Σκληρή καταγγελία της Σουηδής ακτιβίστριας κατά του Ισραήλ – Ζητά άμεση απελευθέρωση των υπόλοιπων ακτιβιστών και ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα
Στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο Παρίσι, λίγες ώρες μετά την απέλασή της από το Ισραήλ, η γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την «παράνομη απαγωγή της» σε διεθνή ύδατα, την «ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα και την «αδιανόητη συνενοχή» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η Τούνμπεργκ, που συμμετείχε στην αποστολή της Freedom Flotilla Coalition, δήλωσε ότι τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι 12 εθελοντές του πλοίου μεταφέρθηκαν με τη βία από διεθνή ύδατα στο Ισραήλ, όπου και κρατήθηκαν. Σύμφωνα με την ίδια, «μας απήγαγαν παράνομα και μας μετέφεραν στο Ισραήλ χωρίς τη θέλησή μας».
«Δεν έχει σημασία πώς μας φέρθηκαν, μπροστά σε ό,τι ζει η Παλαιστίνη»
Η 21χρονη ακτιβίστρια δεν εστίασε στην προσωπική της εμπειρία αλλά στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Όπως δήλωσε:
«Οι συνθήκες για εμάς δεν συγκρίνονται με αυτά που ζει ο λαός της Παλαιστίνης και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Γάζας. Αυτό που ζούμε είναι μια livestream γενοκτονία, μπροστά στα μάτια του κόσμου, με αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, συστηματική πείνα και μαζική σφαγή.»
Αναφορικά με την κράτησή της, είπε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να παρουσιάσει μια ψευδή εικόνα για την αντιμετώπιση των ακτιβιστών:
«Έχουν αναρτήσει βίντεο με σάντουιτς και PR, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μας κράτησαν στο κάτω μέρος του σκάφους, χωρίς να μπορούμε να βγούμε έξω. Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η δική μας κράτηση, αλλά η γενοκτονία που εξελίσσεται στη Γάζα.»
Κάλεσμα για άμεση απελευθέρωση των συναγωνιστών της και για κατάπαυση του πυρός
Η Τούνμπεργκ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες της αποστολής, δηλώνοντας ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους από τη στιγμή της σύλληψης:
«Δεν πρόλαβα να τους αποχαιρετήσω, δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με αυτούς. Ανησυχώ για την αντιμετώπισή τους, καθώς υπήρχαν εμπόδια στην επικοινωνία με δικηγόρους.»
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει:
-
Άμεση απελευθέρωση των υπολοίπων ακτιβιστών,
-
Άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα,
-
Άμεση κατάπαυση του πυρός και τέλος της κατοχής.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι συνένοχες με τη σιωπή και τη στρατιωτική υποστήριξη»
Η ακτιβίστρια χαρακτήρισε τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως «συνενοχή μέσω της σιωπής» και κατήγγειλε ότι η αποστολή οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ καθιστά τους ηγέτες «συνυπεύθυνους για τους θανάτους Παλαιστινίων».
Αναφορικά με τις προτάσεις κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος, απάντησε:
«Είναι το ελάχιστο δυνατό. Όταν υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας, έχουμε υποχρέωση να την αποτρέψουμε. Και έχουμε ήδη ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το σημείο.»
«Δεν παραβιάσαμε κανέναν νόμο – μεταφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια»
Η Τούνμπεργκ υπογράμμισε ότι η αποστολή δεν είχε επιθετικό χαρακτήρα:
«Ήμασταν 12 ειρηνικοί εθελοντές σε πολιτικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν παραβιάσαμε καμία νομοθεσία. Το πλοίο μας είχε μικρό φορτίο γιατί το προηγούμενο –με πολύ μεγαλύτερη βοήθεια– βομβαρδίστηκε δύο φορές. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πίσω από την επίθεση ήταν το Ισραήλ.»
Όπως τόνισε, το μήνυμα της αποστολής ήταν επίσης συμβολικό: «Να πούμε στους Παλαιστινίους ότι τους βλέπουμε, ότι δεν είναι μόνοι και ότι είμαστε στο πλευρό τους».
Τι απαντά στις επικρίσεις και στον Τραμπ
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με επικρίσεις για «ηθικό λαϊκισμό» και «εμφανίσεις για την κάμερα», η απάντησή της ήταν αιχμηρή:
«Είναι ειρωνικό να λέγεται αυτό από ανθρώπους που κάνουν προπαγάνδα με βίντεο όπου μας δίνουν σάντουιτς. Αντιθέτως, χρειάζεται ο κόσμος περισσότερες “θυμωμένες νέες γυναίκες”, με ηθικό κίνητρο και αποφασιστικότητα.»
Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ –ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει «θυμωμένη νέα γυναίκα που χρειάζεται διαχείριση θυμού»– απάντησε:
«Η ανθρωπότητα χρειάζεται περισσότερες θυμωμένες νέες γυναίκες. Ειδικά σήμερα.»
«Δεν σταματάμε – αυτή είναι η υπόσχεση προς τον Παλαιστινιακό λαό»
Κλείνοντας, η Τούνμπεργκ υπογράμμισε ότι η δράση της δεν θα σταματήσει εδώ:
«Αυτό δεν ήταν το τέλος. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο. Υπάρχει ήδη προγραμματισμένη πορεία προς τη Ράφα για να σπάσει η πολιορκία. Είναι καθήκον μας να μην σταματήσουμε, γιατί αυτό υποσχεθήκαμε στον παλαιστινιακό λαό.»
Παρά τις δυσκολίες και τις κρατήσεις, η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τη δέσμευσή της να αγωνιστεί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώντας σε παγκόσμια κινητοποίηση και «τέλος στην απάθεια που σκοτώνει».