12.8 C
Chania
Monday, December 4, 2023

Γράμμα των εκπαιδευτικών της Ανυπόταχτης Κρήτης στους συναδέλφους-ισσες

Ημερομηνία:

Συναδέλφ-ισσα, -ε,

Ποιοι είμαστε; Μας ξέρεις. Μας έχεις δει δίπλα σου στις  μάχες για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, για τα εκρηκτικά προβλήματα που γεννά η σκόπιμη υποχρηματοδότηση. Για τα  κενά,  την αδιοριστία, τη σχολική στέγη, …Για τον πενιχρούς μισθούς και την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων…Έχουμε φωνάξει μαζί στις σχολές μας κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, έχουμε παλέψει παρέα ενάντια στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση και την εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της γνώσης που προωθούνται χρόνια τώρα από κυβερνήσεις, ΕΕ, κεφάλαιο.

Μας έχεις δει να παλεύουμε απέναντι σε εξορύξεις, ΒΑΠΕ και ιδιωτικοποιήσεις. Μας είδες στα κινήματα για την υπεράσπιση δημόσιων χώρων, αλλά και σε απεργίες και κινητοποιήσεις απέναντι σε κρατικές δολοφονίες. Μας έχεις δει να βάζουμε τα σώματά μας  ασπίδα και να προστατεύουμε τον γείτονα που κινδυνεύει το σπίτι του από πλειστηριασμό. Έχουμε δουλέψει παρέα στον επισιτισμό, όταν ως φοιτητές παλεύαμε να τα βγάλουμε πέρα, αλλά και αργότερα ως νέοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση που κάθε καλοκαίρι μέναμε άνεργοι. Μας είδες να υψώνουμε τις γροθιές μας και να ενώνουμε τις φωνές μας με τον αδύναμο, τον πρόσφυγα, το μετανάστη απέναντι στις φασιστικές αγέλες λύκων, γιατί εμείς πάντα είμαστε με τις μέλισσες.

Εμείς λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί της Ανυπότακτης Κρήτης, είμαστε ενεργά κομμάτια αυτού του νησιού και βλέπουμε, όπως κι εσύ, την καταστροφή που συντονισμένα πραγματοποιείται σε αυτόν τον τόπο για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. (βλ. αεροδρόμιο Καστελλίου). Βλέπουμε τις παραλίες του νησιού να καταπατώνται από υπερμεγέθη ξενοδοχεία. Βλέπουμε περιοχές Natura από τα Φαλάσαρνα μέχρι το Τοπλού να καταστρέφονται στον βωμό του κέρδους. Ζούμε την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και τη ληστεία των αγροτοκτηνοτρόφων και εμάς των καταναλωτών. Βλέπουμε τους  φοιτητές, τους αναπληρωτές και τους εποχικά εργαζόμενους να μην μπορούν να βρουν αξιοπρεπή κατοικία εξαιτίας των airbnb που έχουν κατακλύσει τον τόπο. Διασχίζουμε καθημερινά, για να πάμε στα σχολεία μας, ένα οδικό δίκτυο κακοφτιαγμένο, παρατημένο και επικίνδυνο. Βλέπουμε τους φίλους μας, που δουλεύουν στον τουρισμό, να καταρρέουν κάθε καλοκαίρι από την κούραση δουλεύοντας 15ωρα χωρίς ρεπό. Βλέπουμε τα νοσοκομεία του τόπου μας υποστελεχωμένα  και τους γιατρούς σε πλήρη εξάντληση. Βλέπουμε τη γενιά μας χρόνια τώρα να παλεύει για επιβίωση και αυτό δεν πρέπει να γίνει κανονικότητα.

Μας εξοργίζει το γεγονός ότι κανένα από τα περιώνυμα κονδύλια που διαχειρίζονται Περιφέρεια και δήμος δε διατέθηκε για τις οξύτατες ελλείψεις στη σχολική στέγη, σε παιδικούς σταθμούς, στην υγειονομική και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, σε σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα….Η μόνη σχέση που «βλέπει» η κυβέρνηση και το νυν τοπικό κράτος με την εκπαίδευση είναι αυτή της … «αποκέντρωσης» και της σύνδεσης με τις ανάγκες «της τοπικής κοινωνίας» – βλ. της τοπικής επιχειρηματικότητας –. Υποχρηματοδοτεί σταθερά τις σχολικές επιτροπές (που ετοιμάζεται να καταργήσει) και από την άλλη ενισχύει  την ιδιωτικοποίηση σε τομείς της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης (βλ. voucher κ.α). Χρηματοδοτεί προγράμματα μέσω των ΕΣΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το που κατευθύνονται τα χρήματα, την καθιέρωση  ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση στα σχολεία ή στην άτυπη εκπαίδευση που απορρέουν από αυτά.

Για όλα αυτά που δεν αντέχονται πια σε αυτόν τον τόπο  Για όλα αυτά που σε κάνουν να οργίζεσαι… Για όλα αυτά που βλέπεις κι εσύ όπως κι εμείς, αλλά και για όλα αυτά που μπορούμε να αντιπαλέψουμε μαζί,

σε καλούμε στις εκλογές της 8 Οκτώβρη να στηρίξεις το ψηφοδέλτιο της Ανυπόταχτης Κρήτης – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση για το περιφερειακό συμβούλιο, ώστε πιο ισχυροί να προβάλλουμε τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και να επιβάλλουμε κατακτήσεις. Για να αποκαλύπτουμε την ταξική ουσία, τους σχεδιασμούς και τη διαπλοκή του τοπικού πολιτικού συστήματος και της περιφερειακής αρχής. Για να συμβάλουμε στη συγκρότηση ενός μαζικού, πολιτικού ανατρεπτικού κινήματος, που σε σύγκρουση με τα κυρίαρχα οικονομικά και πολικτικά συμφέροντα θα διεκδικεί μια αξιοβίωτη ζωή με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, σύμφωνη με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα..

Στις 8 του Οκτώβρη σε καλούμε να στηρίξεις το ψηφοδέλτιο της Ανυπόταχτης Κρήτης. Σε καλούμε να επιλέξεις ζωή, όχι επιβίωση!

OI EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ της  ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  1. Βλασσόπουλος Κώστας
  2. Ζαμπουλάκης Νίκος
  3. Ζάχαρης Χαράλαμπος
  4. Ζουγανέλη Νίκη
  5. Καράτζης Γιώργος
  6. Κατσανεβάκη Ζαμπία
  7. Κυριακόπουλος Μάνθος
  8. Λιόντος Βασίλειος
  9. Μπαντουβά Αργυρώ

10.Οικονομάκη Μαρία

11.Σβάρνα Καλλιόπη

12.Τζήκα Έλενα

13.Τρούλη Αντιγόνη

14.Τσίτσος Άρης

"google ad"

15.Χαιρέτη Ειρήνη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