10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Γλυκά ψυγείου

Ημερομηνία:

Παβέ ψυγείου
400 γρ. κουβερτούρα, 300 γρ. μπισκότα σαμπάνιας, 5 αβγά, 1 κουτί σαντιγί, 1 φλυτζάνι άχνη, 200 γρ. αμύγδαλα, 1 ποτήρι γάλα, λίγο κονιάκ, ανθόνερο, βανίλια.
Εκτέλεση: Στο χλιαρό γάλα με το κονιάκ βουτάμε τα μπισκότα, τα αφήνομε στο μάρμαρο να σουρώσουν και τα τοποθετούμε στο τάπερ. Εν τω μεταξύ έχομε καβουρδίσει τα αμύγδαλα και καραμελώσει. Τα κοπανίζομε λίγο και ρίχνομε τα μισά πάνω απ’ τα μπισκότα. Μετά στρώνομε και την σαντιγί χτυπημένη με τους πέντε κρόκους και την άχνη. Κρατάμε ένα ποτήρι σαντιγί σκέτη για την κουβερτούρα και το βάζομε στην κατάψυξη. Ξαναστρώνομε τα υπόλοιπα αμύγδαλα και από πάνω βάζομε την κουβερτούρα που την έχομε λιώσει σε μπεν – μαρί, έχομε προσθέσει στην κουβερτούρα κρύα το ποτήρι την σαντιγί και τα πέντε ασπράδια μαρέγκα. Αναμειγνύομε ελαφρά. Το σκεπάζομε και το βάζομε στην κατάψυξη. Πρέπει να μείνει κατάψυξη πολλές ώρες. Το βγάζομε πέντε λεπτά πριν το σερβίρομε (στενόμακρη φόρμα. Ξεφορμάρεται ως συνήθως).

Τούρτα σοκολάτα
Χτυπάμε μαρέγκα δύο ασπράδια με μια κουταλιά ζάχαρη. Την βγάζομε απ’ το μίξερ και βάζομε σε αυτό δύο κουτιά σαντιγί μόρφατ και 4,5 κουταλιές ζάχαρη. Αφού χτυπηθεί καλά ρίχνομε μέσα στην σαντιγί την μαρέγκα. Αφού χτυπηθούν καλά ρίχνομε, χτυπώντας συνέχεια, την λιωμένη κουβερτούρα κρύα. Το παντεσπάνι το βρέχομε με γάλα και κονιάκ πριν στρώσομε την κρέμα. Πάνω από την τούρτα βάζομε σιρόπι σοκολάτα που φτιάχνομε με λιωμένη σοκολάτα που την αραιώνομε με γάλα μέχρι να ρευστοποιηθεί. Από πάνω βάζομε καραμελωμένα αμύγδαλα. Είναι για μεγάλη τούρτα. Το παντεσπάνι φτιάχνεται απ’ την προηγούμενη. Η μαρέγκα για να μην κόψει τα σκεύη δεν πρέπει να έχουν ίχνος από λίπος. Και να περαστούν με κούπα λεμόνι.
Παντεσπάνι: 6 αβγά, μιάμιση φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη, μιάμιση φλυτζάνα τσαγιού φαρινάπ, 1 κουταλάκι αλάτι, τρεις κουταλιές σούπας ανθόνερο, λίγο αμαρέτο.

