11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Γ. Βαρουφάκης: “Πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών”

Ημερομηνία:

Μιλώντας στα parapolitika fm και στον δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτο, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει τη βεβαιότητά του πως θα βρεθεί λύση και σημειώνει πως όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καταρχάς υπάρχει ένα καλό κλίμα μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν και του πρωθυπουργού. Υπάρχει μια καλή χημεία κάτι το οποίο πάντα βοηθάει. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση, γνωρίζουμε τις αντιθέσεις που υπάρχουν εντός της ομάδας των δανειστών. Υπάρχει ένα παράδοξο όσον αφορά το ΔΝΤ, οι ίδιοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες δεν είναι δυνατόν να προσυπογράψουν μια συμφωνία όταν σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και από την άλλη μεριά είναι αδύνατον να πείσουν την ευρωπαϊκή πλευρά και συγκεκριμένα κάποιες χώρες του Βορρά ότι αναδιάρθρωση χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από προτάσεις από την δικιά τους πλευρά που χαρακτηρίζονται από μια λογική ασυνέπεια αυτά τα οποία ζητούν μεταξύ τους. Ο κ. Γιούνκερ έχει το πολύ δύσκολο έργο να προσπαθήσει να συνθέσει τη θέση των δανειστών απέναντι μας και ταυτόχρονα να βρει μια λύση η οποία να δίνει ευρωπαϊκή προοπτική στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης κάτι το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη. Νομίζω ότι η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, υπάρχει διάθεση το μόνο το οποίο αποτελεί ανάχωμα, πρόβλημα, εμπόδιο είναι αυτή η εσωτερική διαφωνία μεταξύ των δανειστών.

ΔΗΜ. :Η οποία χρεώνεται από την κυβέρνηση περισσότερο στο ΔΝΤ αλλά όχι μόνο σε αυτό. Εικάζω ότι προφανώς και μέσα στο Eurogroup υπάρχουν κάποιες εστίες που δημιουργούν και αυτές τέτοιου είδους καταστάσεις

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν είναι σωστό εμείς να παίρνουμε θέση για αυτό γιατί όταν υπάρχει ένα παράδοξο  αυτό έχει δύο πλευρές, η μια πλευρά είναι από την μια όχθη του Ατλαντικού και η άλλη είναι από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το ΔΝΤ πολύ σωστά μιλάει για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης χρέους, η ευρωπαϊκή πλευρά,  όχι ολόκληρη ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της θεωρεί ότι πολιτικά δεν μπορεί να το αντέξει. Από την άλλη μεριά η ευρωπαϊκή πλευρά έχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά τις ανάγκες μιας ευρωπαϊκής χώρας, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ασθενέστερους των πολιτών της κάτι που από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα. Αυτή η αντίθεση μεταξύ των δύο οχθών του Ατλαντικού ουσιαστικά δημιουργεί κόλλημα στην επίσπευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Είμαι σίγουρος γιατί όσο πιο κοντά στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας πλησιάζεις τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση της αντίθετης πλευράς και μάλιστα όταν ο στόχος αυτής της σκλήρυνσης δεν είναι τόσο πολύ η δική μας υποχώρηση αλλά η σύγκλιση μεταξύ τους. Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες και ιδίως με τους G7 θα υπάρξουν εξελίξεις από την άλλη μεριά. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν εξελίξεις, είναι το καθήκον της Ευρώπης να υπάρξουν εξελίξεις από την άλλη μεριά.
Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μεγάλη σημαντική πρόοδος, το αν θα βρεθεί τελικά λύση ή όχι εξαρτάται απολύτως από το κατά πόσο οι δανειστές μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους και να προκύψει από αυτούς μια πρόταση που να αποτελεί λύση για την ελληνική κρίση.
Λύση δεν είναι να πάρουμε άλλη μια δόση και να παρατείνουμε αυτή την σκοτοδίνη αυτών των τελευταίων πέντε ετών για λίγους μήνες ακόμα. Λύση είναι να γίνει το χρέος βιώσιμο και η ιδέα του Grexit  να γίνει τόσο απόμακρη όσο είναι η ιδέα της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ μόνο έτσι τελειώνει η κρίση. Και δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση η οποία δεν οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜ: Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η πρότασή τους αφορά το τέλος της 5ης αξιολόγησης και το κομμάτι πια της επόμενης διετίας πάει για Σεπτέμβρη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεδηλωμένη θέση ότι θέλει να γίνουν όλα σε ένα πακέτο είναι εφικτό αυτό; Επαρκεί ο χρόνος για να τελειώσει μια διαπραγμάτευση τέτοια ;

