«Έννοιες που, όπως όλοι διαπιστώνουμε, υπονομεύονται συστηματικά. Η παρουσία μας εδώ στα Χανιά είναι κραυγή αγωνίας. Η δημοκρατία χρειάζεται συνεχή αγώνα και προστασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Χωρίς οικονομική ισότητα, δεν υπάρχει δημοκρατία»
Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική ανισότητα ως βασικό πρόβλημα για τη δημοκρατική λειτουργία:
«Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, επηρεάζει τη δημοκρατία. Ο πλούτος μετατρέπεται σε πολιτική δύναμη, εξαγοράζει, διαφθείρει, αιχμαλωτίζει θεσμούς, από τη Δικαιοσύνη έως τα ΜΜΕ και τον πολιτισμό. Η δημοκρατία χωρίς οικονομική ισότητα είναι κενή περιεχομένου».
Παρέμβαση για τις σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη των σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης με το Κογκρέσο των ΗΠΑ:
«Η συνεργασία με δυνάμεις που υπερασπίζονται τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στις ΗΠΑ είναι κρίσιμη. Με τον πρόεδρο της Συνέλευσης, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, επισκεφθήκαμε την Ουάσινγκτον πριν από δύο μήνες για να οικοδομήσουμε αυτές τις σχέσεις».
Η Γάζα, η Ουκρανία και η υποχώρηση της διεθνούς τάξης
Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, χαρακτήρισε τη Γάζα «τραγωδία» και σημείωσε ότι:
«Βιώνουμε αυταρχισμό και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε πρόκειται για τη Γάζα είτε για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η παγκόσμια αποσταθεροποίηση είναι βαθιά».
«Υπονομεύεται η ελευθερία του Τύπου»
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε έντονη ανησυχία για την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου:
«Η συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου, αλλά και η χρήση αλγορίθμων στα social media, καταστρέφουν το οικοσύστημα του δημοκρατικού διαλόγου και ενισχύουν τον διχασμό. Βλέπουμε bullying αντί για ουσιαστική συζήτηση, με αποτέλεσμα την προώθηση ακραίων απόψεων».
Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση: «Ολιγαρχία και συγκεντρωτισμός»
Στην τοποθέτησή του άσκησε ευθεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για «συγκεντρωτική αντίληψη και υπονόμευση του κράτους δικαίου»:
«Αντί για συμμετοχή και διαβούλευση, κυριαρχεί η αυθαιρεσία. Ο πολίτης είναι αποκλεισμένος από τις αποφάσεις που τον αφορούν. Το κόστος της ανισότητας το πληρώνει καθημερινά».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της ενέργειας, λέγοντας ότι:
«Η ενέργεια θα μπορούσε να είναι σχεδόν δωρεάν για τον Έλληνα πολίτη, αν υπήρχαν σωστές δημόσιες επενδύσεις και εκδημοκρατισμός των ενεργειακών πόρων. Αντίθετα, αυτοί βρίσκονται στα χέρια λίγων ισχυρών».
Κλείνοντας, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι:
«Η υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Όπως είπε ο Αριστοτέλης, “το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του”. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προστατεύσουμε τη δημοκρατία».
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε ότι ήδη δύο εισηγητές του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει αξιολόγηση της ποιότητας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των νέων μηχανισμών παρακολούθησης του Οργανισμού.