30.8 C
Chania
Thursday, June 20, 2024

Γ. Βαρουφάκης από Ηράκλειο: «Ποιος θα ξεμπροστιάσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;»

Ημερομηνία:

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, και κυρίως νέων παιδιών φοιτητών και εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στο Ηράκλειο Κρήτης, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάνη Βαρουφάκη, την Παρασκευή 31 Μάϊου..

Μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε:

Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη την οποία την χρησιμοποιούμε για να στέλνουμε… επιστολές . Εκτός από την επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στείλαμε άλλη μία, ο Μητσοτάκης μαζί με τον Τουσκ για να αγοράσουμε αντιπυραυλικό θόλο, δηλαδή για να πλουτίσει η αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Δεν είναι πια μια ευρωπαϊκή ένωση αλλά μια “πολεμική” ένωση. Σε αυτές τις συνθήκες έχει σημασία να είμαστε η φωνή των λαών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα της ακρίβειας υπό τις εντολές του επικοινωνιολόγου του, Σταν Γκρίνμπεργκ.

Θα πάμε εκεί να τους καταγγείλουμε, να τους ξεμπροστιάσουμε, να τους κοιτάξουμε στα μάτια. Ποιο κόμμα θα το κάνει αυτό; Η ΝΔ ή μήπως τα τρία ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) μπορεί να το κάνει; Υπάρχει άλλη φωνή στην Ελλάδα που να μπορεί να ακουστεί με αυτό τον τρόπο;

Με ρωτούν συχνά γιατί δεν ενώνεται όλη η Αριστερά. Εύλογο ερώτημα και δικαιολογημένο. Την απάντηση τη δίνει η καθημερινότητά μας. Δείτε εδώ στην Κρήτη. Φτιάχνεται ένας δρόμος με διόδια κάθε λίγα χιλιόμετρα για να κερδίζει η ΤΕΡΝΑ. Δείτε το Καστέλλι. Εγώ ξέρω ότι πρόοδος είναι να μειώνεις τον χρόνο και τις αποστάσεις. Είναι ανάπτυξη το Καστέλλι που θα αυξήσει τον χρόνο και το κόστος ταξιδιού; Είναι αυτό ανάπτυξη; Και όλα τα αντίστοιχα παραδείγματα. Λοιπόν επιστρέφω στο ερώτημα. Με ποιους να τα βρούμε; Με αυτούς που έκαναν αυτές τις επιλογές τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη τη χώρα;

Μας επέβαλαν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το έφερε ο Γιώργος Σταθάκης λέγοντας πως θα μας μειώσει την τιμή του ρεύματος. Και έφτιαξε ένα «καφενείο» με πέντε παίκτες που δημιουργούν ένα καρτέλ. Λοιπόν με ποιους να κάνουμε συνεργασία; Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά; Μόνο αν γίνουμε ίδιοι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε.

Δείτε το ΚΚΕ. Εμείς τιμάμε και σεβόμαστε την ιστορία του ΚΚΕ. Αλλά αλήθεια σας το λέω ποτέ δεν πίστευα ότι θα υπάρχει γραμματέας του ΚΚΕ που θα λέει επί έξι χρόνια συνειδητά ψέματα ότι π.χ. εγώ υπέγραψα μνημόνια. Θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά με δημιουργική σύνθεση των απόψεων όχι με μονολιθικές απόψεις.

Μου λένε ότι πήγε ο Κασσελάκης στην Παλαιστίνη. Γιατί δεν πήγες και εσύ; Καταρχάς δεν πήγε στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ πήγε και από εκεί τον πήγαν με συνοδεία στα κατεχόμενα εδάφη. Αν πήγαινα εγώ θα με έκλειναν σε ένα μπουντρούμι και δεν θα με ξαναβλέπατε ποτέ. Τον κ. Κασσελάκη τον πήγαν εκεί αλλά κανείς δεν τον ρωτάει τι θα κάνει με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ισραήλ. Τον ρωτώ λοιπόν εγώ; Θα σκίσετε τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Τσίπρας με τον Νετανιάχου; Θα απαντήσετε στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ; Τον προκαλώ να απαντήσει σε αυτά.