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Βεβαίως και αρκεί, αν υπάρχει πολιτική βούληση η Ευρώπη έχει τελειώσει, το έχει αποδείξει τόσες φορές τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα σε μια μακρά νύχτα το πακέτο αυτό μπορεί να αποφασιστεί . Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια συνέντευξη Τύπου με την κα Μέρκελ, τον κ.Τσίπρα, τον κ. Γιούνκερ , τον κ. Ντράγκι όπου να ανακοινωθούν οι βασικές αρχές μιας τέτοιας συμφωνίας. Μια τέτοια ανακοίνωση θα κάνει την Ελλάδα να απογειωθεί αυτό μπορεί να γίνει σε μια νύχτα αν υπάρχει πολιτική βούληση.

ΔΗΜ: Άρα επιμένει η ελληνική κυβέρνηση σε μια συμφωνία που να τα έχει όλα.

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Λογικό δεν είναι; Όταν σου λένε οι άνθρωποι του ΔΝΤ ότι το 2015 τους ανησυχεί γιατί η ελληνική οικονομία δεν έχει την οικονομική δραστηριότητα που θα είχε λόγω της ασφυξίας που προκάλεσε η διαπραγμάτευση τόσων μηνών και έχουν δίκιο σε αυτό απλά δεν έχουν δίκιο στο ποιος φταίει σε αυτό, τι πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή; Αναφέρθηκες πριν στις προτάσεις τους  για τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Ο καλύτερος τρόπος να αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου είναι να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, όχι αύξηση συντελεστών φορολόγησης προς Θεού, λες και η Ελλάδα δεν έχει αρκετά υψηλούς συντελεστές φορολόγησης και χρειάζεται υψηλότερους.

Για να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας χρειάζεται αυτή η συνέντευξη Τύπου, δεν χρειάζεται να πάω σε ένα Eurogroup και να βγω και να πω ωραία πήραμε λίγα χρηματάκια για να καλύψουμε τα κενά του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου και μέχρι το Σεπτέμβριο θα συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι ότι χειρότερο για την ελληνική οικονομία. Ο έλληνας, ο ευρωπαίος, ο ξένος επενδυτής αυτή τη στιγμή θέλει σταθερότητα. Θέλει  μια συνέντευξη Τύπου που να του πει ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε μια και καλή.

Θα γεφυρωθούν οι αντίθετες προτάσεις για τους συντελεστές στο ΦΠΑ;

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτό δεν γίνεται. Δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική οικονομία στην κατάσταση που είναι να παράξει 1,8-2 δις από νέα έσοδα μέσα από την αύξηση αυτή της φορολογίας και το να ανέβουν για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα στο 23% ή η ΕΥΔΑΠ στο 23%. Αυτά ούτε ένας αιθεροβάμων νεοφιλελεύθερος δεν θα μπορούσε να το φανταστεί.

Για την ακρίβεια  ο μόνος τρόπος να αυξήσεις τις εισπράξεις σου από το ΦΠΑ είναι να μειώσεις τους συντελεστές έτσι ώστε να γοητευτεί η εισπραξιμότητα. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν είναι ότι έχουμε χαμηλούς συντελεστές είναι ότι δεν έχουμε αρκετά υψηλή εισπραξιμότητα. Οπότε αυτό νομίζω ότι ούτε εκείνοι δεν μπορούν να το εννοούν σοβαρά, είναι μια κίνηση διαπραγματευτική.

