27.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Γρίπη των πτηνών: Στην Ευρώπη η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκινά εμβολιασμούς

Ημερομηνία:

Η Φινλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα χορηγήσει εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών. Η εκστρατεία ανοσοποίησης ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της χώρας. Οι εμβολιασμοί αποσκοπούν στην πρόληψη της εκδήλωσης συμπτωμάτων της γρίπης των πτηνών και θα χορηγηθούν αρχικά στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ζώα, ξεκινώντας από τα εκτροφεία μινκ.

«Το εμβόλιο θα προσφερθεί σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων περιστάσεων», ανέφεραν αξιωματούχοι του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας (THL) σε ανακοίνωσή τους.

Η Φινλανδία έχει προμηθευτεί εμβόλια για 10.000 άτομα, καθένα από τα οποία θα λάβει δύο δόσεις για την πλήρη ανοσοποίηση.

Τα εμβόλια αποτελούν μέρος από την προμήθεια 40 εκατομμυρίων δόσεων που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από την αυστραλιανή εταιρεία κατασκευής εμβολίων CSL Seqirus. Περί τις 665.000 δόσεις έχουν ήδη παραδοθεί ενώ οι υπόλοιπες παρτίδες θα παραδίδονται σταδιακά, σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Στην ανακοίνωση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), με τίτλο «Η Επιτροπή διασφαλίζει την πρόσβαση των κρατών μελών σε 665,000 δόσεις εμβολίων ζωονοσογόνου γρίπης για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών», αναφέρεται:

«Σήμερα, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής, στο πλαίσιο της εντολής της σχετικά με την ετοιμότητα, υπέγραψε, εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών μελών, σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας για την προμήθεια έως και 665,000 δόσεων εμβολίου πριν από την πανδημία του επικαιροποιημένου εμβολίου Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus, καθώς και επιλογή για επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Χάρη στη σύμβαση αυτή, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών.

Το εμβόλιο προορίζεται για όσους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε πιθανές μεταφορές γρίπης των πτηνών από πτηνά ή ζώα, όπως οι πτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι. Αποσκοπεί στην πρόληψη της εξάπλωσης ή πιθανών εστιών γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, προστατεύοντας τους πολίτες και τα μέσα βιοπορισμού. Το εμβόλιο είναι το μόνο προληπτικό ζωονοσογόνο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών που έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ.

Δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ συμμετέχουν σε αυτή την εθελοντική προμήθεια με την εταιρεία Seqirus UK Ltd. Η σύμβαση επιτρέπει σε κάθε συμμετέχουσα χώρα να λαμβάνει υπόψη το οικείο πλαίσιο δημόσιας υγείας και να παραγγέλλει εμβόλια ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες. Η σύμβαση θα διαρκέσει το πολύ 4 έτη.

Επί του παρόντος προετοιμάζονται αποστολές στη Φινλανδία για τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζομένων που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Το κόστος της νόσου στη Φινλανδία

Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, στο οποίο αποδίδονται εκατοντάδες εκατομμύρια θάνατοι πτηνών τα τελευταία χρόνια, έχει εξαπλωθεί σε κοπάδια βοοειδών σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ έχουν καταγραφεί και ανθρώπινα κρούσματα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κάποιος πολίτης ή επισκέπτης της Φινλανδίας θετικός στον ιό της γρίπης των πτηνών, οι επιχειρήσεις ωστόσο εκτροφής γουνοφόρων ζώων θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου για μετάδοση στον άνθρωπο. Η αρχίατρός της Φινλανδίας από το THL, Hanna Nohynek, εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης ότι τα ζώα στις φάρμες αυτές έρχονται συχνά σε επαφή με την άγρια ζωή, εξ ου και ο αυξημένος κίνδυνος για τη γρίπη των πτηνών.

Πέρυσι, οι Φινλανδοί εκτροφείς σκότωσαν περίπου 485.000 ζώα για να εμποδίσουν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών και την πιθανή μετάδοση σε ανθρώπους.

φασδ ygeiamou.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεύτερη θέση για τον Χανιώτη σφυροβόλο Μιχάλη Αναστασάκη στη Λουκέρνη

O Μιχάλης Αναστασάκης αγωνίστηκε στο διεθνές μίτινγκ στη Λουκέρνη...

Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε λουόμενη στα Χανιά – Πιθανοί λόγοι της επίθεσης

Μια απρόσμενη επίθεση από θαλάσσια χελώνα σημειώθηκε το βράδυ...

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για αεροσκάφος από Αίγυπτο

Σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης προχώρησε ο...