Τούρτα σοκολάτα (2)
Παντεσπάνι: πέντε αβγά, μία φλυτζάνα ζάχαρη, μια φλυτζάνα αλεύρι, 1 μπέικιν, λίγο κονιάκ, 1 βανίλια, τρεις κουταλιές σούπας κακάο διαλυμένο σε 4 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό.
Κρέμα: μια σαντιγί ερμόλ, 250 γρ. ζάχαρη άχνη, μισό βιτάμ, 125 γρ. κουβερτούρα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα, ρίχνομε και τους κρόκους να χτυπηθούν λίγο με τα ασπράδια, μετά το διαλυμένο κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν και το κονιάκ. Ταψί νο 30
Κρέμα: διαλύομε το βιτάμ με την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και το αφήνομε να κρυώσει. Χτυπάμε την ερμόλ με την άχνη να γίνει αφράτη και προσθέτομε την κρύα κουβερτούρα. Κόβομε το παντεσπάνι σε 3 φύλλα (ψημένο το παντεσπάνι απ’ την προηγούμενη μέρα), βάζομε το πρώτο στην πιατέλα, το βρέχομε λίγο με γάλα και κονιάκ. Από πάνω βάζομε την μισή κρέμα, μετά το άλλο φύλλο, το βρέχομε και αυτό, μετά την υπόλοιπη κρέμα και τέλος το τρίτο φύλλο. Από πάνω μια φρέσκια κρέμα γάλακτος που την έχομε χτυπήσει με τρεις κουταλιές άχνη και μια βανίλια. Ξύνομε κουβερτούρα πάνω στην σαντιγί.

Γλυκό με σαβαγιάρ
200 γρ. σαβαγιάρ, 300 γρ. κουβερτούρα, μια αλσατόπ, 4 ποτήρια γάλα, 4 κουταλιές ζάχαρη, άνθος αραβοσίτου, 30 αμύγδαλα καβουρντισμένα.
Λιώνω την κουβερτούρα, τη ζάχαρη με τρία ποτήρια γάλα. Όταν λιώσει η κουβερτούρα ρίχνω το γάλα με ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύομε να ψηθεί η κρέμα και να πήξει. Μετά την ρίχνω στα σαβαγιάρ που έχομε βρέξει με γάλα και κονιάκ και ψυγείο. Όταν κρυώσει ρίχνω την αλσατόπ.

Μπαβαρουάζ (1)
Πέντε κρόκοι, 80 γρ. ζάχαρη. Τα χτυπάμε στο μίξερ καλά. Διαλύομε 200 γρ. ζαχαρούχο με 350 γρ. νερό ζεστό και το ρίχνομε σιγά – σιγά στα αβγά χτυπώντας συνέχεια. Μετά δένομε το μείγμα σε μπεν – μαρί. Η κρέμα δένει ελαφρά. Ρίχνομε έξι φύλλα ζελατίνη διαλυμένη σε κρύο νερό λίγο, και ανακατεύομε καλά. Ρίχνομε μετά 150 γρ. κουβερτούρα με τρεις κουταλιές κρέμα γάλακτος διαλυμένη σε μπεν -μαρί μέσα στο μείγμα και αυτή η κουβερτούρα. Αφήνομε να κρυώσει και μετά χτυπάμε την υπόλοιπη σαντιγί με σαράντα γρ. άχνη και την ρίχνομε και αυτή στο μείγμα. Βάζομε αρκετά αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα. Λαδώνομε την φόρμα με ραφινέ, ρίχνομε μέσα, ψυγείο. Μετά ξεφορμάρομε σε καυτό νερό για δευτερόλεπτα.

Μπαβαρουάζ (2)
Έξι αβγά, ένα φλυτζάνι ριζάλευρο, 1 νεροπότηρο ζάχαρη, 1 κουταλάκι μπέικιν, λεμόνι, βανίλια.
Χτυπάμε χωριστά κρόκους και ασπράδια με ζάχαρη μετά προσθέτομε το μπέικιν, το λεμόνι, τη βανίλια και το ρυζάλευρο. Το ψήνομε περίπου 15 λεπτά. Όταν κρυώσει το κόβομε και το περιχύνομε με το σιρόπι που το ετοιμάζομε με 4 ποτήρια νερό και δύο ζάχαρη. Μετά βάζομε στο ένα κομμάτι σιρόπι και μετά κρέμα, το σκεπάζομε με το άλλο κομμάτι και πάλι σιρόπι με κρέμα.
Κρέμα: 4 ποτήρια γάλα, πέντε κουταλιές κορνφλάουρ. Αν θέλομε πάνω απ’ την πρώτη στρώση κρέμα προσθέτομε διάφορα γλασέ φρούτα ψιλοκομμένα.
Συνεχίζομε με γλυκά ψυγείου
σε επόμενα φύλλα του ‘’Αγώνα’’

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...