Για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η δέσμευσή μου στην Βουλή είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα πριν από το Σεπτέμβρη. Μα είναι δυνατόν να αλλάξουμε το ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω τουριστικής σεζόν; Τι θα αυτοκτονήσουμε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Από την άλλη μεριά πρέπει να τονίσω και κάτι άλλο, η νησιωτικότητα θα γίνει  απολύτως σεβαστή. Είναι κομμάτι του συντάγματός μας, είναι κομμάτι και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ισχύει στις Κανάριες Νήσους, ισχύει στην Μαγιόρκα, ισχύει στα γερμανικά νησιά στην Βαλτική και θα συνεχίσει να ισχύει και στην Ελλάδα.

Τώρα εάν αποφασίσουμε για παράδειγμα να καταργήσουμε την έκπτωση του ΦΠΑ  του 30% για τα νησιά του Αιγαίου αυτό θα το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο, οι νησιώτες θα αποζημιωθούν και θα αποζημιωθούν πλήρως.  Θα μπορούν για παράδειγμα να έχουν αύξηση του αφορολόγητου, θα μπορέσουν να έχουν συμψηφισμό ενός ποσού από αυτό που απώλεσαν λόγω της αύξησης του ΦΠΑ με άλλους φόρους που έχουν να πληρώσουν.

Λέμε για παράδειγμα ότι στα νησιά έχουν χαμηλό ΦΠΑ αλλά οι μεταφορές δεν έχουν. Η μεταφορά αυτοκινήτων, επιβατών, αγαθών στα νησιά είναι στο 23% είναι κάτι που μπορούμε να κοιτάξουμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι απόλυτα δεσμευμένο ότι η νησιωτικότητα θα παραμείνει ιερή και ότι αν κάνουμε μια τέτοια κίνηση αν συμφωνήσουμε με τους δανειστές ότι θα εξομοιωθεί ο ΦΠΑ στην Ελλάδα ολόκληρη τότε η νησιωτικότητα θα αποζημιωθεί  μέσα από άλλες φορολογικές ρυθμίσεις.

Θα πληρώσουμε την αυριανή δόση προς το ΔΝΤ;

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ο υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα παρά μόνο  να πει ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.

Γιατί δεν παρίστατο στην χθεσινή ελληνική αποστολή

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να πηγαίνει ο υπουργός Οικονομικών σε συναντήσεις του πρωθυπουργού με αρχηγούς κρατών, με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κομισιόν. Προφανώς και έπρεπε να είναι η διαπραγματευτική ομάδα, ο κ.Τσακαλώτος για παράδειγμα  αντιπροσωπεύει την κοινή μας θέση για τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τρόπο εξαιρετικό αλλά ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να συνομιλεί με υπουργούς Οικονομικών. Εφόσον δεν είναι ο κ. Μοσκοβισί από το πρωτόκολλο δεν μπορώ να είμαι εγώ εκεί. Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε θα απαιτούσε να βρίσκεται και αυτός εκεί αν βρισκόμουνα εγώ …

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση με αφορμή tweet του ότι «είναι πρόωρο να μιλάμε για έξοδό μου από την κυβέρνηση»

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Έχω μια συνήθεια που και που όταν τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται τραγελαφικά σε σχέση με αυτά που γράφονται να καταφεύγω στο χιούμορ και συγκεκριμένα στο λογοτεχνικό χιούμορ . Αυτή ήταν μια αναφορά σε αυτό που είχε πει ο Μαρκ Τουέιν όταν είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του είχε πει ότι η ανακοίνωση του θανάτου μου είναι κατάφορα πρόωρη. Ας έχουμε και λίγο χιούμορ σε αυτή τη χώρα δεν κάνει κακό.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με την κα Παναρίτη