Εμείς είμαστε εδώ. Είμαστε το μόνο συμμαχικό σχήμα που ξεπερνάμε διαφορές, όπως με τη ΛΑΕ και την ΑΡΑΣ με ανένταχτους αριστερούς, με οικολόγους που φυσικά δεν συμφωνούσαμε σε όλα αλλά βρήκαμε κοινό δρόμο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό.

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των υπόλοιπων ομιλητών: 

Αθηνά Γιαννουλάκη

Ζητάμε την ψήφο σας επειδή δεν βολευόμαστε να γεμίσουν τα βουνά μας ανεμογεννήτριες και οι νέοι εργαζόμενοι να περνάνε τον μισό χρόνο στην ανεργία και τον άλλο μισό να δουλεύουν 12ωρα στα ξενοδοχεία. Δεν βολευόμαστε με τα ψέματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν ακουμπάει τον μέσο πολίτη. Στις 9 του μήνα να πάμε να ψηφίσουμε, να μην τους τη χαρίσουμε. Στις 10 του μήνα να είναι δυνατή η παρουσία μας στην Ευρωβουλή.

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Είμαστε στην Κρήτη των τεράστιων δυνατοτήτων αλλά και στην Κρήτη του υπερτουρισμού που άλλοι τον φτιάχνουν άλλοι τον συντηρούν και άλλοι καρπώνονται τα κέρδη αφήνοντας για εμάς μόνο τον ρόλο των γκαρσονιών. Στις 9 του μήνα το αποτέλεσμά μας θα είναι όχι μόνο αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις αλλά και πολύ καλύτερο. Από εκεί ξεκινά μια νέα προσπάθεια για κοινή δράση και για αποτελεσματική αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε για να πάρουμε φόρα!

Δημήτρης Ιωακειμίδης (Jo Di)

Η εποχή μας δεν χωράει πια καμία υποκρισία. Οι χώρες της Ευρώπης βιώνουν μια ηθική κατάπτωση. Καταστροφή συμβαίνει και στην Ελλάδα. Νέοι μεταναστεύουν, το περιβάλλον πλήττεται, η δικαιοσύνη κινδυνεύει. Καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση, για τη δημόσια παιδεία και τη δημόσια υγεία που ιδιωτικοποιούνται. Να πάρουμε θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κυρίως να πάρουμε θέση για την Ειρήνη.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Μαριάνα Τσίχλη, συν-γραμματέας της ΛΑΕ – Ανυπόταχτη Αριστερά:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει επιστολές στην Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν. Στην ουσία το παίζει τουρίστας σε αυτή τη χώρα λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει για την ακρίβεια και απλά παρακαλάει τα καρτέλ να χαμηλώσουν τις τιμές. Σε αυτές τις συνθήκες έχει τεράστιο νόημα η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές. Όχι μόνο για να τους ενοχλήσουμε αλλά για να αλλάξουμε τις συνθήκες της ζωής μας. Είναι εξαιρετικά προφανές το πόσο ανάγκη έχουμε μια δυναμική, πραγματική, ριζοσπαστική αντιπολίτευση. Για να δώσουμε φωνή σε εκείνους που αναζητούν έκφραση απέναντι σε όσους επιχειρούν να θάψουν τις φωνές τους.

Η νεολαία μας έδειξε πως όσο μαύρα και να είναι τα πράγματα ποτέ δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε. Αυτοί και αυτές που στάθηκαν στους δρόμους μας έδειξαν για μια ακόμα φορά τον δρόμο και είναι στόχος οι φωνές μας αυτές να γίνουν πιο δυνατές. Οι ευρωεκλογές είναι ένα μεγάλο βήμα για να αλλάξουμε τα πράγματα. Όλα μπορούν όλα να είναι αλλιώς. Με την ενότητα, με τον αγώνα και την αποφασιστικότητά μας!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: “Όχι” των δικαστών στην αποφυλάκιση της 39χρονης με το βιτριόλι

Στενός συνεργάτης του Απόστολου Λύτρα βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο,...

Ηράκλειο: Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας

Τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng και τους διπλωματικούς...