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Η πρόταση για τον διορισμό της κας Παναρίτη ήταν τόσο δική μου όσο και του κ. Σταθάκη ακολουθήσαμε μια ανοιχτή διαδικασία, είχαμε μια επιτροπή με τον κ. Δραγασάκη από τον κ. Τσακαλώτο, τον κ. Σταθάκη και εμένα, περάσαμε μια σειρά από βιογραφικά από το μικροσκόπιο κάναμε κάποιες συνεντεύξεις και συμφωνήσαμε ότι η κα Παναρίτη είναι ιδανική για αυτή την διοικητική θέση.
Υπήρξαν  τεράστιες αντιδράσεις οι οποίες δυσκόλεψαν πάρα πολύ την απόφαση της κας Παναρίτη να αποδεχτεί τη θέση. Εγώ επέμεινα, ο πρωθυπουργός στήριξε την κα Παναρίτη αλλά η ίδια έκρινε ότι μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των ανακοινώσεων, των υπογραφών κλπ δεν είναι κάτι το οποίο θέλει να κάνει. Και πρέπει να σας πω ότι δεν είναι μια θέση που η κα Παναρίτη ήθελα, χρειάστηκε και ο κ. Σταθάκης και εγώ να προσπαθήσουμε αρκετά για να την πείσουμε για να την αναλάβει. Οπότε όταν  μετά υπήρξε όλη αυτή η αντίδραση νομίζω φυσιολογικά αλλά για μένα πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη σε ότι αφορά την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ , η κα Παναρίτη είπε ότι δεν με ενδιαφέρει να περάσω μέσα από αυτό τον ορυμαγδό των αρνητικών δηλώσεων για μια θέση που δεν την ζήτησα. Αυτό είναι πρόβλημα όμως για εμάς .

ΔΗΜ: Έχετε αποφασίσει ποιος θα πάει στο ΔΝΤ

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Όχι θα πρέπει να αποφασίσω σήμερα ή αύριο.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Η πρόταση των δανειστών συνολικά περιλαμβάνει τη μη αλλαγή του μνημονίου, θέλουνε τα ίδια που θέλανε πάντα. Η δική μας πρόταση όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ότι αυτά που συνέβαιναν μέχρι τώρα τελειώσανε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, από την άλλη μεριά εμείς τουλάχιστον ως κυβέρνηση, ως υπουργικό συμβούλιο και εγώ ως υπουργός πρέπει να δηλώσω ότι δεν είμαστε δογματικοί για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα είμαι υπέρ ή εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αν δεν με ρωτήσεις για ποια ιδιωτικοποίηση και υπό ποίους όρους. Αν με ρωτήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για παράδειγμα είμαι κάθετα εναντίον, δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας μια ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα έχει πετύχει. Ποτέ,  σε καμία χώρα του κόσμου.
Από την άλλη αν με ρωτήσεις για την ιδιωτικοποίηση ενός λιμανιού ή των σιδηροδρόμων που κάκιστα το ελληνικό δημόσιο έχει αφήσει να περιπέσει σε μια απαξίωση και ουσιαστικά να μην λειτουργεί  ως πραγματικά σύγχρονος σιδηρόδρομος και το δημόσιο δεν έχει τα χρήματα για να επενδύσει εκεί θα σου έλεγα ότι θα εκτιμήσω τις προσφορές των ιδιωτών ανάλογα με τις επενδυτικές τους φιλοδοξίες.

ΔΗΜ: Ισχύει το ίδιο όχι και για την μικρή ΔΕΗ;

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου οπότε δεν θέλω να εμπλακώ. Γενικά θα σου πω επειδή έχω μελετήσει το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων από την Καλιφόρνια, την Βρετανία και αλλού βλέπω ότι όπου έχει γίνει ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, ακριβώς επειδή μιλάμε για μια κομβική βιομηχανία και για ένα κλάδο που οι οικονομίες κλίμακας είναι τόσο πολύ έντονες που ουσιαστικά πηγαίνεις από ένα δημόσιο μονοπώλιο σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο εκεί γενικά δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου  για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Και υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που βασιζόμαστε πάρα πολύ στο λιγνίτη και σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας είναι απαραίτητο η εκπόνηση μιας στρατηγικής μακρόπνοης με στόχο τόσο την οικονομική όσο και την περιβαλλοντική διαχείριση του προβλήματος.

Για την επιβολή περισσοτέρων φόρων

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Αν δεις τις προτάσεις μας δεν υπάρχει καμία φοροκαταιγίδα. Αν δεις για παράδειγμα αυτή την πρόταση που καταθέσαμε για το ΦΠΑ , αυτό το 6-11-23 …

ΔΗΜ: 1 δις παραπάνω πάτε να πάρετε από το ΦΠΑ;

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ναι αλλά με μεγάλη αναδιανομή. Αν σκεφτείς ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες η ΕΥΔΑΠ, η ενέργεια κλπ πηγαίνει από το 13% στο 11% . Αν δεις ότι το ίδιο ισχύει για την εστίαση, αν δεις ότι τα φάρμακα μένουν στο 6%, αν κάνεις μια ανάλυση τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ελαφρώνουν από αυτή την πρόταση ΦΠΑ που έχουμε καταθέσει. Τώρα αν τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα σηκώσουν κάποια βάρη περισσότερα και αποδώσουν και κάποια έσοδα στα ταμεία ώστε να μην χρειαστεί να μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις αυτό είναι κάτι που μπορώ να σταθώ όρθιος στη Βουλή και να το υποστηρίξω.  Αυτό που ζητάνε  οι δανειστές το 11-12-23 δεν υπάρχει πιθανότητα να σταθώ μπροστά στην Βουλή και να το υποστηρίξω.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όλοι μου λέτε και σωστά ότι πρέπει να κλείσουμε μια συμφωνία με τους δανειστές αν εγώ έβαζα τη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα μου λέγαν «βρές μου άλλο 1,5 δις». Οπότε ήταν η τακτική μας επιλογή να πούμε ότι τον ΕΝΦΙΑ σε αυτή την διαπραγμάτευση δεν θα τον βάλουμε. Θα κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση και μετά θα κάτσουμε όλοι του υπουργείου Οικονομικών και θα σπάσουμε το κεφάλι μας να δούμε πως θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, που θα βρούμε αυτά τα ισοδύναμα αφού έχει λήξει η διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη διαδικασία για να μπορέσουμε να καταργήσουμε αυτό το φόρο που για μένα αποτελεί σκάνδαλο και κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα αποκρουστικό.

Για την θέση του κ. Μηλιού ότι θα έπρεπε να έχει επιβληθεί όριο αναλήψεων για να μην φεύγουν οι καταθέσεις

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Η μεγάλη απειλή που δέχτηκα και δεν θα πω από ποιον, την πρώτη εβδομάδα που ήμουν υπουργός είναι ότι αν δεν υπογράψουμε το μνημόνιο θα επιβληθούν capital controls τώρα να το επιβάλουμε εμεί στον εαυτό μας δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνη τακτική.

ΔΗΜ: Πως είναι το τραπεζικό σύστημα σήμερα;

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Οι καταθέτες συμπεριφέρονται ιδιαίτερα ορθολογικά , αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα, να καταλάβουν όλοι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από χθες, από προχθές και από τον προηγούμενο μήνα. Έχουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως είπα όσο πιο κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης τόσο σκληραίνει η άλλη μεριά και τόσο αυξάνεται ο θόρυβος.

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος ξανά σε ενδεχόμενες εκλογές

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μην κάνουμε τέτοιου είδους υποθέσεις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνουν εκλογές. Ο ελληνικός λαός έχει δώσει σαφέστατη εντολή στην κυβέρνηση μας, περπατώ στο δρόμο και νιώθω απόλυτη συμπαράσταση και από αυτούς που δεν θα ψήφιζαν ξανά εμάς οπότε να μην μπούμε σε μια διαδικασία.

ΔΗΜ.: Από την μέχρι τώρα εμπειρία σου στην πολιτική θα το συνέχιζες ή όχι; Εγώ έχω γράψει ότι θεωρώ ότι μάλλον ο Βαρουφάκης θα γύριζε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα…

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Μπορεί να το ήθελα αλλά σε διαβεβαιώ ότι δεν θα το κάνω. Δεν θα το κάνω γιατί νιώθω πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτούς που με ψήφισαν και όταν περπατάω στο δρόμο έρχονται και με χτυπάν στην πλάτη και μου λένε προχώρα .

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